Στάση αναμονής τήρησε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με το ενδιαφέρον της συνεδρίασης να μονοπωλείται από τη συμφωνία της Alpha Bank και της UniCredit, η οποία και προκάλεσε την αναστολή της διαπραγμάτευσης της πρώτης, περνώντας σε δεύτερη μοίρα τη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,10% στις 1.173,70 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.171,99 μονάδων (-0,25%) και 1.189,52 μονάδων (+1,24% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 98,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,4 εκατ. τεμάχια αξίας 34,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,06% στις 2.882,97 μονάδες, ενώ στο +0,11% έκλεισε ο Mid Cap και στις 1.898,73 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 939,58 μονάδες.

Κάμψη στο asset management οδηγεί τον κλάδο να γυρίσει σελίδα [έρευνα]

Αναμονή για απαντήσεις…

Η αγορά έδειξε ότι «φοβάται» πλέον τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, με τις σημερινές ανακοινώσεις της Alpha Bank να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, προκαλώντας μάλιστα και κάποια νευρικότητα καθώς υπάρχουν πολλά σημεία στη συμφωνία της με τη UniCredit που θα πρέπει να απαντηθούν ακόμη. Έτσι, η αγορά κινήθηκε σε χαμηλούς συναλλακτικούς ρυθμούς, καθώς ο τίτλος της Alpha Bank τέθηκε σε αναστολή, στερώντας μάλιστα και το ειδικό του βάρος στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη.

Σε κάθε περίπτωση όμως η αγορά «ξύπνησε» λίγο σήμερα από έναν παρατεταμένο λήθαργο απουσίας επιχειρηματικών εξελίξεων, έστω και αν οι κινήσεις της ήταν επιλεκτικές. Οι επόμενες ημέρες σαφώς θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς πέραν των λεπτομερειών που θα κρίνουν τις βραχυ-μεσοπρόθεσμες στρατηγικές, μακροπρόθεσμα ο αντίκτυπος μιας συμφωνίας ελληνικής τράπεζας με μια ιταλική είναι θετικός, όπως σχολίασαν τόσο η JP Morgan, όσο και η Euroxx στα σημερινά flash notes τους.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, το timing των πακέτων του ΤΧΣ παίζει τον ρόλο του με τις διεργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει. Επαναλαμβάνει επίσης ότι η στάση αναμονής των ξένων κεφαλαίων έχει να κάνει με τα πακέτα μιας και μία αγορά τόσο ρηχή όσο η δική μας μπορεί να τους στοιχίσει ακριβά αν αρχίσουν από τώρα να κινούνται επιθετικά στο ταμπλό. Το αρνητικό είναι ότι τα υψηλά επιτόκια φαίνεται ότι θα μείνουν για μεγάλο διάστημα μιας και ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι ανθεκτικός και να μην αφήνει τις κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν ρότα, ενώ οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή σίγουρα επηρεάζουν την ψυχολογία μιας και ο φόβος για διάχυση δεν είναι αμελητέος. Έτσι λοιπόν μέρος των επενδυτών τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στην πραγματική οικονομία “μαζεύονται” μέχρι να περάσει ο κίνδυνος ή να σταθεροποιηθεί αν μη τι άλλο η κατάσταση, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Άλλωστε, στον πιο βραχύ ορίζοντα, η αγορά είναι δεδομένο ότι επηρεάζεται από την εν εξελίξει γεωστρατηγική κρίση στη Μέση Ανατολή, την παρατεταμένη σύρραξη στην Ουκρανία και φυσικά, σε μακροοικονομικό επίπεδο, την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στα μεγάλα οικονομικά συστήματα. Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνθήκη της ισορροπίας λόγω και της επενδυτικής αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας μπορεί εύκολα να αλλάξει αν η γεωπολιτική ένταση αποκτήσει περιφερειακό χαρακτήρα ή προκαλέσει άλλα γεγονότα που με την σειρά τους θα έχουν επίδραση στην διακύμανση βασικών εμπορευμάτων ή την ροή αγαθών μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι πιέσεις σε Quest, Motor Oil, Σαράντης και Ελλάκτωρ ήταν μεγάλες, με τους τίτλους να κλείνουν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Βιοχάλκο, Coca Cola, Autohellas, Εθνική και ΔΕΗ.

Η Jumbo από την άλλη κατάφερε να διαφοροποιηθεί από το κλίμα εσωστρέφειας και να κάνει ένα ακόμη “τίναγμα” με κέρδη 4,71%, με τις Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν να κλείνουν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Πειραιώς.

Στα “μικρά” ο Κέκροπας επανήλθε στο προσκήνιο, όχι μόνο για το +14,75% που κατέγραψε, αλλά και για τα σχεδόν 50 χιλ. τεμάχια που διακίνησε, ενώ το δικαίωμα στην ΑΜΚ της Ιντραλότ έκλεισε με βουτιά 31,37% στα 0,03 ευρώ, διακινώντας 5,1 εκατ. τεμάχια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών