Tο πράσινο φως πήρε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς για την ευζωία των υδρόβιων ζώων, το οποίο θα λειτουργήσει στην Κρήτη, υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, από το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης είχε συνάντηση εργασίας με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, με κύριο στόχο να συζητήσουν το ζήτημα της πληγείσας από τις πρόσφατες θεομηνίες Θεσσαλίας, την οποία θα επισκεφθεί σύντομα η Επίτροπος, μετά από πρόσκληση του ΥπΑΑΤ.

Λευτέρης Αυγενάκης: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η Θεσσαλία

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων ενημέρωσε, επίσης, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα αποτελέσει κέντρο αναφοράς της ΕΕ για την ευζωία των υδρόβιων ζώων, ένα από μόλις 4 στην ΕΕ και το πρώτο εξειδικευμένο για θέματα υδρόβιων ζώων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μετά τη συνάντηση με την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε: «Στα πλαίσια της εποικοδομητικής συνεργασίας που έχω με την Επίτροπο Υγείας και Τροφίμων  Στέλλα Κυριακίδου, συναντηθήκαμε σήμερα, στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, και μου ανακοίνωσε επίσημα ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς για την ευζωία των υδρόβιων ζώων, εγκρίθηκε και θα λειτουργήσει στην Κρήτη, υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η σημαντική αυτή επιτυχία αποτελεί ακόμα ένα λιθαράκι στην εξωστρέφεια και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, στην δημιουργία νέων Κέντρων και νέων θέσεων εργασίας και στην ουσιαστική στήριξη των παραγωγών μας με σύγχρονες γνώσεις και εργαλεία».

Τεχνογνωσία

Το Κέντρο αναφοράς της ΕΕ για την ευζωία των υδρόβιων ζώων θα έχει έδρα την Κρήτη και θα λειτουργεί με τη μορφή της κοινοπραξίας, υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με την συμμετοχή επιπλέον του Κέντρου Βιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου θα προσφέρεται τεχνογνωσία στους παραγωγούς της Ελλάδας αλλά και ευρύτερα της ΕΕ, αλλά πολύτιμη γνώση για την χάραξη πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η λειτουργία του Κέντρου προσδίδει διεθνή αναγνώριση και ενισχύει ακόμα περισσότερο  τη φήμη του Πανεπιστημίου Κρήτης, προωθώντας τη συνεργασία με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Επίσης, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ενισχύει το κύρος του ιδρύματος, προάγοντας την επιστημονική έρευνα σχετικά με την ευζωία των υδρόβιων ζώων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων συντελώντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Σε οικονομικό επίπεδο αναμένεται να υπάρξουν οφέλη για την τοπική κοινωνία, καθώς δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προωθεί την εκπαίδευση νέων επιστημόνων και επαγγελματιών γύρω από τον πρωτογενή τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη παραγωγός χώρα στην Ε.Ε. για την τσιπούρα και το λαβράκι, ενώ διαθέτει κορυφαία τεχνογνωσία γύρω από το ζήτημα της καλής μεταχείρισης αυτών των ειδών ιχθύων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO