
«Κοινωνικές κατακτήσεις που θεωρούνταν αυτονόητα κεκτημένα αποτελούν ξανά απ’ την αρχή επίδικα για μια κοινωνία που τείνει να φοβάται και να ιδιωτεύει ολοένα περισσότερο»
Ρωτήθηκε ο Θαλής ο Μιλήσιος τί είναι το πιο ισχυρό πράγμα στον κόσμο. Και απάντησε: ἰσχυρότατον ἀνάγκη· κρατεῖ γάρ πάντων. Η ανάγκη κινεί τον φυσικό και ανθρώπινο κόσμο και υπερνικά τα πάντα. Πολλοί λοιπόν σήμερα ρωτούν «ποιός ο ρόλος της Αριστεράς;». Και δεν βρίσκω πιο προφανή απάντηση απ’ την ανάγκη.
Ανάγκη όμως ως προς τί;
Για ακόμη μία φορά στη πολύβουη ροή της ιστορίας, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με αδιέξοδα και προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό γεννά κατά κύριο λόγο η ίδια η φύση του ανθρώπου και η ανθρωπογενής δραστηριότητα. Ο πόλεμος ποτέ δεν έπαυσε, αλλά και ποτέ δεν ήταν τόσο αυτοκαταστροφικός, σταθερά τροφοδοτούμενος απ΄ την ανθρώπινη νόηση και τεχνολογία. Η υγεία παραμένει επισφαλής παρά την εκρηκτική τεχνολογική πρόοδο της νέας εποχής, είτε λόγω φυσικών πανδημικών εξάρσεων είτε εξαιτίας δικών μας ανθρώπινων (διατροφικών κ.ο.κ.) επιλογών και για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας λόγω φτώχιας, ανέχειας, εξαθλίωσης ή απάνθρωπων συνθηκών εργασίας. Οι κοινωνικές ανισότητες εξακολουθούν να διαιρούν την ανθρωπότητα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνεχίζει να υπονομεύεται ακόμη και στις πιο προηγμένες κοινωνίες του δυτικού ημισφαιρίου. Μαζί, η κλιματική κρίση, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η συστηματική αποψίλωση της βιοποικιλότητας ανοίγει ακόμη και συζητήσεις επιστημονικής φαντασίας για την ανάγκη μετεγκατάστασης της ανθρωπότητας σε άλλο πλανήτη.
Στην Ευρώπη, η άνοδος της ακροδεξιάς μετατοπίζει τη διαιρετική τομή περίπου στη μέση, όπου προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις συγκρούονται σφοδρά για κοινωνικές κατακτήσεις που φάνταζαν αυτονόητα κεκτημένα πριν λίγα χρόνια. Σήμερα όμως οι κατακτήσεις αυτές αποτελούν ξανά απ’ την αρχή επίδικα για μια κοινωνία που τείνει να φοβάται και να ιδιωτεύει ολοένα περισσότερο. Περιβάλλον, κλιματική κρίση, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνικές ανισότητες, προσφυγικό διχάζουν αλλά και ενώνουν. Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα: Προ ολίγων εβδομάδων αριστεροί, σοσιαλοδημοκρατες, πράσινοι και φιλελεύθεροι υπερψήφισαν τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την υποχρεωτική αποκατάσταση του κατεστραμμένου φυσικού περιβάλλοντος στα Κράτη Μέλη, τον οποίον καταψήφισε το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα παρέα με τη ακροδεξιά. Αν «πρόοδο» συνιστά η δράση για την προστασία του περιβάλλοντος με το βλέμμα στις επόμενες γενιές και «συντήρηση» αποτελεί η εμμονή σε πρακτικές εφήμερης ευημερίας για λίγους, τότε ξεκάθαρα η σύγκρουση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων. Αντίστοιχες διαιρέσεις αλλά και συγκλίσεις κυοφορούνται στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό, το προσφυγικό, τα εργασιακά, το κράτος δικαίου και το κράτος πρόνοιας.
Μήτρα των προοδευτικών αυτών δυνάμεων παραμένει η Αριστερά συνεχίζοντας να τροφοδοτεί την ουσία του πράγματος: την ανάγκη υπέρβασης του εγώ για το εμείς. Την ανάγκη για την συλλογική αντιμετώπιση των ανθρώπινων αδιεξόδων που συνεχώς γεννά ο αλαζονικός καταναλωτισμός μας και η εμμονή στην ατομική, μοναχική και εν τέλει αυτοκαταστροφική ευημερία. Την υπέρβαση αυτή ως ιστορική ανάγκη, την αντιλαμβάνομαι ως εφάμιλλη ενός λαϊκού ξεσηκωμού ή μιας εθνοπαπελευθερωτικής επανάστασης, και όχι ως τη ρομαντική έμπνευση των αλτρουιστών Φιλελλήνων του 19ου αιώνα.
Αυτή η Αριστερά που γεννά μπορεί και να συγκλίνει, να συναινέσει και να ενώσει.
Προϋπόθεση ότι συνεχίζει να γεννά.
* Ο Νικόλας Φαραντούρης είναι Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας