
Μια συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ της κρατικής εταιρείας Bulgargaz EAD της Βουλγαρίας και της τουρκικής Botas διερευνάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να παραβιαζει του κανόνες περί ανταγωνισμού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τη Δευτέρα ότι έστειλε αιτήματα για πληροφορίες στις εταιρείες και ότι «δεν θα διστάσει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα» εάν βρει στοιχεία ότι το σύμφωνο παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ.
Πέφτουν οι τιμές του αερίου – Ο ήπιος καιρός αποκρούει τις πολεμικές ανησυχίες
Το ήμισυ της εγχώριας ζήτησης
Σύμφωνα με το deal που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, η Bulgargaz θα μπορεί να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω των τερματικών σταθμών και του δικτύου της Τουρκίας για 13 χρόνια. Η Βουλγαρία θα μπορεί να χρησιμοποιεί συνολική χωρητικότητα περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Εάν εκπληρωθεί, η χωρητικότητα καλύπτει περίπου το ήμισυ της εγχώριας ζήτησης της Βουλγαρίας.
Τα αιτήματα της ΕΕ για πληροφορίες επικεντρώνονται στις συνεργασίες καθώς και στις λεπτομέρειες των προμηθειών, ανέφερε σε δήλωση ο κρατικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Βουλγαρίας. «Η εταιρεία βρίσκεται σε τακτική επαφή με την Επιτροπή και παρέχει βοήθεια για διάφορα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της κατά καιρούς», δήλωσε η Bulgargaz.
Για πολλά χρόνια, η Βουλγαρία εξαρτιόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου για τον εφοδιασμό της. Οι ροές διακόπηκαν την περασμένη άνοιξη, αφού η Σόφια αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η συμφωνία με την Botas τον Ιανουάριο εξασφάλισε εναλλακτικές προμήθειες στη βαλκανική χώρα, αλλά η έλλειψη λεπτομερειών δημιούργησε αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της και ανησυχίες μεταξύ των ειδικών ότι μπορεί να αποτελεί την «πίσω πόρτα» για τις προμήθειες από τη Ρωσία.
Ο ρόλος της Ελλάδας
Προηγουμένως, ο συντομότερος τρόπος πρόσβασης της Βουλγαρίας στο LNG ήταν μέσω της Ελλάδας, όπου οι αγοραστές πρέπει να ανταγωνίζονται για θέσεις ελλιμενισμού σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.
Η Τουρκία, μια χώρα εκτός ΕΕ, αλλά συνδεδεμένη με αυτήν μέσω αγωγού, δεν δεσμεύεται από αυτούς τους κανόνες.


Latest News

Γεράσιμος Καλογηράτος: H ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση ενέργειας για data centers επηρεάζουν τις προοπτικές του LNG
Η ενεργειακή μετάβαση και οι προοπτικές του LNG συζητήθηκαν στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε ο Γεράσιμος Καλογηράτος (Capital Clean Energy Carriers Corp.)

Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο – Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ από τις τιμές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Μεγάλες μειώσεις στο ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο
Η ΔΕΗ ανάρτησε τις χρεώσεις για το ειδικό οικιακό και το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύουν τον Απρίλιο

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024