Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία ο κυβερνητικός συνασπισμός των Περονιστών της Αργεντινής, έκανε την ανατροπή και τερμάτισε πρώτος στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ανοίγοντας τον τον δρόμο για έναν πολωμένο δεύτερο γύρο τον επόμενο μήνα μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα και του ακροδεξιού ριζοσπάστη Χαβιέρ Μιλέι.
Παρά τις δημοσκοπήσεις, που τον έδειχναν στη δεύτερη θέση, ο Μάσα κατάφερε να κερδίσει το 36,6% των ψήφων, μπροστά από τον Μιλέι, με λίγο περισσότερο από 30%. Ακολουθεί η συντηρητική Patricia Bullrich με 23,8% με σχεδόν το 98% των ψήφων καταμετρημένο.
Το αποτέλεσμα των εκλογών διέψευσε τις εκτιμήσεις, πολλές από τις οποίες έδιναν εύκολη νίκη στον Μιλέι, ακόμα και από τον πρώτο γύρο.
Η απρόσμενη νίκη των Περονιστών, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έφθασε σε τριψήφιο αριθμό για πρώτη φορά από το 1991, αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς για έναν ενδιαφέροντα δεύτερο γύρο στις 19 Νοεμβρίου μεταξύ δύο αντίθετων οικονομικών μοντέλων για τη χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.
«Χωρίς φρένα» ο πληθωρισμός στην Αργεντινή – Εκτόξευση στο 138,3% τον Σεπτέμβριο
Οργή
Όπως επισημαίνει το Reuters, οι Αργεντινοί συγκεντρώθηκαν στις κάλπες την Κυριακή, εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας των τελευταίων δύο δεκαετιών και της αυξανόμενης οργής με την παραδοσιακή ελίτ.
«Γνωρίζω ότι πολλοί από αυτούς που μας ψήφισαν είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο», είπε ο Μάσα μετά τα αποτελέσματα. «Η χώρα μας βιώνει μια περίπλοκη, δύσκολη κατάσταση, γεμάτη προκλήσεις να αντιμετωπίσει».
Ο Μιλέι, προτείνει ριζοσπαστικές κινήσεις όπως η δολαριοποίηση της οικονομίας και έχει επικρίνει τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους Κίνα και Βραζιλία. Είναι επίσης υπέρ της μείωσης του μεγέθους της κυβέρνησης και είναι κατά των αμβλώσεων.
Για να κερδίσει οριστικά την Κυριακή, ένας υποψήφιος θα χρειαζόταν πάνω από 45% των ψήφων ή 40% και προβάδισμα 10 μονάδων.
Όποιος βγει νικητής θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια οικονομία που βρίσκεται «σε μηχανική υποστήριξη»: τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας είναι άδεια, η ύφεση αναμένεται μετά από μια μεγάλη ξηρασία και ένα πρόγραμμα 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κλυδωνίζεται.
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους