
Κάθε σενάριο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και συνεπώς για τους πιθανούς κινδύνους αναλύει η Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση αποφασισμένη να προβάλει την Ελλάδα ως «δύναμη λύσης». Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες: την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης, την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους ανθρώπους στη Γάζα και την κατηγορηματική καταδίκη κάθε μορφής βίας και τρομοκρατίας.
Με προσεκτικές διατυπώσεις η Αθήνα θέλει να δηλώνει «παρούσα» στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ενόσω το Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται κάθε πιθανή διέξοδο από τις πολλαπλές συνέπειες που θα έχει η προοπτική μιας παρατεταμένης, ευρύτερης σύγκρουσης.
Δύο πόλεμοι που χωρίζουν σε κομμάτια ολόκληρο τον κόσμο
Διεργασίες για το ταξίδι
Προς το παρόν άλλωστε ασφαλής προσδιορισμός δεν μπορεί να γίνει ούτε για το χρονικό ούτε για το γεωπολιτικό εύρος της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από τη σαββατιάτικη μετάβαση του πρωθυπουργού στην Αίγυπτου, εξελίσσονταν διπλωματικές διεργασίες για άμεση επίσκεψή του και στο Ισραήλ.
Έως αργά χθες το βράδυ, ενημερωμένες πηγές απέφευγαν να δώσουν οτιδήποτε ως κλειδωμένο, ωστόσο πληροφορίες έδειχναν ως εξαιρετικά πιθανό να γίνει το ταξίδι σήμερα, ανάλογα προφανώς με τις εξελίξεις.
Προέχει σε κάθε περίπτωση η διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας. Εξάλλου για τέτοιους λόγους είχε αναβληθεί η μετάβαση του Μητσοτάκη την περασμένη Πέμπτη, με τον ίδιο να μην μιλά για ματαίωση, αντίθετα να διαμηνύει ότι θα βρεθεί στη χώρα το συντομότερο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν γίνει ούτε σήμερα η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπένιαμιν Νετανιάχου και αξιωματούχους, πρόκειται για κάτι που δεν θα μετατεθεί για πολύ.
Υπ’ ατμόν για οικονομία, Προσφυγικό, τρομοκρατία
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη εκφράσει προβληματισμούς για τη χερσαία επιχείρηση, επιμένοντας στην αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «αλλά πάντοτε και μόνο σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο». Τυχόν ανεξέλεγκτη σύρραξη ανησυχεί το Μαξίμου (και) ως προς το ντόμινο επιπτώσεων που θα επέφερε, αναγκάζοντας την κυβέρνηση σε πολυεπίπεδες αναπροσαρμογές. «Ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες» έλεγε ενδεικτικά προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος.
Ταυτόχρονα το ενδεχόμενο «έκρηξης» στο Προσφυγικό με ροές από την πλευρά της Αιγύπτου προβληματίζει εντόνως την Αθήνα. «Η Αίγυπτος και η Ιορδανία επωμίζονται μεγάλο βάρος και δικαίως ανησυχούν πολύ για την πιθανότητα αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο, μεταφέροντας μήνυμα στήριξης στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Φατάζ αλ Σίσι και στον βασιλιά Αμπτνάλα Β’ της Ιορδανίας, με τον οποίο συζήτησε και στο περιθώριο της συνόδου για την ειρήνη. Ήταν μια σύνοδος η οποία πάντως έληξε χωρίς καν κοινό ανακοινωθέν αλλά μόνο με μια ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.
Εξαρχής η κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για επαυξημένη προσοχή στη φύλαξη των συνόρων. «Όποιος έρχεται στην Ελλάδα καταγράφεται. Έχουμε πετύχει την καλύτερη επίδοση στις καταγραφές, τις ταυτοποιήσεις με δακτυλικά αποτυπώματα, με έλεγχο στις βάσεις δεδομένων της Europol, της Interpol δεν μένουνε ακατάγραφοι» είπε (ΕΡΤ) ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης.
Κατά τον ίδιο δεν υπάρχουν ενδείξεις για οργανωμένο κίνημα επιθέσεων φανατικών ισλαμιστών στην Ευρώπη ενώ ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται υπ’ ατμόν και ο πρωθυπουργός ζητάει συντονισμό των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφάλειας. «Εχουμε μεμονωμένα περιστατικά των “μοναχικών λύκων” που τρομάζουν, κυρίως από δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες (…) Δεν αφορά νεοεισερχόμενους αλλά κυρίως ανθρώπους που ήδη ζουν στην Ευρώπη και αποφασίζουν να κάνουν όλα αυτά τα αποτρόπαια» σημείωσε ο Καιρίδης.
«Ανείπωτος πόνος»
Στο μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει την ετοιμότητα της Ελλάδας για συνεισφορά σε οποιαδήποτε ειρηνευτική αποστολή αλλά και την σταθερή θέση ότι ένα μέλλον ευημερίας στην περιοχή «μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνέχιση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας επί τη βάσει των δύο κρατών». Είναι δύο από τα μηνύματα που επέλεξε να στείλει ο πρωθυπουργός και στη σύνοδο στο Κάιρο, όπου εξέφρασε ανησυχία για τους κινδύνους από μια περιφερειακή κλιμάκωση.
«Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση» είπε μίλησε για ένα βασικό μήνυμα – κλειδί: «ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή της και ταυτόχρονα σκεφτόμαστε τη ζημία για τους πολίτες». Ο ίδιος επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας «αλλά πάντοτε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο» και τόνισε ότι η Χαμάς δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό αλλά «μια τρομοκρατική οργάνωση» που «προκαλεί ανείπωτο πόνο» σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. «Η συλλογική τιμωρία», σημείωσε, «απαγορεύεται από τους νόμους που διέπουν τους πολέμους».
Πηγή: In.gr


Latest News

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση