Αν και οι συνθήκες στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι οι καλύτερες των τελευταίων 15 ετών το εγχείρημα προσέγγισης επενδύσεων στη χώρα εμφανίζει αντικειμενικές δυσκολίες.
Με την αποεπένδυση του κράτους από τις ελληνικές τράπεζες να εισέρχεται στην τελική της ευθεία, η συζήτηση για το είδος και την ποιότητα των επενδυτών που είναι διατεθειμένοι να τοποθετηθούν στην εγχώρια αγορά έχει ενταθεί.
Τράπεζες: Βλέπουν κέρδη 4 δισ. στο τέλος του 2023
Μπορεί οι εξωγενείς κίνδυνοι να παραμένουν αυξημένοι, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή, οι συνθήκες ωστόσο στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι οι καλύτερες των τελευταίων 15 ετών.
Η βαθμίδα
Οι τέσσερις μεγάλοι όμιλοι έχουν πετύχει την εξυγίανση των ισολογισμών τους, διαθέτουν ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, ενώ η κερδοφορία τους οδεύει εφέτος προς νέα πολυετή υψηλά, ανοίγοντας τον δρόμο για διανομή μερίσματος, για πρώτη φορά από το 2008. Ταυτόχρονα, η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μειώνει τον κίνδυνο της χώρας, το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι αισθητά καλύτερο από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για έκρηξη των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια.
Οι οιωνοί
Οι οιωνοί λοιπόν για τη διάθεση του 40% της Εθνικής Τράπεζας, του 27% της Τράπεζας Πειραιώς και του 9% της Alpha Bank είναι θετικοί.
Η αλήθεια είναι πως η διάθεση για ανάληψη ελληνικού ρίσκου από διεθνή και εγχώρια επενδυτικά σχήματα, σύμφωνα με τις επαφές που πραγματοποιούν τους τελευταίους μήνες οι σύμβουλοι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καταγράφεται αυξημένη. Το ερώτημα όμως για το προφίλ των επενδυτών που θα προσελκύσει ο κλάδος παραμένει.
Θέση για αυτό το ζήτημα πήρε με πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Κατά τον κεντρικό τραπεζίτη θα είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η συμμετοχή ιδρυμάτων διεθνούς εμβέλειας, ως στρατηγικών επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Εως σήμερα όμως δεν διαφαίνεται ενδιαφέρον από μεγάλο χρηματοπιστωτικό οργανισμό για τα πακέτα μετοχών που θα πουλήσει το ΤΧΣ.
Τι δεν αρέσει
Σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο το εγχείρημα προσέγγισης μεγάλων ξένων τραπεζών εμφανίζει αντικειμενικές δυσκολίες. Πρόκειται κυρίως για τις εξής:
1. Το κακό παρελθόν: Στα χρόνια άνθησης της εγχώριας τραπεζικής αγοράς μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ, δεν ήταν λίγοι οι ξένοι όμιλοι που τοποθετήθηκαν στην Ελλάδα, διαβλέποντας ισχυρούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης.
Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά. Το υπόλοιπο των δανείων του ιδιωτικού τομέα από τα επίπεδα των 75 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021 αναρριχήθηκε μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια πάνω από τα 250 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το ελληνικό ΑΕΠ.
Παρά ταύτα, τα αποτελέσματα που πέτυχαν μεγάλες τράπεζες, με μακρόχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία ήταν απογοητευτικά.
Οι ζημιογόνες χρήσεις ήταν συνεχείς, ενώ μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους το 2012, αναγκάστηκαν να πληρώσουν για να εγκαταλείψουν την Ελλάδα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Credit Agricole, που ήλεγχε την Εμπορική Τράπεζα. Για την πώλησή της υποχρεώθηκε να πληρώσει 3 δισ. ευρώ.
2. Το εποπτικό πλαίσιο: Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο εποπτικό πλαίσιο για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις στην ΕΕ, οι αγκυλώσεις παραμένουν.
Οι σημερινοί κανόνες δεν επιτρέπουν την απεριόριστη χρήση κεφαλαίων και ρευστότητας από τις τοπικές θυγατρικές σε επίπεδο ομίλου. Το γεγονός αυτό λειτουργεί ως αντικίνητρο για μία ξένη τράπεζα που θα ενδιαφερόταν να επενδύσει σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα.
3. Λείπει το cash: Στόχος της κυβέρνησης είναι να λάβει μετρητά για τη διάθεση των μετοχικών πακέτων που ελέγχει μέσω του ΤΧΣ.
Πόσες όμως τράπεζες στην Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να κάψουν κεφάλαια, χωρίς να αυξηθούν υπέρμετρα οι κίνδυνοι, ειδικά στο σημερινό περιβάλλον ακριβού χρήματος και γεωπολιτικής αβεβαιότητας; Η απάντηση είναι ότι δεν είναι πολλές.
4. Τα ποσοστά του ΤΧΣ: Ενα ακόμη ζήτημα έχει να κάνει με το μέγεθος των ποσοστών που διαθέτει το ΤΧΣ. Εχει νόημα για έναν μεγάλο οργανισμό να αποκτήσει το 10% ή 20% μιας ελληνικής τράπεζας, ακόμη κι αν ελέγχει τη διοίκησή της; Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;
5. Τα κέρδη – Το μικρό μέγεθος της αγοράς: Μία ακόμη παράμετρος που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σχετίζεται με το μέγεθος των ελληνικών ομίλων. Μπορεί οι δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων να διαμορφώνονται πλέον στη ζώνη του 15%, ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς τα κέρδη είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα αποτελέσματα των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων στη ζώνη του ευρώ. «Δύσκολα μπορεί να εξελιχθεί σε game changer για έναν ισχυρό ευρωπαϊκό όμιλο η απόκτηση ελληνικής τράπεζας. Γιατί λοιπόν να μπει σε αυτή τη διαδικασία, αναλαμβάνοντας τους κινδύνους που συνεπάγεται μία τέτοια κίνηση;» σημειώνει χαρακτηριστικά τραπεζική πηγή.
Πηγή: Έντυπη έκδοση «Το Βήμα»
Latest News
Λαϊκές αγορές: Στροφή στα σόσιαλ μίντια για προσέλκυση νέων ηλικιακά πελατών
Η εκστρατεία απευθύνεται κυρίως σε νέους που συχνά δεν γνωρίζουν τη λειτουργία και την ποικιλία προϊόντων που προσφέρουν οι λαϊκές αγορές
Τα κοσμήματα που αγοράζουν οι Ελληνίδες - Αυξημένες οι πωλήσεις για Swarovski-Pandora
Η ελβετική Swarovski και η δανική Pandora μετρούν δεκαετίες παρουσίας στην αγορά και έχουν το δικό τους πιστό κοινό
Πού κλείδωσαν τις τιμές ρεύματος για τον Νοέμβριο, ΔΕΗ και πάροχοι
Τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές κυμαίνονται τον Νοέμβριο από τα 0,116 μέχρι τα 0,1519 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Σε διαβούλευση το project για ανάπτυξη του Κέντρου Επισκευής Πλοιαρίων στη Ρόδο
Το συνολικό ύψος της προτεινόμενης επένδυσης που ανακοινώθηκε από την Enterprise Greece προϋπολογίζεται σε 41,64 εκατ. ευρώ
Μήνυμα Μασούτη για τον κατώτατο: Να συνοδευτεί από μέτρα τόνωσης των επιχειρήσεων
Τι είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ιωάννης Μασούτης για το νέο σύστημα προσδιορισμού του κατώτατου μισθού
Μεγάλου - Πειραιώς: Πώς θα διατηρήσουμε την ετήσια κερδοφορία πάνω από 1 δισ. ευρώ
Ο Χρήστος Μεγάλου εμφανίστηκε αισιόδοξος για συνέχιση των θετικών επιδόσεων του ομίλου και μετά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Goldman: Υψηλότερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα της Πειραιώς [πίνακας]
Η τράπεζα Πειραιώς αναβάθμισε την καθοδήγηση για το έτος και τώρα αναμένει κέρδη ανά μετοχή (EPS) πάνω από τα 0,90 ευρώ
Η Metlen χορήγησε και υλοποίησε την ανακαίνιση του 7ου Λόχου της Σχολής Ευελπίδων
Η Metlen ανέλαβε το συνολικό κόστος και την υλοποίηση της ανακαίνισης του κτιρίου - Τι δήλωση Νίκος Δένδιας και Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΔΕΗ: Για τρίτο συνεχόμενο μήνα μειώνει τις τιμές στο ρεύμα – Οι χρεώσεις για τον Νοέμβριο
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τις χρεώσεις για το πράσινο οικιακό τιμολόγιοα και το «Γ21» για τους επαγγελματίες
Η διοίκηση του ΣΕΒ αποχαιρετά τον Τίτο Κομνηνό
«Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του», σημειώνει η ανακοίνωση του ΣΕΒ