Το Χρηματιστήριο χαιρετίζει τη θετική ετυμηγορία του αμερικανικού Οίκου αξιολόγησης, ευρισκόμενο παραδόξως σε χαμηλά επίπεδα έχοντας γράψει ήδη 10 στις 13 πτωτικές εβδομάδες.

Οι λόγοι της αδύναμης συμπεριφοράς στο ταμπλό βρίσκονται προφανώς σε εξωγενείς παράγοντες, με κυρίαρχους την εν εξελίξει γεωστρατηγική κρίση στη Μέση Ανατολή, την παρατεταμένη σύρραξη στην Ουκρανία και φυσικά, σε μακροοικονομικό επίπεδο, την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στα μεγάλα οικονομικά συστήματα.

Σε εγχώριο επίπεδο, τα πράγματα βαίνουν καλώς, με διάφορες μεταβλητές να δείχνουν μάλλον καλύτερες ημέρες, κάτι που τελικά αποτυπώθηκε (και ) στην έκθεση του S&P που ακολούθησε την επίδοση της επενδυτικής βαθμίδας στο αξιόχρεο της χώρας.

Οι Αμερικανοί αναλυτές έκαναν λόγο για δημοσιονομική εξυγίανση και θετικές προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση των δημοσίων οικονομικών μεγεθών, για πολιτική σταθερότητα με φιλοεπενδυτικές βάσεις και κυρίως για πρόβλεψη για σημαντική μείωση του κρατικού χρέους.

Εδώ θα προσθέσουμε ότι αν όλα πάνε καλά στο διεθνές κάδρο, θα ακολουθήσει και μια μείωση του κόστους του εν λόγω κρατικού δανεισμού, κάτι που με τη σειρά του θα δώσει τον απαιτούμενο “αέρα” στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα, με απευθείας προεκτάσεις και στις ελληνικές μετοχές, ή έστω μια μερίδα αυτών.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτή η ιστορικής σημασίας και συμβολικού χαρακτήρα εξέλιξη έχει αφήσει (έως τώρα) αδιάφορο το Χρηματιστήριο, που ακολουθεί αντίθετη πορεία ως προς τις αποτιμήσεις.

Μια μετάφραση είναι ότι η διστακτικότητα διεθνώς “καίει” την  εξέλιξη αυτή, μην αφήνοντας τους εγχώριους επενδυτές να …ονειρευτούν όπως θέλουν. Μια άλλη αφορά στην επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες (η ΕΥΡΩΒ ξεμπέρδεψε νωρίς), ώστε να βολεύει τη διαδικασία η χαμηλή αποτίμηση των μετοχών τους. Και ως γνωστόν, το ταμπλό μας είναι τραπεζολάγνο, επηρεαζόμενο τα μάλα από τέτοιου είδους συμπεριφορές. Μια τρίτη σχετίζεται με το γεγονός ότι η εν λόγω εξέλιξη της ανάκτησης έχει ήδη προεξοφληθεί στο ράλι Σεπ22-Αυγ23, ώστε να είναι λογικό να υφίστανται ρευστοποιήσεις (αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση).

Τεχνικά, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, ο Γενικός Δείκτης έχει εμπόδιο τις 1210 μονάδες, που όσο δεν κατοχυρώνει ανοδικά, εμφανίζονται πρόθυμοι πωλητές σε κάθε ευκαιρία. Από την άλλη, η αναντιστοιχία με τον -ακόμα ανοδικό- Δείκτη Τραπεζών αφήνει υπονοούμενα για τη συνέχεια.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής