Καλή η προσπάθεια, ασθενικό το αποτέλεσμα στο ταμπλό, μετά την ετυμηγορία του αμερικανικού Οίκου αξιολόγησης S&P. Ο τζίρος ήταν και πάλι αδάφορος

Την Παρασκευή, ο μεγάλος Οίκος S&P έδωσε στη χώρα μας άλλη μια αναβάθμιση αξιόχρεου.

Και αυτήν τη φορά, η αναβάθμιση οδήγησε σε ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ήτοι τα μαγικά τρία Βήτα, έστω και με αρνητικό πρόσημο (ΒΒΒ-).

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, πλέον τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια αγοράζουν ελληνικές μετοχές και ομόλογα.

Ωστόσο, όπως αναλύσαμε και σε προηγούμενο άρθρο, το ταμπλό κωφεύει. Η πρώτη συνεδρίαση στο “μεγάλο”, επίσημα πλέον, Χρηματιστήριό μας ήταν κούφια.

Η πρωινή αισιοδοξία και το +1% του Γενικού Δείκτη δεν κράτησε πολύ, και σταδιακά επικράτησαν οι λίγες ρευστοποιήσεις έναντι των ακόμα πιο λίγων υποστηρικτικών αγορών.

Έτσι, δεν προσετέθη κανένα νέο δεδομένο, σε μια εξίσωση που ενώ θεωρητικά βγάζει ανοδική έκβαση σε μεσο-μακροπρόθεσμο διάστημα, στο βραχυπρόθεσμο εκνευρίζει τους εμπλεκομένους καθώς σέρνεται χωρίς κατεύθυνση.

Συγκρίνοντας, βέβαια, με τα διεθνή Χρηματιστήρια, μάλλον μια τέτοια συμπεριφορά είναι λογική, καθώς ούτε οι βασικοί δείκτες των ΗΠΑ ούτε και οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δεν δείχνουν πρόθυμοι για νέο ανοδικό γύρο. Τουναντίον, πλαγιολισθαίνουν επικίνδυνα, με το sell off να παραμονεύει.

Επί παραδείγματι, ο S&P500 χτύπησε και πάλι στη ζώνη των 4390 μονάδων που σηματοδοτεί αρνητική περιοχή, και ο κίνδυνος να βρεθεί στη ζώνη του 3900 είναι μεγάλος, ειδικά αν χάσει την τεχνική στήριξη των 4220. Εξάλλου, την Παρασκευή έκλεισε στα χαμηλά ημέρας και εβδομάδας, με 5 πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 7 και το momentum να έχει βαρύνει.

Κατά τα λοιπά, η ΜΠΕΛΑ Jumbo υπεραπέδωσε, αποδεικνύοντας και πάλι ότι είναι στα καλύτερά της αυτήν την περίοδο, εν αναμονή και νέων εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου.

Και μιλώντας για αποτελέσματα, έρχεται το πολυαναμενόμενο γ’ τρίμηνο για τον ΜΥΤΙΛ την Πέμπτη (πριν το άνοιγμα) με τις αναλύσεις να συγκλίνουν σε νέα ρεκόρ. Η μετοχή παραμένει κοντά στα ιστορικά της υψηλά παρά την απομείωση των περισσοτέρων σε όλο το ταμπλό, και προφανώς βάζει πλώρη για τον τίτλο του πρωταθλητή στο 2023.

Η μάχη για τον τίτλο έχει μέσα και τη CENER, μια από τις μετοχές με την καλύτερη συμπεριφορά στο ταμπλό, τόσο σε επίπεδο αποδόσεων, όσο και σε επίπεδο ανθεκτικότητας, με ελάχιστες απομειώσεις στα πτωτικά σκέλη. Σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, δε, είναι χάρμα οφθαλμών, ενώ συνεχίζεται η ανάληψη σημντικών έργων που εξασφαλίζουν τους μελλοντικούς  κύκλους εργασιών. Το ανεκτέλεστο παραμένει υψηλό.

Ειδική μνεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μας, που εμφάνισε ισχυρά αντανακλαστικά και αποφάσισε άμεσα την αναστολή διαπραγμάτευσης της ΑΛΦΑ.

Latest News