Μπορεί να ήρθαν πολύ λίγοι φέτος στη χώρα μας αλλά ήταν οι πιο πλούσιοι τουρίστες. Αναφερόμαστε στους Ρώσους, οι οποίοι κατέγραψαν την υψηλότερη μέση δαπάνη ανά ταξίδι από όλες τις εθνικότητες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Ξεπερνώντας ακόμη και τους Αμερικάνους που παραδοσιακά θεωρούνται οι πιο «γαλαντόμοι», οι Ρώσοι τουρίστες ξόδεψαν στη χώρα μας το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος 1.611,5 ευρώ ανά ταξίδι και κατέλαβαν την πρώτη θέση με τους Αυστραλούς να ακολουθούν με μέση δαπάνη ανά ταξίδι στα 1.588,3 ευρώ. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Καναδοί (1.127,9 ευρώ) οι Αμερικάνοι (1.038 ευρώ) και οι Ελβετοί (990,3 ευρώ).
ΤτΕ: Τουριστικά έσοδα 14,6 δισ. στο οκτάμηνο – Πάνω από το 2019
Οι Ρώσοι που επισκεφθήκαν την Ελλάδα δεν ξεπέρασαν το δεύτερο τρίμηνο του 2023 τις 10.000 όμως φαίνεται ότι δεν σκέπτονταν το χρήμα. Μάλιστα σε σύγκριση με το 2019 όταν ακόμη επισκέπτονταν την Ελλάδα κατά δεκάδες χιλιάδες (122,7 χιλιάδες το δεύτερο τρίμηνο του 2029) η μέση δαπάνη υπερδιπλασιάστηκε (106,4%).
Η σημαντική πτώση των Ρώσων τουριστών προς την χώρα μας ήταν αποτέλεσμα των κυρώσεων που ελήφθησαν από την ΕΕ λόγω της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ωστόσο όσοι ήρθαν με τα ιδιωτικά αεροπλάνα άφησαν χρήμα στους προορισμούς που επισκέφθηκαν (Ανατολική Κρήτη, Ρόδο κ.λ.π.).
Πάντως ο ελληνικός τουρισμός και ιδιαίτερα οι προορισμοί που υποδέχονταν στο παρελθόν πολλούς Ρώσους τουρίστες όπως η Βόρεια Ελλάδα κατάφεραν αι κάλυψαν το κενό που άφησαν πίσω τους με άλλες εθνικότητες όπως δήλωσε πρόσφατα και ο πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και πρώην Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Όμως δεν παύει η Ρωσία να είναι μία απώλεια για την ελληνική τουριστική αγορά.
Οι Αμερικανοί
Από τις υπόλοιπες χώρες πολύ υψηλή μέση δαπάνη ανά ταξίδι καταγράφουν ακόμη οι Αυστριακοί (921 ευρώ) οι Βέλγοι (836 ευρώ) οι Δανοί (785 ευρώ) οι Γερμανοί (767 ευρώ) και οι Τσέχοι (727 ευρώ). Την χαμηλότεροι μέση δαπάνη καταγράφουν οι Αλβανοί (308 ευρώ) οι Ρουμάνοι (360 ευρώ και οι Κύπριοι (480 ευρώ). Χαμηλά είναι και οι Ιταλοί (548 ευρώ).
Όσον αφορά τις συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις υπενθυμίζεται ότι συμφωνά με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, ανήλθα στα 10,32 δις. ευρώ αυξημένες κατά 20,2% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 13,28% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Η άνοδος του επτάμηνου του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 14,7%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 5.648,8 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 27,0%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4.403,4 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 4.550,6 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 15,1%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν αύξηση κατά 13,0% και διαμορφώθηκαν στα 1.098,2 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 7,0% και διαμορφώθηκαν στα 1.716,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 23,9% και διαμορφώθηκαν στα 782,0 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 11,9% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.620,3 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 33,8% και διαμορφώθηκαν στα 737,8 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 13,7% και διαμορφώθηκαν στα 21,7 εκατ. ευρώ.
Latest News
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
Πώς θα κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός το 2025 - Τι αποκαλύπτουν τέσσερις μελέτες
Τουρισμός: Η Ελλάδα συνεχίζει να ανταγωνίζεται χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Κροατία
Γιατί οι τουρίστες συρρέουν στο… τοξικότερο νησί στον κόσμο
Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί περίπου 177 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τόκιο
Προσθέτει «αστέρια» στις μονάδες του στην Ελλάδα ο Όμιλος Λούη
Τι σχεδιάζει ο όμιλος Λούη για τις τουριστικές επενδύσεις του στην Ελλάδα - Τι έδειξε το Ταμείο για την περσινή χρονιά
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος
Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού
Nέα ρεκόρ στον τουρισμό καταγράφει η Ελλάδα - Τι αναφέρει η Handelsblatt
Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η κίνηση στα αεροδρόμια από την οποία επωφελείται και η γερμανική Fraport
Ορεινοί προορισμοί: Ξενοδοχεία vs Airbnb – Ποιοι κέρδισαν στις γιορτές
Άσπρη μέρα είδαν οι ορεινοί προορισμοί στις εορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων – Πώς τα Airbnb έκλεψαν… κίνηση από τα ξενοδοχεία
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Airbnb - Τι αλλαγές έρχονται
Το νομοσχέδιο του υπουργειου Τουρισμού, θεσπίζει για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια (Airbnb) με προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας
Σημαντική αύξηση στις κρατήσεις μέσω πλατφορμών στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα
Και οι 3 μήνες του τρίτου τριμήνου του 2024 κατέγραψαν αυξήσεις στις διανυκτερεύσεις που κρατήθηκαν μέσω διαδικτυακών πλατφορμών