Νέα προσπάθεια ανόδου κάνει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με την Alpha Bank να μονοπωλεί, όπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον, καθώς επανήλθε στη διαπραγμάτευση μετά την αναστολή που προκάλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις με την UniCredit.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,51% στις 1.179,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,83% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.906,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,63% στις 954,91 μονάδες.
Μια συνεδρίαση… μια μετοχή
Με πάνω από το 80% του μέχρι τώρα όγκου να διακινείται από την Alpha Bank, δικαιωματικά η συνεδρίαση είναι «αφιερωμένη» στη μετοχή της, η οποία επανήλθε στη διαπραγμάτευση μετά από μία ημέρα αναστολής. Τα σενάρια, οι εικασίες, αλλά και οι προσδοκίες για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δίνουν και παίρνουν στην αγορά, η οποία “διψά” να μάθει το τίμημα στο οποίο η ιταλική τράπεζα προσφέρθηκε να αποκτήσει το 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank.
Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, αυτές τις ημέρες εξηγούν την στάση αναμονής που τηρούσαν όλο αυτό το διάστημα τα περισσότερα μεγάλα κεφάλαια, αφού τα “πακέτα” του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες είναι σημαντικές εξελίξεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν στη διαμόρφωση των μακροπρόθεσμων στρατηγικών. Οι όροι που θα διατεθούν αυτά σαφώς θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην πορεία της αγοράς, αλλά και στα μηνύματα που θα δώσουν για τις προθέσεις των ξένων στα ελληνικά δρώμενα.
Σε κάθε περίπτωση όμως το ενδιαφέρον είναι ζωηρό, με την παρουσία της UniCredit να δίνει ένα θετικό πρώτο μήνυμα. Η συνέχεια όμως θα έχει αρκετές προκλήσεις, καθώς το ΤΧΣ θα πρέπει να πετύχει τους βέλτιστους δυνατούς όρους για το δημόσιο συμφέρον στο σχέδιο αποεπένδυσης του από τις ελληνικές τράπεζες. Και οι προκλήσεις θα είναι για ολόκληρη την αγορά, καθώς ο τραπεζικός κλάδος είναι και ο σηματωρός και ο δεικτοβαρής για τη συνολική της εικόνα.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει άλμα 6,06%, στα 1,3465 ευρώ, έχοντας διακινήσει πάνω από 3,6 εκατ. τεμάχια. Ο Μυτιληναίος κερδίζει 1,56%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Πειραιώς, Λάμδα, Coca Cola, Σαράντης, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Βι΄οχάλκο, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Aegean.
Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα χάνει 1,21%, με τις ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Eurobank, Quest, ΕΥΔΑΠ, Cenergy και Autohellas να βρίσκονται σε ήπια πτωτικά εδάφη. Χωρίς μεταβολή είναι οι Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.
Latest News
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης
Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο - Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Άγγιξε το 24,88% τον Δεκέμβριο του 2024 από 26,62% τον Νοέμβριο του 2024