
Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλη την Ισλανδία –με την έμπρακτη υποστήριξη της πρωθυπουργού- εκτιμάται ότι συμμετέχουν σήμερα στην απεργία «Kvennafri» ή «το ρεπό της γυναίκας», διαμαρτυρόμενες για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων και την έμφυλη βία.
Αγορά εργασίας: Στα στερεότυπα εδράζεται το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων
Είναι η έβδομη απεργία γυναικών στην ιστορία της Ισλανδίας, με αίτημα την κατάργηση της ανισότητας.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της απεργίας, αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.
Περίπου το 90% του γυναικείου πληθυσμού της Ισλανδίας έκανε απεργία στις 24 Οκτωβρίου 1975, για να απαιτήσει την ισότητα των φύλων. Το αρχικό «Kvennafri» πέτυχε την υιοθέτηση νόμου από το κοινοβούλιο της χώρας, ο οποίος προέβλεπε την ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών το επόμενο έτος.
Η διαδήλωση της Τρίτης διοργανώνεται από περίπου 40 οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδίας του Συνδικάτων Δημοσίων Εργαζομένων στην Ισλανδία (BSRB), της μεγαλύτερης ένωσης σωματείων εργαζομένων στο δημόσιο της χώρας.
Η πρωθυπουργός Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ δήλωσε ότι θα αρνηθεί να εργαστεί την ημέρα της απεργίας και αναμένει από άλλες γυναίκες στην κυβέρνηση να συμμετάσχουν «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις ισλανδές γυναίκες».
«Όπως γνωρίζετε, δεν έχουμε επιτύχει ακόμη τους στόχους μας για πλήρη ισότητα των φύλων και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε το μισθολογικό χάσμα με βάση το φύλο, το οποίο είναι απαράδεκτο το 2023», δήλωσε η πρωθυπουργός. «Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την έμφυλη βία, η αντιμετώπιση της οποίας υπήρξε προτεραιότητα της κυβέρνησής μου», πρόσθεσε.
Οι διοργανωτές παροτρύνουν τις γυναίκες και τα non-binary άτομα στη χώρα να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία. Στην έκκλησή του συμπεριλαμβάνεται και η φροντίδα των παιδιών και οι οικιακές εργασίες, για να «δείξουν τη σημασία της συνεισφοράς τους στην κοινωνία», σημειώνει ο ιστότοπος της απεργίας.
Οι άνδρες ενθαρρύνονται να δείξουν την υποστήριξή τους «αναλαμβάνοντας πρόσθετες ευθύνες» στο σπίτι και στην εργασία, για να μπορέσουν οι σύντροφοι και οι συνάδελφοί τους να συμμετάσχουν στην απεργία.
Τα σχολεία μειώνουν σήμερα τις ώρες τους και κάποια δεν θα λειτουργήσουν καθόλου, καθώς οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία του διδασκαλικού προσωπικού στην Ισλανδία. Το νοσοκομείο Landspitali, ο μεγαλύτερος εργοδότης υγειονομικής περίθαλψης της Ισλανδίας, δήλωσε ότι θα λειτουργεί με μειωμένες υπηρεσίες.
«Η καλύτερη χώρα για γυναίκες»
Η Ισλανδία κερδίζει τον τίτλο της καλύτερης χώρας στον κόσμο για τις γυναίκες από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) εδώ και 14 συναπτά χρόνια. Παρόλα αυτά, οι διοργανωτές της σημερινής κινητοποίησης επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα.
«Μιλάμε για εμάς, μιλάνε για την Ισλανδία, σαν να είναι ένας παράδεισος για την ισότητα», δήλωσε στους New York Times η Freyja Steingrímsdóttir, διευθύντρια επικοινωνίας της BSRB. «Αλλά ένας παράδεισος για την ισότητα δεν πρέπει να έχει μισθολογικό χάσμα 21% και το 40% των γυναικών να υφίστανται βία λόγω φύλου ή σεξουαλικής βίας στη ζωή τους. Δεν είναι αυτό που προσπαθούν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο».
Ενώ το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καθορίζει τη διαφορά μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών στη χώρα στο 21%, άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ, μειώνουν τη διαφορά στο 10%.
Το 2018, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας διαπίστωσε ότι το 40% των ισλανδών γυναικών βιώνουν έμφυλη βία –συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής- στη διάρκεια της ζωής τους.
Το μισθολογικό χάσμα δεν έχει κλείσει, εν μέρει, λόγω του υψηλού διαχωρισμού στην αγορά εργασίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της Ισλανδίας: υπερεκπροσωπούνται σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2021.
Δεδομένης της παγκόσμιας φήμης της Ισλανδίας ως ηγέτιδας στην ισότητα των φύλων, η Steingrímsdóttir δήλωσε στους Times ότι η Ισλανδία έχει ευθύνη να «διασφαλίσει ότι ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις προσδοκίες».


Latest News

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς

Καμπανάκι Scope προς ΗΠΑ - Πότε θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητά της
Η Scope είναι η πρώτη εταιρεία αξιολόγησης που απευθύνει μια τόσο αυστηρή προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ

Η Honda «μετακομίζει» στις ΗΠΑ- Σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή απο Καναδά και Μεξικό
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μεγαλύτερη αγορά της Honda πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% των παγκόσμιων πωλήσεων

Μπαϋρού: Το χρέος και το δημόσιο έλλειμα καθιστούν τη Γαλλία ευάλωτη
Η Γαλλία χρειάζεται επειγόντως να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα για να αντιμετωπίσει ένα «τσουνάμι αποσταθεροποίησης», λέει ο πρωθυπουργός Μπαϋρού

ΕΕ και ΗΠΑ μιλούσαν επί δυόμιση ώρες για τους δασμούς... χωρίς αποτέλεσμα
ΕΕ και Αμερικανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον για το θέμα των δασμών αλλά η συνάντηση ήταν άκαρπη

Bank of America: Νέο ρεκόρ από τις συναλλαγές μετοχών – Αύξηση εσόδων από δάνεια
Τα έσοδα της Bank of America από τη διαπραγμάτευση μετοχών αυξήθηκαν κατά 17% στα 2,18 δισ. δολάρια