
Αν πάρουν οι Ρώσοι τοις μετρητοίς τα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, η ηλιόλουστη Βόρεια Κορέα μπορεί σύντομα να γίνει ο επόμενος καυτός τουριστικός προορισμός για τους κουρασμένους από τον χειμώνα Ρώσους.
Κατά την επίσκεψή του στην Πιονγκγιάνγκ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, πριν από λίγες ημέρες, ο Λαβρόφ ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο εάν «θα συνιστούσε στους Ρώσους τουρίστες να κάνουν διακοπές» στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.
Η απάντηση του Λαβρόφ ήταν γρήγορη και επίκαιρη: «Θα το έκανα».
Ριβιέρα της Ρωσίας
Ξεχάστε τη Ριβιέρα, ξεχάστε την Τουρκία, ξεχάστε τα Εμιράτα, είπε ο Λαβρόφ στους Ρώσους. Ποιος τα χρειάζεται όταν υπάρχουν τουριστικά πακέτα μειωμένων τιμών για τον παράδεισο της χλιδής και της διασκέδασης;
Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Λαβρόφ εννοούσε την απάντηση του. Το συνήθως ανέκφραστο πρόσωπο του Λαβρόφ δύσκολα «διαβάζεται», αν και πρέπει να του είχε περάσει από το μυαλό ότι ήταν λιγάκι υποκριτικός. Εξάλλου, η ίδια του η κόρη, όπως και τόσα άλλα προνομιούχα παιδιά των ελίτ της Ρωσίας, σπούδασε στο εξωτερικό, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Οι ρωσικές ελίτ κάνουν διακοπές σε όλα εκείνα τα μέρη που ο Λαβρόφ καταγγέλλει συστηματικά και αποφεύγει επιμελώς οποιαδήποτε από τις χώρες που ο Λαβρόφ επαινεί δημόσια. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένας εύπορος Ρώσος χαλάρωσε με ένα κρύο ποτήρι βότκα σε μια παραλία στη Συρία, το Ιράν ή τη Βενεζουέλα;
Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Rutgers-Newark Alexander Motyl σε άρθρο στην ιστοσελίδα 19foryfive αναρωτήθηκε αν ο Λαβρόφ κατανοεί τη βαθιά θλιβερή κατάσταση στην οποία ο ίδιος και το αφεντικό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαν υποβιβάσει τη Ρωσία θεωρώντας τη Βόρεια Κορέα ως έναν απαραίτητο σύμμαχο, ζητιανεύοντας στην Πιονγκγιάνγκ με την ελπίδα να λάβει στρατιωτική βοήθεια, μιλώντας για την «αμοιβαία αλληλεγγύη», την «κοινή δέσμευση» και τη «φιλία» της Ρωσίας με ένα κράτος για το οποίο ντρέπεται ακόμη και η Κίνα.
Όλα αυτά είναι ενδείξεις της αναγνώρισης της Ρωσίας ότι οι μόνοι φίλοι της βρίσκονται σε αυτό που ο Ουόλτερ Κλέμενς του Πανεπιστημίου της Βοστώνης αποκαλεί μια «παγκόσμια συνεργασία αποτυχημένων κρατών που έχουν συνδεθεί πιο στενά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Το ότι το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, TASS, χαρακτήρισε τη σύσταση του Λαβρόφ για διακοπές στη Βόρεια Κορέα αρκετά ειδησεογραφική για να την αναφέρει, αλλά όχι αρκετά ειδησεογραφική ώστε να αξίζει περισσότερες από τρεις προτάσεις, υποδηλώνει ότι ακόμη και οι Ρώσοι προπαγανδιστές συνειδητοποίησαν πόσο παράλογος ήταν ο Λαβρόφ.
Εναλλακτικά, ίσως το TASS ήξερε κάτι που εμείς δεν ξέρουμε: ότι οι Ρώσοι χρειάζονταν μόνο λίγη ώθηση για να θυμηθούν την αυξανόμενη ομοιότητα της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα και λαχταρούν διακοπές σε μια χώρα που ολοένα και περισσότερο μοιάζει με την πατρίδα τους.


Latest News

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η χώρα μας σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8)

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ