
Στη εμβληματική επενδυτική διάσκεψη της Σαουδικής Αραβίας τον Οκτώβριο του 2018, ο προκλητικός -όπως είχε χαρακτηριστεί- πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανέβηκε στη σκηνή και υποσχέθηκε ότι μια νέα εποχή ανατέλλει για τη Μέση Ανατολή. «Η νέα Ευρώπη είναι η Μέση Ανατολή», είπε ο de facto ηγέτης της χώρας, χειροκροτούμενος από το πλήθος, προσθέτοντας ότι «τα επόμενα 30 χρόνια η αναγέννηση θα είναι στη Μέση Ανατολή».
Πέντε χρόνια αργότερα, καθώς τα κορυφαία στελέχη του κόσμου αναμένεται να επισκεφθούν το Ριάντ για την Πρωτοβουλία Μελλοντικών Επενδύσεων –που από πολλούς αποκαλείται «Το Νταβός της Ερήμου» – γίνονται νέες συγκρίσεις με την Ευρώπη.
Όχι όμως για τους λόγους που είχε στο μυαλό του ο πρίγκιπας Μοχάμεντ.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς επαναφέρει τις πολιτικές ρωγμές της περιοχής στο μυαλό των εν δυνάμει επενδυτών. Και αυτό περιπλέκει τις προσπάθειες του Σαουδάραβα ηγέτη να επικεντρώσει την περιοχή στην οικονομική ανάπτυξη και όχι στις παλιές βεντέτες.
Η Σαουδική Αραβία σε ρόλο… μπαλαντέρ στη Μέση Ανατολή
Ανεπιθύμητη εξέλιξη
«Τα πρωτοσέλιδα είναι μια ανεπιθύμητη εξέλιξη για το βασίλειο, δεδομένου ότι επικεντρώνεται στην προσέλκυση ξένων επενδυτών και πασχίζει να πείσει τις εταιρείες να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Ayham Kamel, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του Ομίλου Eurasia.
Το σαουδαραβικό πάρτι, που πραγματοποιήθηκε στις «χρυσές» αίθουσες του συγκροτήματος Ritz Carlton στο Ριάντ, ξεκίνησε το 2017 ως ένα από τα πιο βασικά κομμάτια μιας προσπάθειας να επενδύσει ο κόσμος σε μια νέα Μέση Ανατολή, με πυρήνα τη Σαουδική Αραβία.
Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ άνοιγε τη χώρα, πρόθυμος να φέρει περισσότερες ξένες επενδύσεις και τουρίστες, ενώ πρόβαλλε ήπια δύναμη στο εξωτερικό μέσω συμφωνιών που αφορούσαν το ισχυρό κρατικό επενδυτικό ταμείο του οποίου προεδρεύει.
Ο ίδιος επέλυσε επίσης διαφορές με το Κατάρ και την Τουρκία και πίεζε για επίλυση του πολέμου στην Υεμένη. Ομαλοποίησε ακόμη και τις σχέσεις με το Ιράν τον Μάρτιο, σε μια συμφωνία που διευκόλυνε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. «Στη Σαουδική Αραβία, πάντα κοιτούσαμε την Ευρώπη ως έμπνευση», δήλωσε ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih σε εκδήλωση στο Ριάντ. «Θαυμάζουμε το πώς, ξανά και ξανά, από τις πιο σκοτεινές στιγμές, η Ευρώπη σφυρηλατούσε ένα νέο μέλλον γεμάτο ευημερία μέσω της συνεργασίας», είπε ο Falih.
Το show συνεχίζεται
Οι διοργανωτές του συνεδρίου επιμένουν ότι η «παράσταση» θα συνεχιστεί, παρά την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Υπήρξαν μόνο 10-20 ακυρώσεις ως αποτέλεσμα του πολέμου, είπε ο Richard Attias, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου FII την Πέμπτη, από τα 6.000 άτομα που σχεδιάζουν να παρευρεθούν. Τα περισσότερα οφείλονταν στην αλλαγή των εταιρικών ταξιδιωτικών πολιτικών ή στο κόστος ταξιδιωτικής ασφάλισης, είπε.
Εκείνοι που αναμένεται να φτάσουν στο Ριάντ μέχρι την Τρίτη είναι οι τιτάνες της παγκόσμιας χρηματοδότησης – πολλοί από τους οποίους είναι γνώριμοι στα παλάτια της Σαουδικής Αραβίας.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Inc Larry Fink θα εμφανιστεί μαζί με τον Ray Dalio της Bridgewater Associates, τον CEO της JPMorgan, Jamie Dimon και τη CEO της Citigroup Jane Fraser, ενώ άλλες συναντήσεις θα περιλαμβάνουν τα αφεντικά της TotalEnergies, της Petrobras και του προέδρου της FIFA, Gianni Infantino.
Στην εκδήλωση θα τονιστούν επίσης μερικά από τα πιο φιλόδοξα έργα του Σαλμάν, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης μιας τεράστιας νέας πόλης στην έρημο που ονομάζεται Neom που αναμένεται να κοστίσει πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια και σχεδιάζει να μετατρέψει τμήματα της ακτογραμμής της Ερυθράς Θάλασσας σε θέρετρα οικοτουρισμού.
Ο τρόπος με τον οποίο οι επενδυτικές ροές και τα τουριστικά ταξίδια στο βασίλειο επηρεάζονται από την προοπτική του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς παραμένει ασαφές, αλλά η απειλή μιας ευρύτερης σύγκρουσης θα μπορούσε να επιβραδύνει τις φιλοδοξίες του πρίγκιπα Μοχάμεντ. «Οι επενδυτές – ιδιαίτερα αυτοί που είναι νέοι στην περιοχή – είναι πιθανό να είναι προσεκτικοί βραχυπρόθεσμα», δήλωσε η Alice Gower, διευθύντρια Γεωπολιτικής και Ασφάλειας στην Azure Strategy. «Ωστόσο, το βασίλειο είναι πρόθυμο να αποφύγει την κλιμάκωση και να συνεχίσει τον συντονισμό με τις περιφερειακές πρωτεύουσες για τον σκοπό αυτό», είπε η Gower, προσθέτοντας ότι «το όραμα για μια “νέα Ευρώπη” μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως μακροπρόθεσμη φιλοδοξία».


Latest News

Ερίκ Λομπάρ: «Στον εμπορικό πόλεμο δεν θα νοιαστούμε για το έλλειμμα»
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι αν εφαρμοστούν οι δασμοί Τραμπ θα εγκαταλειφθεί η δημοσιονομική εξυγίανση

Ποιος είναι ο μυστικοπαθής δημιουργός της κοινότητας Irvine στην Καλιφόρνια
Το Irvine της Καλιφόρνια είναι μια κοινότητα που τα εμπορικά ακίνητα ανήκουν σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μια εταιρεία

Σε κρίση τα αμερικανικά ντάινερς
Τα ντάινερς στις ΗΠΑ αποτελούν κάτι σαν icon και έχουν λατρευτεί από γενιές και γενιές Αμερικανών, όμως σήμερα βρίσκονται σε κρίση

Δρομολόγιο Λονδίνο-Παρίσι-Μιλάνο: Το μεγάλο έπαθλο στα τρένα της Ευρώπης
Οι Ιταλοί της FS και η Virgin Group επιδιώκουν να σπάσουν το μονοπώλιο της Eurostat

«Λευκός καπνός» για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία
Οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία επήλθαν 45 ημέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

Γιατί η BASF μηνύει την Duracell ;
Συμφωνα με την καταγγελία της BASF τα εμπορικά μυστικά αφορούσαν τις προσπάθειές της να κατασκευάσει υλικά χαμηλότερου κόστους για μπαταρίες υψηλής ισχύος

Ο Τραμπ ανακοινώνει δασμούς 125% στην Κίνα... αλλά τους μειώνει στο 10% για 90 ημέρες για τους υπόλοιπους
Με ανάρτησή του ο πρόεδρος Τραμπ ανακοινώνει αύξηση τους δασμούς στην Κίνα στο 125%, αλλά και παύση 90 ημερών για ορισμένες χώρες

H Airbus παρέδωσε 71 αεροσκάφη το Μάρτιο
Η ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία στοχεύει σε 820 παραδόσεις για ολόκληρο το έτος.

Πράσινη μετάβαση: Κανονιστικές εξελίξεις στις θαλασσιες μεταφορές
Με κοινό κείμενο 10 από τους μεγαλύτερους ομιλους διεθνώς ζητούν από τον ΙΜΟ δίκαιο και επιστημονικά τεκμηριωμένο πλαίσιο

Ο Ντίμον ντύθηκε... Κασσάνδρα και βλέπει ύφεση από τους δασμούς Τραμπ
Η ύφεση είναι «πιθανό αποτέλεσμα» από την αναταραχή των δασμών του Τραμπ, υποστηρίζει ο Τζέιμι Ντίμον