«Το πεζικό κερδίζει τις μάχες, η επιμελητεία κερδίζει τους πολέμους», είπε ο στρατηγός Τζον Πέρσινγκ, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, η ρήση του αυτή στηρίζει τη στρατηγική σε έναν άλλο πόλεμο χαρακωμάτων, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να οικοδομήσει τη δική της βιομηχανία πυρομαχικών για να μειώσει την εξάρτησή της από τους δυτικούς συμμάχους στον αγώνα της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.

«Έχουμε τεράστιο έλλειμμα πυρομαχικών όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στους Financial Times ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ. «Κατανοούμε ότι πρέπει να τα παράγουμε εδώ στην Ουκρανία γιατί σε όλο τον κόσμο έχουν τελειώσει, έχουν εξαντληθεί. Όλες οι αποθήκες είναι άδειες».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η η κυβέρνηση αντλεί πλέον τα διδάγματα της δραματικής της αύξησης στην εγχώρια κατασκευή drones, η οποία εκτινάχθηκε από «μερικές δεκάδες πέρυσι» σε «δεκάδες χιλιάδες» φέτος. Το Κίεβο αλλάζει επίσης τον προϋπολογισμό του για να επικεντρωθεί στο «στρατιωτικό αμυντικό σύμπλεγμα», συμπεριλαμβανομένης της αεράμυνας και του πυροβολικού.

Οι ΗΠΑ στέλνουν πυρομαχικά διασποράς στη Ουκρανία – «Ακόμη και αγέννητοι θα γίνουν θύματα»

Ωστόσο, η δημιουργία μιας βιομηχανίας προμηθειών για βλήματα, πυροβολικό και αεράμυνα είναι πολύ πιο περίπλοκη και φιλόδοξη επιχείρηση από ό,τι για τα drones, σε μια εποχή παγκόσμιων ελλείψεων βασικών εξαρτημάτων και πρώτων υλών. Ένας αξιωματούχος υπογράμμισε στους FT ότι δεν μπορούσαν να μεταμορφώσουν γρήγορα την παραγωγή οβίδων όπως έκαναν για τα drones, κυρίως λόγω της παγκόσμιας «έλλειψης πυρίτιδας».

Μετατροπές

Οι FT αναφέρουν επίσης ότι ότι πρόσφατα η Ουκρανία προχώρησε σε μετατροπή αμερικανικών πυραύλων αέρος-αέρος AIM-9 Sidewinder σε πυραύλους εδάφους-αέρος,  δεδομένου ότι η Ρωσία συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις σε πόλεις μακριά από τη γραμμή του μετώπου.

«Αυτοί οι πύραυλοι [AIM-9] ήταν εκτός λειτουργίας», είπε ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος αναφερόμενος σε μια παρτίδα αυτού του τύπου που παραδόθηκε στην Ουκρανία. «Τα διορθώσαμε. Βρήκαμε τον τρόπο να τα εκτοξεύουμε από το έδαφος. Είναι ένα είδος αυτοδημιούργητης αεράμυνας».

Αυτά τα επανασχεδιασμένα βλήματα θα μας βοηθούσαν να «περάσουμε τον χειμώνα» όταν η Ρωσία αναμένεται να βομβαρδίσει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας για να βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι, ωστόσο, αυτή δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε, ότι αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος μια σειράς ανάλογων πρωτοβουλιών, για τη μετατροπή παλιού υλικού, από τον αμερικανικό στρατό, που θεωρούνταν περιττό, σε βασικό όπλο. «Παίρνουμε κάτι απαρχαιωμένο και το κάνουμε κάτι διαφορετικό».

Οι προτεραιότητες

Προτεραιότητα είναι πλέον η υπογραφή κοινοπραξιών με ευρωπαϊκές και αμερικανικές αμυντικές εταιρείες. Αυτό το καλοκαίρι, ο κρατικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων της Ουκρανίας Ukroboronprom υπέγραψε συμφωνία με τον γερμανικό κατασκευαστή όπλων Rheinmetall για την επισκευή κατεστραμμένων αρμάτων μάχης Leopard και άλλων τεθωρακισμένων παράλληλα με την παραγωγή νέων οχημάτων.

Αυτή ήταν μία από τις «περίπου 20» συμφωνίες που υπογράφηκαν με διαφορετικές εταιρείες και εταίρους για κοινή συνεργασία και παραγωγή, είπε ο Σμιχάλ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Εγχώριες προμήθειες

Σύμφωνα με το άρθρο, ορισμένοι κορυφαίοι επιχειρηματίες της Ουκρανίας λένε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε στραφεί πιο γρήγορα στην ιεράρχηση των εγχώριων προμηθειών όπλων. Οι υπουργοί παραδέχονται ότι η αργή πρόοδος της αντεπίθεσης και το σπασμωδικό αμερικανικό πολιτικό κλίμα έχουν καταστήσει αυτή τη μετατόπιση ουσιαστική.

Ερωτηθείς για την αναταραχή του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, όπου οι ριζοσπάστες Ρεπουμπλικάνοι νωρίτερα αυτόν τον μήνα απέρριψαν τη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, ο Σμιχάλ παραδέχτηκε ότι «αυτή η πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό των ΗΠΑ αποτελεί μεγάλη ανησυχία».

Από την πλευρά του ο Μικαΐλο Φεντόροφ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας αρμόδιος για την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, είπε ότι η επανάσταση των drones που επέβλεψε έγινε δυνατή με το άνοιγμα της παραδοσιακά κρατικής βιομηχανίας. Και πρόσθεσε ότι, αυτή η ίδια στροφή προς την ελεύθερη αγορά κρίνεται απαραίτητη εάν η Ουκρανία θέλει να αναπτύξει μια βιομηχανία πυρομαχικών.

«Έχουμε φέρει επανάσταση στη γραφειοκρατία [για τα drones]», είπε, επικαλούμενος φορολογικές περικοπές για εταιρείες drones και την άρση των δασμών στα εξαρτήματα.

Το κράτος έπρεπε να «μετατραπεί σε επιχειρηματικό επενδυτή», τόνισε, αφαιρώντας το μονοπώλιό του στην παραγωγή όπλων και δημιουργώντας «τις καλύτερες συνθήκες στον κόσμο για τους επιχειρηματίες».

Στα χέρια του Καμίσιν

Ο υπεύθυνος της προσπάθειας μεταμόρφωσης της οικονομίας για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής όπλων είναι ο Ολεξάντρ Καμίσιν, υπουργός στρατηγικών βιομηχανιών και πρώην επικεφαλής των σιδηροδρόμων της χώρας.

Είπε ότι δεν έχει νόημα να επιδιώκουμε την πλήρη ανεξαρτησία, δεδομένου ότι «καμία [χώρα] δεν μπορεί να αντέξει αυτό το επίπεδο κατανάλωσης». Αλλά οραματίζεται η Ουκρανία να παράγει και να λαμβάνει πυρομαχικά στον βαθμό που θα μπορούσε να γίνει το ισοδύναμο του «οπλοστάσου όλου του ελεύθερου κόσμου».

Όσον αφορά την ανεξιχνίαστη αλλά επικρατούσα ανησυχία στο Κίεβο ότι οι προμήθειες όπλων των ΗΠΑ θα επιβραδυνθούν, ο Kamyshin είπε ότι η βιομηχανία όπλων και ο στρατός της Αμερικής θα θέλουν πάντα να συνεργάζονται στενά με την Ουκρανία.

«Έχουν δει πόσο δημιουργικοί και πόσο καλοί είμαστε στο να κάνουμε τα πράγματα να λειτουργούν πιο γρήγορα και καλά. Έτσι, αν πάρετε κάτι που είναι χαλασμένο και το δώσετε σε Ουκρανούς, δεν θα το κάνουν απλώς να λειτουργήσει, θα το κάνουν να λειτουργήσει καλύτερα. Οι άνθρωποι θα ήθελαν πάντα να συναλλάσσονται με αυτό το είδος μηχανικού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή