Σε 391 εκατ. δολ. ημερησίως ανέρχονται οι ζημιές από την παγκόσμια κλιματική κρίση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Όπως αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι πυρκαγιές, οι καύσωνες, οι ξηρασίες και άλλα ακραία φαινόμενα που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή έχουν επιβαρύνει κατά μέσο όρο πάνω από εκατό δισεκατομμύρια ετησίως από το 2000 έως το 2019.
«Διαπιστώνουμε ότι 143 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως από το κόστος των ακραίων φαινομένων αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Η πλειοψηφία (63%) οφείλεται σε ανθρώπινες απώλειες ζωής», γράφουν οι επιστήμονες στην έκθεση. Το υπόλοιπο προέρχεται από την καταστροφή περιουσίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Η κλιματική κρίση αδειάζει τα Ταμεία – Πόσες δαπάνες χρειάζεται η Ελλάδα
Τα έτη με το υψηλότερο ποσό απωλειών ήταν το 2008, ακολουθούμενο από το 2003 και στη συνέχεια το 2010 — όλα αυτά οφείλονται σε γεγονότα υψηλής θνησιμότητας, ανέφερε η έρευνα.
Ο τροπικός κυκλώνας Nargis έπληξε τη Μιανμάρ το 2008, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερες από 80.000 ζωές, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνων. Το 2003 σημειώθηκε ισχυρός καύσωνας σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη που στοίχισε τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους . Το 2010 σημειώθηκε καύσωνας στη Ρωσία και ξηρασία στη Σομαλία.
Η μάχη με τα φαινόμενα
Όπως σημειώνει το CNBC, η παρατεταμένη μάχη του κόσμου με τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μια μάχη ολοένα και πιο δύσκολη, ειδικά καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη και οι καταστροφές εντείνονται.
Ο κόσμος μόλις κατέγραψε το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί με σημαντική διαφορά, βάζοντας το 2023 στην πορεία να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί .
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το βόρειο ημισφαίριο πλημμύρισε από ένα ίχνος ακραίων καιρικών φαινομένων με επαναλαμβανόμενους καύσωνες που πυροδοτούν καταστροφικές πυρκαγιές.
Χώρες σε όλη την Ευρώπη πάλεψαν με τις συνέπειες των καταστροφικών θερμοκρασιών και των καταστροφικών πλημμυρών . Τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν επίσης μερικές από τις πιο θανατηφόρες πυρκαγιές στη σύγχρονη ιστορία στο Μάουι της Χαβάης.
Επιπλέον, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια , το μοτίβο του καιρού Ελ Νίνιο εξακολουθεί να είναι ενεργό προς τη χειμερινή περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι μέρη του κόσμου, όπως η βόρεια Αλάσκα και η ακτή του Κόλπου, πιθανότατα θα βιώσουν έναν πιο υγρό από το συνηθισμένο χειμώνα.
Πώς προήλθαν οι απώλειες
Οι εκτιμήσεις των απωλειών υπολογίστηκαν με συνδυασμό των οικονομικών δεδομένων αυτών των απωλειών, μαζί με το πόσο η παγκόσμια θέρμανση έχει επιδεινώσει τα καιρικά φαινόμενα.
Η έρευνα, ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχει υποεκτίμηση του πραγματικού κόστους της κλιματικής αλλαγής λόγω της δυσκολίας μέτρησης των έμμεσων απωλειών. Τα παραδείγματα που αναφέρονται περιλαμβάνουν απώλειες παραγωγικότητας που προκύπτουν από ένα κύμα καύσωνα, επιπτώσεις στην ψυχική υγεία που βαρύνουν τους ανθρώπους ή απώλεια πρόσβασης στην
Η έλλειψη δεδομένων από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα θα μπορούσε επίσης να προσθέσει στην υποεκτίμηση του πραγματικού κόστους, σημείωσε η μελέτη.
Η έρευνα είχε επίσης προσδιορίσει την αξία της απώλειας ανά ζωή στα 7,08 εκατομμύρια δολάρια, περίπου γύρω από τις εκτιμήσεις που χρησιμοποίησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ .
Άλλες εκτιμήσεις;
Άλλοι οργανισμοί προσπάθησαν επίσης να ποσοτικοποιήσουν τις απώλειες που προκλήθηκαν από κλιματικές καταστροφές.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός υπολόγισε ότι μεταξύ 1970 και 2021, αναφέρθηκαν σχεδόν 12.000 κλιματικές καταστροφές που είχαν ως αποτέλεσμα 2 εκατομμύρια θανάτους και οικονομικές απώλειες ύψους 4,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Ο πλανήτης απέχει πολύ από την επίτευξη των κλιματικών στόχων του», ανέφερε ο WMO σε έκθεση του Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας συνοδεύτηκε από πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.
Latest News
Θα μπορούσε να γίνει η Αθήνα Βαλένθια;
Ποιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα – Η αυθαίρετη δόμηση, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Πίστωση χρόνου για τα πρόστιμα στα EV ζητά η Γαλλία
Μεγαλύτερη ευελιξία ζητούν ευρωπαικές κυβερνήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες για το ζήτημα των ορίων στα ποσοστά εκπομπών των αυτοκινήτων
Εως το 2025 η Ευρώπη θα παράγει ετησίως 32 GW από ανεμογεννήτριες
Η Γερμανία ενισχύοντας τα έργα ΑΠΕ, τετραπλασίασε τις αδειοδοτήσεις για νέα χερσαία αιολικά πάρκα
«Μαρσάρει» η F1 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές
H Formula 1, που αποτελεί το κορυφαίο πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου, στρέφει την τεχνογνωσία του στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Το deal της AKTOR στην αποθήκευση ενέργειας – H εξαγορά από Enercoplan και οι επενδύσεις 1,5 δισ.
H AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο έργων αντλησιοταμίευσης της Enercoplan Energy & Investments
Η Xiaomi παρέδωσε 20.000 EV τον Οκτώβριο - Μήνες μόνο μετά το πρώτο της
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Xiaomi παρέδωσε το πρώτο αυτοκίνητο της πριν λίγους μήνες
Τα έσοδα της BYD ξεπέρασαν της Tesla για πρώτη φορά
Τα έσοδα της BYD αυξήθηκαν κατά 24% καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις δίνουν ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας
Τι θα συνέβαινε στην Αθήνα αν είχαμε το ίδιο καιρικό φαινόμενο με τη Βαλένθια
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας «οι φυσικές διεργασίες, είναι φυσικές διεργασίες. Ό, τι και να κάνουμε εμείς, αυτές ακολουθούν τους δικούς τους νόμους