Σε 391 εκατ. δολ. ημερησίως ανέρχονται οι ζημιές από την παγκόσμια κλιματική κρίση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Όπως αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι πυρκαγιές, οι καύσωνες, οι ξηρασίες και άλλα ακραία φαινόμενα που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή έχουν επιβαρύνει κατά μέσο όρο πάνω από εκατό δισεκατομμύρια ετησίως από το 2000 έως το 2019.
«Διαπιστώνουμε ότι 143 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως από το κόστος των ακραίων φαινομένων αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Η πλειοψηφία (63%) οφείλεται σε ανθρώπινες απώλειες ζωής», γράφουν οι επιστήμονες στην έκθεση. Το υπόλοιπο προέρχεται από την καταστροφή περιουσίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Η κλιματική κρίση αδειάζει τα Ταμεία – Πόσες δαπάνες χρειάζεται η Ελλάδα
Τα έτη με το υψηλότερο ποσό απωλειών ήταν το 2008, ακολουθούμενο από το 2003 και στη συνέχεια το 2010 — όλα αυτά οφείλονται σε γεγονότα υψηλής θνησιμότητας, ανέφερε η έρευνα.
Ο τροπικός κυκλώνας Nargis έπληξε τη Μιανμάρ το 2008, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερες από 80.000 ζωές, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνων. Το 2003 σημειώθηκε ισχυρός καύσωνας σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη που στοίχισε τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους . Το 2010 σημειώθηκε καύσωνας στη Ρωσία και ξηρασία στη Σομαλία.
Η μάχη με τα φαινόμενα
Όπως σημειώνει το CNBC, η παρατεταμένη μάχη του κόσμου με τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μια μάχη ολοένα και πιο δύσκολη, ειδικά καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη και οι καταστροφές εντείνονται.
Ο κόσμος μόλις κατέγραψε το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί με σημαντική διαφορά, βάζοντας το 2023 στην πορεία να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί .
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το βόρειο ημισφαίριο πλημμύρισε από ένα ίχνος ακραίων καιρικών φαινομένων με επαναλαμβανόμενους καύσωνες που πυροδοτούν καταστροφικές πυρκαγιές.
Χώρες σε όλη την Ευρώπη πάλεψαν με τις συνέπειες των καταστροφικών θερμοκρασιών και των καταστροφικών πλημμυρών . Τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν επίσης μερικές από τις πιο θανατηφόρες πυρκαγιές στη σύγχρονη ιστορία στο Μάουι της Χαβάης.
Επιπλέον, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια , το μοτίβο του καιρού Ελ Νίνιο εξακολουθεί να είναι ενεργό προς τη χειμερινή περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι μέρη του κόσμου, όπως η βόρεια Αλάσκα και η ακτή του Κόλπου, πιθανότατα θα βιώσουν έναν πιο υγρό από το συνηθισμένο χειμώνα.
Πώς προήλθαν οι απώλειες
Οι εκτιμήσεις των απωλειών υπολογίστηκαν με συνδυασμό των οικονομικών δεδομένων αυτών των απωλειών, μαζί με το πόσο η παγκόσμια θέρμανση έχει επιδεινώσει τα καιρικά φαινόμενα.
Η έρευνα, ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχει υποεκτίμηση του πραγματικού κόστους της κλιματικής αλλαγής λόγω της δυσκολίας μέτρησης των έμμεσων απωλειών. Τα παραδείγματα που αναφέρονται περιλαμβάνουν απώλειες παραγωγικότητας που προκύπτουν από ένα κύμα καύσωνα, επιπτώσεις στην ψυχική υγεία που βαρύνουν τους ανθρώπους ή απώλεια πρόσβασης στην
Η έλλειψη δεδομένων από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα θα μπορούσε επίσης να προσθέσει στην υποεκτίμηση του πραγματικού κόστους, σημείωσε η μελέτη.
Η έρευνα είχε επίσης προσδιορίσει την αξία της απώλειας ανά ζωή στα 7,08 εκατομμύρια δολάρια, περίπου γύρω από τις εκτιμήσεις που χρησιμοποίησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ .
Άλλες εκτιμήσεις;
Άλλοι οργανισμοί προσπάθησαν επίσης να ποσοτικοποιήσουν τις απώλειες που προκλήθηκαν από κλιματικές καταστροφές.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός υπολόγισε ότι μεταξύ 1970 και 2021, αναφέρθηκαν σχεδόν 12.000 κλιματικές καταστροφές που είχαν ως αποτέλεσμα 2 εκατομμύρια θανάτους και οικονομικές απώλειες ύψους 4,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Ο πλανήτης απέχει πολύ από την επίτευξη των κλιματικών στόχων του», ανέφερε ο WMO σε έκθεση του Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας συνοδεύτηκε από πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων