Με την ψυχολογία στα ύψη, οι επενδυτές πίστεψαν στην άνοδο και αποφάσισαν να επιτεθούν. Οι τοποθετήσεις ήταν προσεκτικές μεν, αλλά στοχευμένες, και το momentum επανήλθε θετικό

Η αφορμή ήταν προφανώς το σημαντικό deal της Alpha με την Unicredit, στα πλαίσια της επιθυμίας της δεύτερης να κατέχει το 9% της πρώτης, αφού αποεπενδύσει το ΤΧΣ.

Και η δεσμευτική συμφωνία με την περαιτέρω συνεργασία των τραπεζικών ομίλων στη Ρουμανία, ανοίγει την πόρτα για επιπλεόν αύξηση του τζίρου για την ελληνική τράπεζα.

Παράλληλα, βοηθά στο κλίμα συνολικά, καθώς διαφαίνεται λύση και για ΕΤΕ και ΠΕΙΡ, των οποίων τα ποσοστά τίθονται επί τάπητος για την αποεπένδυση του Ταμείου.

Κι έτσι, το ταμπλό πρασίνισε, με άμεσα αντανακλαστικά από τους επενδυτές μόλις “ξεκλείδωσε” η ΑΛΦΑ μετά την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των χρημ/κών μέσων.

Για άλλη μια φορά, οι “καλές” μετοχές που συχνά ανφέρουμε, βάσει πρότερης συμπεριφοράς αλλά και χρηματοοικονομικής εικόνας των εταιρειών τους, βγήκαν στο προσκήνιο.

Κι ενώ ΜΥΤΙΛ, ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΟΕΛ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, CENER, κ.λπ ανέκτησαν τις δυνάμεις τους, παραμένουν να απογοητεύουν ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΕΥΔΑΠ, ως τελευταίοι επενδυτικοί προορισμοι, όσο παράδοξο κι ανα κούγεται για τόσο υγιείς επιλογές.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, προσπελάστηκε το βραχυπρόθεσμης αξίας 1190, και πλέον είμαστε αντιμέτωποι με την ταφόπλακα των 1210 μονάδων, που οριοθετεί κατά κάποιον τρόπο την πτωτικότητα που απέκτησε ο Δείκτης στις τελευταίες 13 εβδομάδες.

Παράλληλα, υπενθυμίζουμε ότι το αντίστοιχο επίπεδο στήριξης του ΓΔ που χάθηκε, ήτοι το 1220, δεν διεσπάσθη από τον Τραπεζικό, και αφήνει υπονοούμενα για false του ΓΔ, άρα και περαιτέρω ώθηση ελλείψει βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Επαναλαμβάνουμε ότι η αγορά θέλει υπομονή. Η ορθολογική επιλογή τίτλων, και δη εκείνων που ήδη αποδίδουν καλά και ανθίστανται στα πτωτικά σκέλη, είναι κατά κάποιον τρόπο μονόδρομος.

Διότι πολύ απλά, δεν αφήνει εκτεθειμένα τα προς επένδυση κεφάλαια, αλλά “εξασφαλίζει” ότι υφίσταται αφενός επενδυτικό ενδιαφέρον, αφετέρου μετοχική βάση. Συν αυτώ, η διασπορά σε πλείονες τίτλους είναι κρίσιμη ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι, ακόμα κι αν αυτό κοστίσει μέρος από τα ..”υπέρογκα κέρδη” που υπόσχεται μια ή δύο συγκεκριμένες επιλογές.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής