
Διορθωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς δεν μπόρεσε, όσο και αν προσπάθησε τις πρώτες ώρες, να απορροφήσει όλες τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν από τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις κατοχύρωσης των χθεσινών κερδών, οι οποίες μάλιστα εντάθηκαν την τελευταία ώρα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,95% στις 1.185,24 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.199,65 μονάδων (+0,26%) και 1.184,34 μονάδων (-1,02% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 77,21 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,07 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,29 εκατ. τεμάχια αξίας 11,16 εκατ. ευρώ.
ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από 6μηνα έντοκα
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,96% στις 2.26,95 μονάδες, ενώ στο -0,40% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.907,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,75% στις 964,00 μονάδες.
Ελεγχόμενο profit taking
Αν και το ΧΑ προσπάθησε να απορροφήσει τις πιέσεις που ευλόγως εκδηλώθηκαν από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν κατάφερε να κρατήσει τα χθεσινά επίπεδα και κατέβηκε μερικά «σκαλοπάτια», αναβάλλοντας έτσι και την ανάκτηση των 1.200 μονάδων. Ένα επίπεδο που αποτελεί καθαρά ψυχολογικό όριο για την ενεργοποίηση των long, αφού έχει βάλει αρκετές φορές στοπ στις προσδοκίες για τη λύση της συσσώρευσης.
Έτσι, όπως επισημαίνουν και αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, το μοτίβο της αγοράς, που θέλει την παλινδρόμηση σε μια ζώνη 1.170 – 1.200 μονάδων, ενδεχομένως να συντηρηθεί, καθώς πολλοί αγοραστές κρατούν το επίπεδο ρίσκου σε χαμηλά επίπεδα. Άλλωστε, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες αναμένονται εξελίξεις που θα «σηκώσουν» αρκετά κεφάλαια από την αγορά, με πρώτη και κύρια τα πακέτα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες.
Το αρνητικό σήμερα ήταν και ότι ο γενικός δείκτης δεν κράτησε το βραχυπρόθεσμης αξίας επίπεδο των 1.190 μονάδων, το οποίο έπρεπε να συντηρηθεί σε κάθε περίπτωση. Όπως και σε κάθε περίπτωση οι ανοδικές προσπάθειες θα πρέπει να συνοδευτούν με καλύτερους τζίρους, οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν πεισματικά χαμηλότερα από τους μέσους όρους των προηγούμενων μηνών, περιορίζοντας τις όποιες κινήσεις σε βραχυπρόθεσμο stock picking.
Σύμφωνα πάντως με την γενική αίσθηση της αγοράς, υπάρχει μια αναντιστοιχίας των εξελίξεων εγχωρίων με την εικόνα στο ΧΑ. Τόσο οι αναβαθμίσεις όσο και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα, δείχνουν να μην συγκινούν το ταμπλό, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που συμφωνούν με το ότι τα χαμηλά της πρόσφατης κίνησης τα έχουμε δει. Όσο μάλιστα ο γενικός δείκτης κινείται σταθερά πάνω από το κινητό των 200 ημερών, οι προσδοκίες είναι θετικές.
Σε κάθε περίπτωση όμως η αγορά δεν ευνοεί τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις από χαρτοφυλάκια χαμηλής δυναμικότητας και ρευστότητας. Το δεύτερο τρίμηνο και το μισό τρίτο τρίμηνο του έτους προφανώς έχουν παρέλθει, μαζί και η «επιτυχία» πολλών κινήσεων, δεδομένου του ότι «όλα ανέβαιναν», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στον ot.gr. Πλέον οι επιλογές θα πρέπει να συνοδεύονται με καλή και στοχευμένη ανάλυση μεγεθών και προοπτικών, οι οποίες σταδιακά θα αποτυπωθούν στο ταμπλό, μόλις ξεπεραστούν τα τρέχοντα εμπόδια εντός και εκτός της χώρας.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, οι Cenergy, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank (διακινώντας μάλιστα 6,3 εκατ. τεμάχια) και Ελλάκτωρ οδήγησαν χαμηλότερα τον γενικό δείκτη, καθώς σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, ενώ του 2% ήταν η πτώση σε Σαράντη, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Aegean και Λάμδα.
Οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Quest, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Eurobank, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Εθνική, ΔΕΗ και Μυτιληναίος. Η Autohellas έκλεισε αμετάβλητη, ενώ το θετικό τους πρόσημο κράτησαν μέχρι το τέλος οι ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo και Motor Oil.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS