
Η πρώτη κοινή συνεδρίαση εκπροσώπων από τις οκτώ Διεπαγγελματικές Οργανώσεις που λειτουργούν στη χώρα μας, υπό την προεδρία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και τη συμμετοχή των υφυπουργών, Διονύση Σταμενίτη και Σταύρου Κελέτση, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΠΑΑΤ.
Στόχος η ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας και η ανταλλαγή καλών πρακτικών για την προώθηση των προϊόντων που εκπροσωπούν, αλλά και η καλύτερη, πιο σταθερή και συντονισμένη συνεργασία με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τις υπηρεσίες του.
Λευτέρης Αυγενάκης: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η Θεσσαλία
Μετείχαν εκπρόσωποι από τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Βάμβακος (ο πρόεδρος Ευθύμιος Φωτεινός), υζιού (ο πρόεδρος Χρήστος Γκατζάρας και η αντιπρόεδρος Όλγα Κουρέα), Αυγού και προϊόντων αυγού (ο πρόεδρος, Γιάννης Βλαχάκης και ο γενικός διευθυντής, Γιάννης Λιάρος), Τυριού φέτας (ο γγ Αλέξανδρος Μποτός), Αμπέλου και οίνου (ο αντιπρόεδρος Γιάννης Βογιατζής), Πτηνοτροφίας (ο πρόεδρος, Θανάσης Αγγελάκης), Κρέατος (ο πρόεδρος, Γιάννης Φασουλάς), και Επιτραπέζιας ελιάς (ο πρόεδρος, Θεόδωρος Ντούτσιας και ο αντιπρόεδρος, Κώστας Κοντινός).
Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε το έλλειμμα που υπάρχει στη χώρα μας σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της φιλοσοφίας γύρω από τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών, παρότι η ΕΕ τους αναγνωρίζει ως θεσμικούς συνομιλητές της. Ζήτησε τακτική συνεργασία μαζί τους και αντιμετώπισε θετικά το αίτημά τους για συμμετοχή εκπροσώπων τους σε όργανα και φορείς του υπουργείου, υπό την προϋπόθεση ότι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 30% του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται.
Κάλεσε, δε, τους εκπροσώπους των Διεπαγγελματικών να αναπτύξουν και να ενισχύσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους παραγωγούς. Παράλληλα, τάχθηκε κατά του προτύπου κρατικών χρηματοδοτήσεων με το οποίο λειτουργούσαν παλαιότερα συνεταιριστικές οργανώσεις, επισημαίνοντας ότι οι Διεπαγγελματικές πρέπει να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να αξιοποιήσουν χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων για δράσεις που αφορούν την προώθηση των προϊόντων του κλάδου τους στις διεθνείς αγορές.
«Για εμάς, η δραστηριότητά σας είναι κρίσιμη για την υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει. Τα μέλη σας και όλοι όσοι εκπροσωπούνται, είναι απαραίτητοι συνεργάτες μας», είπε χαρακτηριστικά.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι γγ του ΥπΑΑΤ, κ.κ. Κώστας Μπαγινέτας που είναι καθ΄ ύλην αρμόδιος για τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών και Γιώργος Στρατάκος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου και ο γενικός διευθυντής του ΕΦΕΤ, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, καθώς και οι επικεφαλής των εξής διευθύνσεων του ΥΠΑΑΤ: Οικονομικών Ελέγχων Επιθεώρησης και Συνεργατισμού, Αξιοποίησης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων και Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομαδικών Δραστηριοτήτων.

Ομάδες εργασίας
Μετά από την τρίωρη σύσκεψη αποφασίσθηκε η δημιουργία δύο άτυπων ομάδων εργασίας. Η μία θα αφορά τη ζωική και η άλλη τη φυτική παραγωγή. Σκοπός των ομάδων που θα κάνουν τακτικές συναντήσεις, θα είναι:
1. Η διατύπωση προτάσεων για την αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου των Διεπαγγελματικών.
2. Υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση δράσεων που αναπτύσσουν για την προώθηση των προϊόντων που αντιπροσωπεύουν.
3. Κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία φορολογικών κινήτρων που θα ενισχύουν τη λειτουργία τους.
4. Καταγραφή προβλημάτων με τους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ και αναζήτηση λύσεων.
5. Συνεργασία με το Enterprise Greece για την προώθηση των ελληνικών ετικετών και των brand name που εκπροσωπούν.
Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι οι Διεπαγγελματικές θα αποτελέσουν έναν από τους βασικούς συνομιλητές του ΥπΑΑΤ στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει για τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ.


Latest News

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σταμενίτης: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε
Σε αυνδιάσκεψη για τις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025, συμμετείχε ο Διονύσης Σταμενίτης

Τσιάρας: Σύντομα η καταβολή και του υπολοίπου των αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεκτική και στηρίζει σταδιακά κάθε κοινωνική ομάδα, είπε από το Mega News, ο Κώστας Τσιάρας

Άμεση λήψη μέτρων για ομαλή αρδευτική περίοδο στην Ηλεία
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ζητούνται μέτρα για εισαγωγές από Βουλγαρία
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές έως 28/3/2025 2025 – Εν αναμονή των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τον παγετό σε καλοκαιρινά φρούτα

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης

Πότε ξεκινά η υποβολή παραστατικών και ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις
Πότε ανοίγει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το σύστημα υποβολής των αιτήσεων ΕΑΕ 2024 – 2027, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ενόψει των επικείμενων πληρωμών

Πλημμυρίζουν οι αγορές με ελαιόλαδο Τυνησίας - «Alert» για απάτη και νοθεία
Οι αυξημένες ποσότητες με ελαιόλαδο που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ οδηγούν σε πτώση των τιμών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τσιάρας: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι η πρόκληση της εποχής μας
Τι είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Star Forum που διοργανώθηκε στη Λαμία

Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ – Χαμένοι και οι αμερικανοί αγρότες
Οι δασμοί Τραμπ, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, αναμένεται να προκαλέσουν νέα απώλεια στο εισόδημά τους