Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλάει στους δημοσιογράφους για την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια
Παίρνοντας αρχικά τον λόγο, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε ότι έχουν περάσει 15 χρόνια από την τελευταία συνάντηση της ΕΚΤ στην Αθήνα. Αυτό που συνέβη τα τελευταία 15 χρόνια είναι γνωστό σε όλους μας, μέρος της ιστορίας μας. Αλλά το σημαντικό είναι ότι είμαστε πιο σοφοί και πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ακολούθως η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ευχαρίστησε τον Γιάννη Στουρνάρα για τη φιλοξενία της συνόδου της ΕΚΤ.
Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε τα επιτόκια της ΕΚΤ αμετάβατα, σημείωσε. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο μειώθηκε τον Σεπτέμβριο.
Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τον στόχο του 2%. Τα επιτόκια της ΕΚΤ στο σημείο που έχουν διαμορφωθεί θα βοηθήσουν να εκπληρωθεί αυτός ο στόχος. Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη χάραξη πολιτικής με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα.
Η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει αδύναμη και η βιομηχανική παραγωγή μειώνεται. Το ίδιο και ο τομέας των υπηρεσιών. Η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη ως το τέλος του 2023, όμως η εικόνα θα αλλάξει το επόμενο διάστημα. Η ανεργία έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, αλλά δημιουργούνται λιγότερες νέες θέσεις εργασίας.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να ανακαλέσουν τα μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης για να μην υποβοηθάται ο πληθωρισμός.
Οι δομικές μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή της πλατφόρμας για την πράσινη μετάβαση θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή οικονομία.
Πρέπει να πραγματοποιηθεί πρόοδος προς την τραπεζική ένωση σε επίπεδο Ευρωζώνης.
Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, αλλά παραμένει υψηλός. Οι τιμές της ενέργειας αν και είχαν μειωθεί, αυξήθηκαν ξανά και κινούνται υψηλότερα λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιδεινωθεί αν το αποτέλεσμα των μέτρων που έχει λάβει η ΕΚΤ αποδειχθεί πιο σκληρό από το προβλεπόμενο.
Θα μπορούσε όμως να είναι υψηλότερη αν η ανθεκτική αγορά εργασίας σημάνει ότι η οι καταναλωτές θα αυξήσουν τις δαπάνες τους, ή αν η παγκόσμια οικονομία κινηθεί υψηλότερα από το αναμενόμενο.
Οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ασκεί πιέσεις στις τιμές των τροφίμων.
Η χρηματοδότηση έχει γίνει πιο ακριβή για τις τράπεζες, και συνακόλουθα και για τις επιχειρήσεις. Οι τράπεζες ανησυχούν περισσότερο για το ρίσκο, και εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμες να αναλάβουν ρίσκα.
Το συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να κρατήσει τα επιτόκια της Τράπεζας αμετάβλητα. Ο πληθωρισμός θα μείνει πολύ υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο μειώθηκε απότομα τον Σεπτέμβριο. Οι τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων αντανακλώνται στην οικονομία. Είμαστε δεσμευμένοι στον στόχο του 2%, όμως τώρα τα επιτόκια είναι σε ύψος που μπορούν να βοηθήσουν στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά όσο χρειαστεί, και σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμώσουμε την πολιτική μας, εάν απαιτηθεί.
Στη σύνοδο δεν συζητήθηκε το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Όσο για το γεωπολιτικό περιβάλλον, ενέχει ρίσκα για την οικονομική πορεία της ευρωζώνης. Ελέγχουμε την κατάσταση και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία, την ενέργεια και την επενδυτική διάθεση.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πιο διάστημα θεωρείται αρκετά μακρύ, για την παραμονή των επιτοκίων στο σημερινό ύψος, σημείωσε ότι βασική κατεύθυνση της ΕΚΤ είναι να βασίζεται στα δεδομένα. Θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στα δεδομένα, είπε.
Πρέπει να είμαστε σταθεροί – και σήμερα αποφασίσαμε να περιμένουμε (διατηρώντας τα επιτόκια σταθερά).
Αναφορικά με το αν η ΕΚΤ θα αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο σε περίπτωση που ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών της ενέργειας φουσκώνοντας τον πληθωρισμό, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι είμαστε σε διαφορετική κατάσταση σε σχέση με το 2022. Πρέπει να πάρουμε υπόψη τα νέα δεδομένα για να εκτιμήσουμε πώς το υψηλό ενεργειακό κόστος θα μπορούσε να επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία. Σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει η αφοσίωσή μας στον στόχο για επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%.
Το επιτελείο της ΕΚΤ θεωρεί ότι μένουν να φανούν ορισμένα από τα αποτελέσματα των υψηλών επιτοκίων στην πραγματική οικονομία – και αυτό θα συμβεί ως το τέλος του 2023. Ήδη παρατηρείται ύφεση σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των υψηλών επιτοκίων. Από τον τομέα της κατοικίας φαίνεται ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ αποτυπώνονται στην πραγματική οικονομία.
Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι η χώρα μας υπάγεται στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, χωρίς καμία εξαίρεση. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κανένα waver πλέον, είπε.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην προ-πανδημική κατάσταση, και υψηλότερα ακόμα. Η Ελλάδα συγκρίνεται ευθέως πλέον με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έδειξε εντυπωσιακές ικανότητες ανάκαμψης.
«Η οικονομική δραστηριότητα είναι 10% πάνω από την προ-κορωνοϊού εποχή, το spread είναι σε φυσιολογικό επίπεδο. Είναι ένα success story», είπε από την πλευρά του Γιάννης Στουρνάρας. Όμως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να επιστρέψουμε σε αξιολόγηση Α+, πρόσθεσε.
Επιστρέφοντας στα επιτόκια, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η διατήρηση των επιτοκίων στα υπάρχοντα επίπεδα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση.
Δεν έχουμε σκοπό να αποτυπώσουμε κέρδη ή να καλύψουμε ζημιές. Θα ήταν λάθος οι αποφάσεις μας να εξαρτώνται από μια ανάλυση κόστους οφέλους, είπε ακόμα η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στην ευρωπαϊκή οικονομία, η Κριστίν Λαγκάρντ παρέπεμψε στη σύνοδο του Δεκεμβρίου. Σημείωσε πάντως ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αδύναμη.
Πιστεύουμε ότι αν τα επιτόκια παραμείνουν στο σημείο που είναι σήμερα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον στόχο του 2%.
Παίρνοντας τον λόγο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι βασικό ρίσκο αποτελεί η πολύ υψηλή αποτίμηση διαφορετικών assets, κάτι που για παράδειγμα συμβαίνει στον τομέα του real estate και μπορεί να οδηγήσει σε απότομες διορθώσεις.
Αναφορικά με το κενό μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να ορίζει τα επιτόκια καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών. Το κενό αυτό παρατηρείται και σε άλλες χώρες, και αντιμετωπίζεται είτε από άλλες αρχές είτε από την ίδια την κίνηση των καταναλωτών – αλλά όχι από την ΕΚΤ.
«Δεν μετανιώνω για τίποτα», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση που κράτησε η Φρανκφούρτη το προηγούμενο διάστημα.
Αναφορικά με το αν υπήρξαν διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΚΤ για την απόφαση να παραμείνουν σταθερά τα επιτόκια, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι υπήρξε απόλυτη ομοφωνία μεταξύ των εταίρων. Μετά από 10 αυξήσεις έχουμε μια παύση. Καμία φορά η μη δράση είναι δράση. Και η παύση ήταν με κοινή απόφαση όλων των κεντρικών τραπεζιτών, είπε.
Latest News
San Pellegrino και Perrier χωρίζονται από τη Nestlé - Οι στόχοι της πολυεθνικής
Η επιχείρηση νερού της Nestlé σημείωσε μονοψήφιο ποσοστό ανάπτυξης παρά τη δυναμική του San Pellegrino και την ανάκαμψη του Perrier
Minecraft όπως Legoland - Πώς θα «ζωντανέψει» το δημοφιλές παιχνίδι σε θεματικά πάρκα
Το Minecraft θα ζωντανέψει μέσα από τρενάκια, εστιατόρια και δωμάτια ξενοδοχείων σε θεματικά πάρκα από την εταιρεία Merlin
Στην αντεπίθεση οι τραπεζίτες της ΕΚΤ- Καταγγέλλουν πολιτική παράλυση που απειλεί την οικονομία
Η πρόεδρος της ΕΚΤ και οι διοικητές της Bundesbank και της Banque de France προειδοποιούν για έλλειμμα μεταρρύθμισης
Η Tesla κυκλοφόρησε την πρώτη της... φιγούρα δράσης - Πότε έρχεται το ανθρωπόμορφο ρομπότ
Το Tesla Bot Action Figure ξεκίνησε να πωλείται πρόσφατα στον ιστότοπο του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων
Στη «μέγγενη» το Adani Group - Πτώση ομολόγων και μετοχών για δεύτερη ημέρα
Οι μετοχές του ομιλου Adani Group έχουν χάσει 28 δισ. δολάρια σε αξία - Η S&P λέει ότι θα είναι δύσκολη η χρηματοδότηση
Η Gap εκτοξεύεται - Όλα τα βλέμματα στον νέο CEO
Μετά τα αποτελέσματα της Gap για το γ' τρίμηνο, αρκετοί πίστωσαν στον Ρίτσαρντ Ντίκσον μια σειρά από βελτιώσεις σε όλο το χαρτοφυλάκιο
Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την προστασία του νομίσματος στην Ινδία
Η ισοτιμία της ρουπίας δημιουργεί συνθήκες στην Ινδία για κερδοσκοπικά στοιχήματα
Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας
Απολύσεις που ξεπερνούν τις 22.000 θέσεις έχουν προαναγγείλει αρκετές ευρωπαικές εταιρείες απο τις αρχές Αυγούστου
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ