Αλλάζει πίστα η ΔΕΗ με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ENEL Ρουμανίας.

Το κλείσιμο χθες της συναλλαγής με τον ιταλικό όμιλο για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων μεγαλώνει την ελληνική εταιρεία, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα μας αποκτά έναν πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευαίσθητη γεωπολιτική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ΔΕΗ και Currys σε αποκλειστικές συζητήσεις για τον Κωτσόβολο

Το τίμημα ανήλθε στα 1,240 δις ευρώ., που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου 1,9 δισ. ευρώ (για το 100%).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ENEL Ρουμανίας θα μετονομαστεί σε PPC Romania.

Τα EBITDA

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένει τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (ΕBITDA) να εκτιναχθούν στα 1,5 δις. ευρώ, κι ενώ οι εκτιμήσεις της για το κλείσιμο του 2023 (χωρίς την εξαγορά) έδειχναν τα 1,2 δις. ευρώ από τα 900 εκ. ευρώ το 2022.

Η δημόσια εταιρεία ολοκληρώνει το επικαιροποιημένο business plan και στις 23 Ιανουαρίου 2024 θα διοργανώσει Investor Day οπότε και θα ενημερώσει τους αναλυτές για τα νέα δεδομένα των οικονομικών της μεγεθών καθώς και τους νέους επιχειρηματικούς της στόχους.

Η ΔΕΗ της ΝΑ Ευρώπης

Το κλείσιμο του deal της ελληνικής εταιρείας με την ιταλική ENEL χρειάστηκε οκτώ μήνες καθώς αφενός απαιτούνταν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Κομισιόν αλλά και η ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών για τη μεταβίβαση εννέα εταιρειών και του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ.

Η τοποθέτηση της δημόσιας εταιρείας στη Ρουμανία αναβαθμίζει το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και συνολικά της ΝΑ Ευρώπης καθώς αφενός αναπτύσσεται στον ενεργειακό διάδρομο, ενώ διασφαλίζει την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας μας.

Τα μεγέθη της ΔΕΗ

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ο Όμιλος ΔΕΗ έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) αυξάνεται σε περίπου 4,4GW. Η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής αυξάνεται κατά 40%. Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό «πράσινου EBITDA» στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG.

Πρόσθετη αξία

Εκτός από την ελκυστική αποτίμηση, η εξαγορά της Enel έχει πολλά ακόμη οφέλη και περαιτέρω δυνατότητες δημιουργίας αξίας για τη ΔΕΗ.

Τα οφέλη από συνέργειες περιλαμβάνουν ένα πλήθος δυνατοτήτων όπως θέματα επενδύσεων, λειτουργικού κόστους, προμηθειών και άλλων οικονομικών τομέων μέχρι τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διαχείριση ενέργειας, τη διανομή, τον εφοδιασμό και τα πληροφοριακά συστήματα. Με μία συντηρητική προσέγγιση, οι συνέργειες μπορούν να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ

Ίσως το σημαντικότερο όφελος για τη ΔΕΗ είναι η αναπτυξιακή προοπτική που της προσδίδει η εξαγορά μιας καθιερωμένης και αξιόπιστης εταιρείας εκτός συνόρων, στην πορεία της να γίνει κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Θεοδωρικάκος: Συνάντηση Σταύρου Καφούνη και εκπροσώπων του κλάδου της γουνοποιίας – Τι συζήτησαν
Επιχειρήσεις |

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο