Χρήσιμο

Εξαιρετικά χρήσιμο ήταν το «ταξίδι στο χρόνο» που «πρόσφερε» ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Σοφότερη

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ έμαθε πολλά για τους αρχαίους Έλληνες, για την αθηναϊκή δημοκρατία, για τον Πελοποννησιακό πόλεμο, ακόμη και για τα χειρόγραφα των μοναχών, που διέσωσαν τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι βέβαιο ότι θα αποχωρήσει σοφότερη!

«Κέρασμα»

Κι αυτή πιθανόν – από την πλευρά της, όπως λέγεται βασίμως – θα μας «κεράσει» σήμερα την … μη αύξηση των επιτοκίων! Όλα καλά; Μάλλον, αν και ο κ. Στουρνάρας ως ευγενής οικοδεσπότης δεν θα ήθελε να την πικράνει την κυρία Λαγκάρντ και ίσως δεν την ενημέρωσε – ή μήπως της τα είπε; – για την … διαφορά ρεκόρ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων….

Από τα παλιά…

Εν πάση περιπτώσει στη μνήμη μου έχει χαραχθεί μία εικόνα από το παρελθόν. Σε μία από τις περίφημες συνεδριάσεις του Εurogroup όπου την Ελλάδα εκπροσωπούσε τότε ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών – τι εποχές κι αυτές…. – η κυρία Λαγκάρντ, ως επικεφαλής του ΔΝΤ, εμφανίστηκε με ένα «ζόρικο» δερμάτινο μπουφάν για να ευθυγραμμιστεί με την ενδυματολογική σημειολογία του κ. Βαρουφάκη. Ηταν η εποχή των ηχογραφήσεων! Δεν ξέρω αν ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Βαρουφάκη, αλλά δεν το νομίζω – θα είχε γεμάτο πρόγραμμα! Και δεν θα προλάβαινε να συναντηθεί με τις αναμνήσεις της…

Στο ΤΧΣ

Στασίδι στην οδό Πανεπιστημίου, στην έδρα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει πιάσει από την περασμένη Δευτέρα το στέλεχος της UniCredit που έχει οριστεί υπεύθυνος από τη διοίκησή της για το deal απόκτησης της συμμετοχής του Δημοσίου στην Alpha Bank.

Λίγες ώρες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, ο CEO του Ταμείου Ηλίας Ξηρουχάκης είχε πολύωρη συνάντηση με τον Ιταλό, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται τόσο την Τρίτη, όσο και χθες.

Στόχος του ΤΧΣ είναι η κατάρτιση του σχεδίου της τελικής συμφωνίας των δύο πλευρών το συντομότερο δυνατόν, ώστε να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η συναλλαγή.

Όπως λένε πηγές της αγοράς, μέσα στις επόμενες 25 ημέρες  το deal με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα έχει ολοκληρωθεί.

Η Lazard

Φυσικά, όπως προβλέπει το καταστατικό του Ταμείου, μετά την κατάρτιση της συμφωνίας με τους Ιταλούς, θα τρέξει μία ανταγωνιστική διαδικασία προς διερεύνηση του ενδιαφέροντος από τρίτους που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για να πάρουν το πακέτο μετοχών  του 9% της Alpha Bank.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επαφές των νομικών συμβούλων των δύο πλευρών είναι πλέον καθημερινές. Θα μου πείτε όταν εμπλέκονται δικηγόροι αργεί να …ξημερώσει, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση η εντολή «να τελειώνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται» είναι σαφής.

Κατά τα άλλα, όπως πληροφορούμαι, έγινε ήδη η επιλογή του συμβούλου διάθεσης. Πρόκειται για την διεθνούς φήμης Lazard, η οποία αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας το εγχείρημα.

Υδρογονάνθρακες

Σας είχα γράψει πριν από λίγες μέρες για το μεγάλο όνειρο του Έλληνα ή για να μη με χαρακτηρίσετε και υπερβολικό, το αγαπημένο θέμα συζήτησης για να ξεφεύγει από την σκληρή πραγματικότητα.

Ναι, όσοι θυμάστε καλά καταλάβατε: Οι υδρογονάνθρακες, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ελλάδας.

Και σας είχα γράψει και για τις προσπάθειες του προέδρου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) κ. Ρίκαρντ Σκούφια να κάνει σε όλα τα συνέδρια και συμπόσια γνωστές τις πρωτοβουλίες της χώρας και των επενδυτών για τις έρευνες που έχουν εκκινήσει εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο.

Λιμάνια

Έμαθα λοιπόν, πως στελέχη του επενδυτικού σχήματος των ExxonMobil – Helleniq Energy (έχουν μισθώσει τα θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης) και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ κ. Άρης Στεφάτος προχώρησαν σε αυτοψία των πιθανών υποψηφίων λιμανιών, που μπορούν να αποτελέσουν την τεχνική τους βάση για τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις.

Ταξίδεψαν στα λιμάνια των Χανίων (Σούδα), Ηρακλείου και Ρεθύμνου αλλά και της Πάτρας. Αυτό που εξέτασαν ΕΔΕΥΕΠ και πετρελαϊκές είναι αν οι υποδομές τους μπορούν να υποδεχτούν γεωτρύπανα και λοιπό εξοπλισμό.

Σούδα

Όπως μαθαίνω από την αυτοψία διαπιστώθηκε πως όλα τα λιμάνια είναι ικανά.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται ότι πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις είναι εκείνο της Σούδας.

Δεν ξέρω που θα καταλήξουν οι αποφάσεις.

Hub

Πάντως, μου λένε ότι ο κ. Στεφάτος θα επιθυμούσε την επιλογή ενός λιμανιού, το οποίο θα συνδύαζε και την υποδοχή και του εξοπλισμού για την ανάπτυξη των μελλοντικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ο στόχος του, μου σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι να δημιουργηθεί ένα λιμάνι – hub που για τον εξοπλισμό τόσο των γεωτρήσεων στα θαλάσσια κοιτάσματα όσο και για τα offshore αιολικά πάρκα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories