«Εκ των πραγμάτων θα αυξηθεί η τιμή του ελαιολάδου, γιατί αυτήν τη στιγμή ο πληθωρισμός του λαδιού στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο είναι 67%. Στην Ελλάδα είναι 28,8%. Αυτό σημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει έλλειψη. Αυτό έχει εκτινάξει τις διεθνείς τιμές προς τα πάνω και αυτό μεταφέρεται στο ράφι».
Αυτό είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Open, προσθέτοντας ότι «λάδι φθηνότερο -όχι φθηνό- μπορεί ο καταναλωτής να βρει μέσα από τη σύγκριση στην πλατφόρμα e-katanalotis».
Σκρέκας: «Η αγορά δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε»
Το πλαφόν θα φέρει ελλείψεις
Στο ερώτημα γιατί δεν επιβάλλεται πλαφόν στην τιμή του ελαιολάδου ή απαγόρευση στις εξαγωγές, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι δεν μπορούν να απαγορευτούν οι εξαγωγές στο πλαίσιο των κανόνων της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. Από την άλλη, «εάν εμείς επιβάλουμε πλαφόν 4 ευρώ στον παραγωγό, ο παραγωγός στην Ελλάδα θα πρέπει να το πουλήσει τόσο και όποιος Ισπανός ή Ιταλός έρχεται θα το αγοράζει 9 ευρώ. Τι θα σημαίνει αυτό; Ο παραγωγός για να μπορέσει να επιβιώσει -γιατί έχει αυξημένο κόστος παραγωγής, μειωμένη παραγωγή, γιατί έχει αυξημένα εργατικά- θα αναγκαστεί να το πουλήσει εκεί όπου έχει μεγαλύτερο έσοδο. Γιατί έτσι λειτουργεί η αγορά».
Πρόσθεσε ότι «τότε δεν θα είχαμε λάδι στην Ελλάδα. Θα κυκλοφορούσε το λάδι μόνο στη μαύρη αγορά και σε πολύ ακριβές τιμές. Δεν έχει μπει διατίμηση στο λάδι σε καμία χώρα. Υπήρξαν χώρα όπως η Ουγγαρία που έβαλε πλαφόν σε ορισμένα προϊόντα και εξαφανίστηκαν τα προϊόντα αυτά από το ράφι. Εκεί οδηγεί η διατίμηση. Πρέπει να είσαι έτοιμος να βάλεις και δελτίο ώστε να πηγαίνουν με δελτίο οι καταναλωτές να αγοράζουν τα προϊόντα».
Όσον αφορά την πώληση περσινού ελαιολάδου που αγοράστηκε φθηνότερα από τους τυποποιητές και η τιμή στο ράφι εκτοξεύτηκε σαν να αγοράστηκε με τις φετινές υψηλότερες τιμές, ο κ. Σκρέκας είπε: «και στην Ισπανία περσινό λάδι πουλάνε και κάνει 9 ευρώ, και στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. Το λάδι είναι ένα διεθνώς εμπορεύσιμο προϊόν. Εμείς το 50% και πλέον της παραγωγής το εξάγουμε. Εάν βάλουμε πλαφόν, όποιος δώσει περισσότερα χρήματα στον παραγωγό εκεί θα πουλήσει και εμείς θα μείνουμε χωρίς λάδι. Όλοι θέλουμε να μειωθεί η τιμή και αν μπορούσαμε να το πετύχουμε θα το είχαμε συμφωνήσει μεταξύ μας οι χώρες για διατίμηση. Αλλά πρώτον απαγορεύεται η διατίμηση και δεύτερον θα έφευγε όλο το λάδι από τις χώρες και θα πήγαινε στον υπόλοιπο κόσμο».
Έλεγχοι στους τυποποιητές
Πρόσθεσε ότι από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι στις εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου, για να διαπιστωθεί εάν πουλάνε πάνω από το περιθώριο κέρδους του 2021 παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία. «Και θα συνεχίσουν να ελέγχονται και θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε τα βαριά πρόστιμα που ανακοινώνουμε. Καμία άλλη χώρα δεν επέβαλε πρόστιμα για αισχροκέρδεια στην Ευρώπη», σημείωσε.
Το πλαφόν απέδωσε
Αναφορικά με το συνολικό πρόβλημα της ακρίβειας, ο κ. Σκρέκας παραδέχθηκε «το μεεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για την ελληνική οικογένεια η ακρίβεια» και επανέλαβε ότι «πρόκειται για πρόβλημα διεθνές και ευρωπαϊκό» και πως «εν πολλοίς επηρεαζόμαστε από τον εισαγόμενο πληθωρισμό».
Επεσήμανε ότι το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων έχει αποδώσει. «Για αυτό έχουμε αποπληθωρισμό στο γάλα, για αυτό συμμετέχουν πολλές εταιρείες στη μείωση των τιμών κατά 5%», είπε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με τα πρόστιμα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και αυτήν τη στιγμή εξετάζονται πάνω από 5.000 κωδικοί και «φόσον υπάρξουν ευρήματα θα το γνωρίζετε πολύ σύντομα».
Εξήγησε ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων δεν ξεκίνησε νωρίτερα, γιατί, κατά τον ίδιο «το 2021 και το 2022 είχαμε αυξήσεις στις τιμές στο ράφι επειδή υπήρχαν πραγματικές αυξήσεις στο κόστος. Τώρα βλέπουμε ότι πέφτει το κόστος και οι τιμές παραμένουν στο ύψους τους. Τώρα είναι που μπορεί να έχουμε πληθωρισμό απληστίας και πάμε και κάνουμε ελέγχους και έχουμε ευρήματα. Τώρα θα αποδώσουν οι έλεγχοι».
Τέλος, σε ό, τι αφορά το καλάθι του καταναλωτή, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «το καλάθι πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Άρα εφόσον αποδίδει θα το συνεχίσουμε».
Latest News
Πυλώνας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας η πρωτοβουλία STEP, λέει ο Παπαθανάσης
Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία STEP θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και παραγωγή κρίσιμων τεχνολογιών
Πτώση 27,7% σε αξία και 14,3% σε ποσότητα στις κρητικές εξαγωγές το εννιάμηνο 2024 [γραφήματα]
οι συνολικές εξαγωγές του 2024 προβλέπεται να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ Αλκιβιάδη Καλαμπόκη
Τι έδειξε το ταμείο των εμπόρων τα Χριστούγεννα - Η έρευνα της ΕΣΕΕ [γραφήματα]
Τι έδειξε πανελλαδική έρευνα της ΕΣΕΕ στους εμπόρους για το ταμείο της χριστουγεννιάτικης και πρωτοχρονιάτικης αγοράς
Άνοδος 4,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2024 παρουσίασε αύξηση 5,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 16ετίας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το 2024
Ο δείκτης του ΙΟΒΕ για το 2024 δείχνει ότι κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και μετά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008
Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας - Έρχεται νέος νόμος - Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε τις εταιρείες να προσαρμοστούν άμεσα – Έλεγχος και για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία - Πλήρης επιβεβαίωση του ΟΤ
Σταθεροποίηση των τιμών το 2025 «βλέπει» η αγορά - Τι έδειξε έρευνα του ΙΕΛΚΑ
Σύμφωνα με τον ΙΕΛΚΑ, 2 στις 3 επιχειρήσεις αναμένουν κάποια μικρή κερδοφορία το 2024 - Τι φέρνει το 2025
Αντίστροφη μέτρηση για τον κατώτατο μισθό του 2025 – Ξεκινά η διαβούλευση
Ο κατώτατος μισθός για το 2025 θα αποφασιστεί την 1η Απριλίου έχοντας προηγηθεί τον Ιανουάριο η διαδικασία διαβούλευσης
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Με ρυθμό διπλάσιο της ΕΕ «τρέχει» η ελληνική οικονομία - Οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική εν μέσω παρατεταμένης αβεβαιότητας - Πώς θα κινηθούν τα επιτόκια