Η Κίνα είναι αυτή η οποία άλλαξε τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και αυτό πρόκειται να ξανακάνει σύντομα οδηγώντας σε κορύφωση την παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
IEA: Ο κόσμος βρίσκεται στην «αρχή του τέλους» για τα ορυκτά καύσιμα
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Φατίχ Μπιρόλ, πίσω από τη σημαντική αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων βρίσκεται μια χώρα και αυτή είναι η Κίνα.
«Η Κίνα άλλαξε το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα τα τελευταία 10 χρόνια. Και η ίδια η Κίνα [το] αλλάζει [και] τώρα», είπε μιλώντας στο CNBC. «Η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται και… εξισορροπείται, αναδιαρθρώνεται», συμπλήρωσε.
Αυτός, κατά τον ίδιο, είναι ένας από τους δύο «σημαντικούς παράγοντες» πίσω από την βεβαιότητα του IEA ότι η παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα κορυφωθεί μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του οργανισμού, η ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο βρίσκεται σε τροχιά κορύφωσης πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, με τη συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων συνολικά στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα να πέφτει στο 73% έως το έτος 2030, αφού «κόλλησε για δεκαετίες γύρω στο 80%».
Σε σχέση με την Κίνα, η έκθεση του IEA περιγράφει ότι αντιστοιχεί σε «περισσότερο από το 50% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας και το 85% της αύξησης των εκπομπών CO2 στον ενεργειακό τομέα» την τελευταία δεκαετία.
Σημειώνεται, δε, ότι η αλλαγή έρχεται. «Ήδη από το 2007, ο τότε πρωθυπουργός της Κίνας προειδοποίησε ότι “το μεγαλύτερο πρόβλημα με την οικονομία της Κίνας είναι ότι η ανάπτυξη είναι ασταθής, μη ισορροπημένη, ασυντόνιστη και μη βιώσιμη”», αναφέρεται.
«Αυτή η εκ νέου εξισορρόπηση θα μπορούσε να έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στις προοπτικές για τον ενεργειακό τομέα της Κίνας, και δεδομένου του μεγέθους της Κίνας, και για τον κόσμο».
Η οικονομία της Κίνας καθώς και οι σιδηρόδρομοι και οι υποδομές, απομακρύνονται τώρα από την προηγούμενη εξάρτησή τους από βιομηχανίες όπως η παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου, είπε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας: «Όλα βρίσκονται σε πτώση».
«Έτσι η ζήτηση της Κίνας για ορυκτά καύσιμα θα είναι πολύ μικρότερη από [τα] τελευταία 10 χρόνια», πρόσθεσε. «Και αυτός είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι θα δούμε τα ορυκτά καύσιμα να κορυφώνονται αυτή τη δεκαετία».
Ο άλλος σημαντικός παράγοντας πίσω από την αιχμή των ορυκτών καυσίμων είναι η καθαρή ενέργεια, κατά τον ίδιο, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και της αυξανόμενης συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Μπιρόλ δεν είναι ο μόνος που υπογραμμίζει μια σημαντική πιθανή αλλαγή στη σχέση της Κίνας με τα ορυκτά καύσιμα.
Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ενεργειακού συνεδρίου, ο Fereidun Fesharaki, πρόεδρος της Facts Global Energy, προέβλεψε ότι η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας θα κορυφωθεί τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.
Latest News
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης