
Σε είδος πολυτελείας έχει εξελιχθεί το ελαιόλαδο καθώς η τιμή του ανεβαίνει κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, με πολλούς συμπολίτες μας να δυσκολεύονται να το προμηθευτούν.
Το γεγονός αυτό έχει καταστήσει το προϊόν ευάλωτο σε κλοπές, ενώ από το στόχαστρο των «ποντικών» δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα χωράφια.
Ελαιόλαδο: Τσιπάκια που μοιάζουν με ελαιόκαρπο για την προστασία από κλοπές βάζουν στην Κρήτη
Οι παραγωγοί ελαιολάδου βρίσκονται σε συναγερμό μετά τα απανωτά κρούσματα κλοπών, με αγνώστους να μπαίνουν νύχτα σε χωράφια για να ραβδίσουν ελιές.
«Υπάρχει φόβος στον κλάδο για αύξηση αυτών των κρουσμάτων, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε πολύ ελαιόλαδο στις αποθήκες αφού πουλήθηκε στο εξωτερικό λόγω της τεράστιας ζήτησης», δήλωσε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, Βασίλης Βρουλίτης.
«Δεν το κράτησαν πολύ στις αποθήκες φέτος, γιατί το πούλησαν γρήγορα. Οκτώ και εννέα ευρώ ο παραγωγός δεν πρόλαβε να πάρει. Το λάδι έφυγε όσο η τιμή ήταν ακόμα στα πεντέμισι ευρώ», πρόσθεσε, ωστόσο τώρα που θα μαζευτούν ξανά οι ελιές, οι αποθήκες θα γεμίσουν.
Οι κλοπές
Τα απανωτά κρούσματα κλοπών έχουν θορυβήσει τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας, οι οποίοι σκέφτονται να ξεκινήσουν βραδινές περιπολίες στα χωράφια όταν ο καρπός θα είναι έτοιμος για μάζεμα.
Τα περιστατικά και οι φόβοι για κλοπές έκαναν τον Αγροτικό Ελαιοπαραγωγικό Συνεταιρισμό «Νηλέας» να βάλει κάμερες στις αποθήκες, ενώ υπάρχει συναγερμός και αυξημένη προσοχή να είναι όλα ερμητικά κλειστά στις εγκαταστάσεις. «Τα τσουβάλια που αφήναμε το βράδυ στο χωράφι, θα τα ξεχάσουμε κι αυτά», είπε από την πλευρά του ο κ. Βρουλίτης.
Οι παραγωγοί της Μεσσηνίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν βραδινές περιπολίες στα χωράφια τους όταν ο καρπός θα είναι έτοιμος για μάζεμα.
Από τη μεριά της η τυποποιήτρια ελαιολάδου, Ρουμπίνη Παναγιωτοπούλου, εκτιμά ότι «τα ευτράπελα θα συμβούν πάνω στη συγκομιδή». Υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν πως λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας στα χωράφια, οι κλέφτες στα στραφούν στα ελαιοτριβεία.
Ο κ. Βρουλίτης αλλά και ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του συνεταιρισμού «Νηλέας», προβλέπουν ότι η τιμή του εγχώριου λαδιού θα ισορροπήσει στα επόμενα δύο χρόνια. Δεν είναι το ίδιο σίγουροι όμως για το κόστος παραγωγής, που όπως λένε θα παραμείνει υψηλό.
«Μπορεί να χαιρόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά για το μέλλον δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος», είπε ο κ. Κόκκινος.


Latest News

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες