Ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας ηλικίας 68 ετών, πέθανε εξαιτίας ξαφνικής ανακοπής καρδιάς, μεταδίδουν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Ο σύντροφος Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος ξεκουραζόταν στη Σαγκάη τις τελευταίες ημέρες, υπέστη ξαφνική καρδιακή ανακοπή την 26η Οκτωβρίου και μετά την αποτυχία των εντατικών προσπαθειών (των γιατρών) να τον επαναφέρουν πέθανε (…) δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Πρόσθεσε πως θα μεταδώσει αργότερα εκτενή νεκρολογία του.
Li Keqiang, who served as China’s premier for a decade, has died at 68, state media report https://t.co/qYQOrTdZNe
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) October 27, 2023
Ο πρώην πρωθυπουργός υπηρέτησε για μια δεκαετία υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, από το 2013 ωσότου έπαψε να είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησής του τον Μάρτιο.
Breaking News: China’s former premier Li Keqiang died of a heart attack at 68, state media said. He served with Xi Jinping for a decade. https://t.co/liKdRyIpxs
— The New York Times (@nytimes) October 27, 2023
Για τους φτωχούς Κινέζους…
Ο οικονομολόγος με σπουδές στο περίβλεπτο πανεπιστήμιο του Πεκίνου θεωρείτο για καιρό από τους κυριότερους διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΚ Κίνας, όμως τα τελευταία χρόνια παραμεριζόταν ολοένα περισσότερο από τον πρόεδρο Σι.
BREAKING: China’s former Premier Li Keqiang has died of a heart attack, state broadcaster CCTV reported https://t.co/SH6DJ3wOo6 pic.twitter.com/nYe3I1KCEz
— Bloomberg (@business) October 27, 2023
Το 2020, είχε προκαλέσει αίσθηση όταν επισήμανε πως πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα έχουν μηνιαίο εισόδημα μικρότερο από 140 δολάρια, πυροδοτώντας έντονο διάλογο για τα προβλήματα της φτώχειας και των ανισοτήτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Μια δεκαεταία στο τιμόνι της κινέζικης οικονομίας
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που ο Λι διηύθυνε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, απέκτησε τη φήμη του ανθρώπου του λαού, που αντιπροσώπευε ένα πιο φιλελεύθερο οικονομικό όραμα και έκανε προτεραιότητα το κλείσιμο του χασμουρητού πλούτου του έθνους.
Η επιρροή του μειώθηκε από την επέκταση της εξουσίας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, καθώς ο Κινέζος ηγέτης έσφιξε τον έλεγχο της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εποπτείας της οικονομίας. Ο Λι αποχώρησε από τον πρώτο ρόλο τον Μάρτιο, σύμφωνα με το όριο δύο θητειών αυτής της θέσης και δεν παρέμεινε στην επταμελή Μόνιμη Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι ήταν αρκετά νέος.
Γιος στελέχους του κόμματος, ο Λι γεννήθηκε στην επαρχία Anhui στην κεντρική Κίνα τον Ιούλιο του 1955. Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης εργάστηκε στην ύπαιθρος, περνώντας αρκετά χρόνια κάνοντας χειρωνακτική εργασία ενώ έγινε γραμματέας του τμήματος του κόμματός του. Η φήμη του ως σχετικά φιλελεύθερου αξιωματούχου επικράτησε τη δεκαετία του 1980, όταν μετέφρασε αγγλικά έργα για το συνταγματικό δίκαιο από έναν Βρετανό δικαστή. Ο Λι αργότερα σπούδασε για διδακτορικό στα οικονομικά υπό έναν από τους κορυφαίους υποστηρικτές της Κίνας για τη μεταρρύθμιση της αγοράς.
Πολιτική άνοδος Θεωρούμενος ως προστατευόμενος του πρώην προέδρου Χου Τζιντάο, ο Λι ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Συνδέσμου Νεολαίας. Η πολιτική του άνοδος ήρθε μέσα από δύσκολες θητείες ως αρχηγός του κόμματος στις επαρχίες Χενάν και Λιαονίνγκ. Στη Χενάν, επέβλεψε την ισχυρή ανάπτυξη, αλλά προήδρευσε επίσης σε ένα σκάνδαλο αιμοδοσίας που μόλυνε τους κατοίκους της υπαίθρου με HIV. Κατά τη διάρκεια του χρόνου του στην επαρχία Λιαονίνγκ, ο Λι χρησιμοποίησε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τον όγκο των σιδηροδρομικών φορτίων και τα τραπεζικά δάνεια ως υποκατάστατα ανάπτυξης, μια μέθοδος που έγινε ένα από τα σήματα κατατεθέν του.
Τα Likonomics
Ο Economist δημιούργησε τον δείκτη Li Keqiang για να μετρήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας με βάση τους τρεις προτιμώμενους δείκτες του. Αφού έχασε από τον Σι για τον ρόλο του προέδρου, ο Λι – ο πρώτος πρωθυπουργός της Κίνας με διδακτορικό στα οικονομικά – δημιούργησε μια πλατφόρμα πολιτικής που βασίζεται στη μείωση της γραφειοκρατίας και των φόρων στις επιχειρήσεις.
Νωρίτερα στη θητεία του, κατέστειλε τις υπερβολικές δαπάνες για να χαλιναγωγήσει μια οικονομία εξαρτημένη από επενδύσεις και οι πολιτικές του ονομάστηκαν Likonomics από τους οικονομολόγους – μια φράση που επικράτησε. Ως πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης την «αστικοποίηση νέου στυλ», η οποία ενθάρρυνε την ανάπτυξη της πόλης να συνδεθεί με την παροχή απασχόλησης και δημόσιων υπηρεσιών.
Καθώς ο Σι μετέφερε βασικές αποφάσεις οικονομικής πολιτικής σε μια σειρά κομματικών επιτροπών με επικεφαλής τον ίδιο και έναν έμπιστο οικονομικό βοηθό, ο Λι αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου του ανταποκρινόμενος σε κρίσεις – καθήκοντα που του επέτρεψαν να αναπτύξει μια πιο προσωπική σχέση με το κοινό.
Πέρυσι, όταν η οικονομία της Κίνας σταμάτησε λόγω των αυστηρών ελέγχων του Covid, οι οποίοι τελικά προκάλεσαν σπάνιες διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο, ο Λι προέτρεψε επανειλημμένα τους τοπικούς αξιωματούχους να κάνουν καλύτερα για να εξισορροπήσουν την οικονομική ανάπτυξη με τους ελέγχους πανδημίας.
Σε μια έκτακτη συνάντηση με χιλιάδες τοπικούς αξιωματούχους, ο Λι προειδοποίησε για τρομερές συνέπειες εάν δεν κινηθούν αποφασιστικά για να αποτρέψουν την περαιτέρω διολίσθηση της οικονομίας. Όμως, ενώ άλλοι οικονομικοί ηγέτες συνέχισαν να επηρεάζουν την πολιτική μετά την παραίτησή τους, ο Λι δεν φαινόταν να έχει διαρκή επιρροή.
«Υπήρχαν φήμες ότι θα έπαιζε κάποιο ρόλο στα παρασκήνια μετά την αποχώρησή του από την εξουσία, αλλά αυτό δεν φαινόταν ποτέ να υλοποιηθεί», δήλωσε ο Josef Gregory Mahoney, καθηγητής πολιτικής και διεθνών σχέσεων στο Normal University της Σαγκάης στην Ανατολική Κίνα.
Θλιψη στο διαδίκτυο
Η είδηση του θανάτου του, Li Keqiang προκάλεσε τεράστια έκρηξη θλίψης στο κινεζικό διαδίκτυο: Η είδηση του θανάτου του προβλήθηκε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια φορές στην πλατφόρμα microblogging Weibo, με τα περισσότερα σχόλια να εκφράζουν σοκ και θλίψη για τον θάνατό του.
«Αναπαύσου εν ειρήνη, πρωθυπουργός των ανθρώπων», είπε ένα κορυφαίο σχόλιο, δανειζόμενος έναν σεβαστό τίτλο που συνήθως χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να αναφέρεται στον πρώην πρωθυπουργό της Κίνας Zhou Enlai για να δείξουν τον σεβασμό τους για τον Li. Οι χρήστες δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν τον Λι να στέκεται στη λάσπη και να ελέγχει τις καλλιέργειες καλαμποκιού στο Τσονγκκίνγκ μετά από μια μεγάλη πλημμύρα το 2020.
Λεπτομέρειες για την κηδεία του Λι δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. «Οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος έχουν όντως την καλύτερη διαθέσιμη υγειονομική περίθαλψη», είπε ο Τόμας, του Κέντρου Ανάλυσης της Κίνας του Ινστιτούτου Πολιτικής της Ασίας. «Αλλά ακόμη και το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν μπορεί να ελέγξει τη ζωή και τον θάνατο».
Latest News
Κακοκαιρία- εξπρές με πτώση θερμοκρασίας και χιόνια
Νοτιοδυτικοί άνεμοι τοπικά 8 μποφόρ θα πνέουν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο – Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το πώς θα κινηθεί ο καιρός μέχρι την Τετάρτη
H ηχηρή επιστροφή της Μέρκελ - Η αναφορά στην Ελλάδα
Τα απομνημονεύματα της Μέρκελ κυκλοφορούν στις 26 Νοεμβρίου - Ένα βιβλίο που προκαλεί αντιδράσεις πριν καν διαβαστεί.
Μητσοτάκης: «Ήρθε το Gigabit Voucher, αξίας 200 ευρώ» -Ο... Πίνατ και το ίντερνετ
Βίντεο του πρωθυπουργού στο Tik Tok για το Gigabit Voucher - «Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον»
Βουλή: Κατατέθηκε η ευρωπαϊκή Οδηγία για «επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ»
Τι περιλαμβάνει και πού αποσκοπεί η οδηγία σύμφωνα με τη συνοδευτική Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης
Δημόσια νοσοκομεία: Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εργοθεραπευτές οι ασθενείς
«Γκάφα» του υπουργείου Υγείας μεταθέτει τους εργοθεραπευτές στις ψυχιατρικές μονάδες, αφήνοντας ακάλυπτους τους ασθενείς άλλων παθήσεων
Τέσσερα νέα ντοκυμαντέρ διηγούνται την ιστορία των θρυλικών Beatles
Ο Σαμ Μέντες ετοιμάζεται να μας βάλει στον κόσμο των Beatles, με τέσσερα ντοκιμαντέρ – το καθένα από την οπτική γωνία κάθε «Σκαθαριού».
Η δολοφονία του Τζον Κέννεντυ και τα 12 μυστήρια που παραμένουν
Έχουν περάσει 61 χρόνια από τότε που ο John F. Kennedy έπεφτε νεκρός στο Ντάλας του Τέξας - Πολλοί πιστεύουν ότι κρύβεται μια συνωμοσία πίσω από την υπόθεση
Πώς επιχειρεί τώρα η Νέα Δημοκρατία να ξορκίσει την εσωστρέφεια
Επαφές με τη βάση ανά την Ελλάδα, έμφαση στον προγραμματικό λόγο, στενότεροι δίαυλοι Μαξίμου – κυβέρνησης και βουλευτών στη Νέα Δημοκρατία
Καραμανλής: «Αδειάζει» Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά, δεν ενδιαφέρεται για ΠτΔ
Ο Κώστας Καραμανλής διεμήνυσε ότι «η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα»
Σε Αθήνα και Άγκυρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε θα μεταβεί στην Αθήνα, ενώ μια μέρα νωρίτερα θα ταξιδέψει στην Άγκυρα. Με ποιους θα πραγματοποιήσει συναντήσεις