Τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, εκτός του Πειραιά, συνεχίζουν να καταγράφουν αρνητική ρότα στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο τρέχον εννεάμηνο καθώς το θαλάσσιο εμπόριο δεν έχει ανακάμψει, ενώ εξακολουθεί να υφίσταται το «κενό» που δημιούργησε η απόσυρση των ρωσικών φορτίων.
Τα λιμάνια του Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο, και της Αμβέρσας, το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης, ανακοίνωσαν μειωμένους όγκους διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου κατά 7,2% και 6,8% teu, αντίστοιχα, σε σύγκριση με πέρυσι. Επίσης και το λιμάνι της Βαλένθια, ευθέως ανταγωνιστικό του Πειραιά, κατέγραψε μείωση 9,96% στα 3.578.381 teu έναντι 3.974.100 teu το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Ναυτιλία: Πώς ο πόλεμος στο Ισραήλ επηρεάζει το θαλάσσιο εμπόριο
Μόνο ο Πειραιάς με μία συνολική διακίνηση και στους τρεις προβλήτες 3.842.545 teu έναντι 3.776.942 teu το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2022 κατέγραψε άνοδο 1,73% και ως εκ τούτου εδραιώνει τη θέση του ως το τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι της ΕΕ στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, με τη Βαλένθια να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση. Τα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης αντιμετωπίζουν έλλειψη φορτίου, μετά την απόσυρση του ρωσικού όγκου εμπορευματοκιβωτίων, η οποία έχει προκαλέσει έντονο έλλειμμα, αναφέρουν οι αναλυτές. Αν και στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου οι πτωτικές τάσεις συγκρατήθηκαν, ο πληθωρισμός, η περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη αλλά και η μετατόπιση των καταναλωτικών δαπανών από τα προϊόντα στις υπηρεσίες στη μετά πανδημίας εποχή επηρέασαν το εμπόριο, σημειώνει το λιμάνι του Ρότερνταμ. Επίσης η διοίκηση του λιμανιού της Αμβέρσας εκτιμά ότι η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται το τέταρτο τρίμηνο από ακυρωμένα ταξίδια από την Απω Ανατολή. Αγνωστα ακόμη είναι τα αποτελέσματα του λιμανιού του Αμβούργου, του τρίτου μεγαλύτερου στην Ευρώπη, το οποίο ωστόσο έχει καταγράψει στο εξάμηνο σημαντική πτώση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κατά 14,6%.
Μεταφόρτωση
Οπως προαναφέρθηκε, η συνολική διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στους τρεις προβλήτες του Πειραιά σημείωσε άνοδο 1,73%. Μεγαλύτερη ήταν η άνοδος στους δύο προβλήτες που ελέγχει η ΣΕΠ και η οποία ήταν στα επίπεδα του 5,2%. Αντιθέτως, ο προβλήτας Ι που τον διαχειρίζεται απευθείας ο ΟΛΠ κατέγραψε σημαντική μείωση κατά 20,4% στα 399.845 εμπορευματοκιβώτια. Οπως αναφέρει η διοίκηση του ΟΛΠ δημοσιεύοντας χθες τα αποτελέσματα εννεαμήνου της εταιρείας, «η εν λόγω μείωση προέρχεται από τη μείωση της διακίνησης φορτίου μεταφόρτωσης -29,8% (από 386.945 σε 271.787 teu), ενώ αντισταθμίζεται μερικώς από τη μικρή αύξηση του εγχώριου φορτίου κατά 11,3% (από 115.097 σε 128.059 teu). Αυτή η τάση των εγχώριων φορτίων, σε συνεργασία με το νέο δρομολόγιο φόρτωσης αυτοκινήτων και το έργο υπηρεσιών για τις μεταφορές αυτοκινήτων από την Κίνα προς την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και την Εγγύς Ανατολή που ξεκίνησε το 2023, είναι οι λόγοι πίσω από τις συνολικές βελτιώσεις στην επιχειρηματική μονάδα του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΛΠ (Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς) έχει ξεκινήσει μια νέα υπηρεσία μεταφοράς αυτοκινήτων από κοινού με την COSCO SHIPPING SPECIALIZED CARRIERS CO., LTD, που αφορά τη μεταφορά σε ειδικά κοντέινερ, χωρητικότητας τριών οχημάτων, που ονομάζεται Flat Rack.
Η στρατηγική θέση του λιμένα ανάμεσα στις τρεις ηπείρους και συνεπώς ανάμεσα σε πολλαπλές αγορές, οι ολοκληρωμένες παρεχόμενες υπηρεσίες και κυρίως η υψηλή ποιότητα υπηρεσιών των τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και η παρουσία του ομίλου COSCO SHIPPING, ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να επιλεγεί το λιμάνι του Πειραιά ως βασικός διαμετακομιστικός κόμβος σε αυτό το μεγάλο επιχειρηματικό πρότζεκτ.
Έσοδα και κέρδη
Πάντως η πτώση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων δεν εμπόδισε την ΟΛΠ ΑΕ να ανακοινώσει σημαντικά αυξημένα έσοδα και κέρδη για το εννεάμηνο του 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα έσοδα έφτασαν τα 164,7 εκατ. ευρώ έναντι 145,7 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν (+13%) και τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 39,9% στα 65,8 εκατ. ευρώ έναντι 47,1 εκατ. ευρώ πέρυσι το ίδιο διάστημα. Το μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών (52,2 εκατ. ευρώ) αποτελούν τα έσοδα από την παραχώρηση των δύο προβλητών της ΣΕΠ, ενώ αυξημένα κέρδη στα 10,2 εκατ. ευρώ (έναντι 5,6 εκατ. ευρώ πέρυσι) έχει και ο τομέας κρουαζιέρας.
ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
Latest News
Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ η Cosco: H Αθήνα «μετρά» τις επιπτώσεις - Τι λένε πηγές στο Reuters
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στο Reuters ότι μέχρι στιγμής το λιμάνι του Πειραιά λειτουργεί κανονικά
OΛΘ: Πιάνει λιμάνι(;) η LeonidsPort – Οι νέες μετοχικές ισορροπίες με Σαββίδη – CMA CGM και Υπερταμείο
Στον ΟΛΘ η δισεκατομμυριούχος Margarita Louis – Dreyfus επιδιώκει την απόκτηση του 21% - Τα σενάρια για τη νέα μετοχική σύνθεση
Δημόσια πρόταση για το 21% του ΟΛΘ από την LeonidsPort - Σημαντικό premium 26,6%
H LeonidsPort B.V. προτίθεται να αγοράσει μετοχές του ΟΛΘ και απευθείας μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς ή εξωχρηματιστηριακά στο προσφερόμενο τίμημα
Ιστορικό ρεκόρ για τον ΟΛΠ στην κρουαζιέρα -Πάνω από 1,7 εκατ. επιβάτες
Ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που εξυπηρετήθηκαν το έτος 2024 ήταν 810 έναντι 760 το 2023
Σε κόμβους κρουαζιέρας επιδιώκει να μετατρέψει το ΤΑΙΠΕΔ τα λιμάνια Πάτρας-Κατάκολου και Καβάλας
Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών και να αναβαθμιστούν σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό
Σε κόμβους κρουαζιέρας θα μετατραπούν τα λιμάνια Πάτρας, Κατάκολου και Καβάλας
Τι προβλέπει ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ
Ποιο πλοίο έκανε «ποδαρικό» στον Πειραιά το 2025
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας υποδέχθηκε το πλήρωμα του πλοίου
Αυτόνομο ενεργειακά το λιμάνι του Βόλου
Το πρώτο και μοναδικό λιμάνι της χώρας που καλύπτει τις ανάγκες του για ενέργεια
Κρουαζιέρα: Τρεις διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ για Κατάκολο, Πάτρα και Καβάλα
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μόνο για το ένα ή και για τα δύο τμήματα του διαγωνισμού
Υπογράφτηκε η σύμβαση για την αποκατάσταση του λιμένος Βόλου
Το έργο είναι συμβατικής αξίας 9,5 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ