
Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ναυτιλία είναι η επίτευξη μηδενικών ρύπων μέχρι το 2050, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ). Η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η εξεύρεση πρακτικών, εφικτών λύσεων που θα εξασφαλίσουν ότι η ναυτιλία θα παραμείνει ισχυρή και ανταγωνιστική βρίσκονται στο επίκεντρο.
Τα παραπάνω τονίζει ο Σπύρος Ζολώτας, RINA Marine Senior Director South EMEA Region, του ιταλικού νηογνώμονα, προσθέτοντας ότι η ναυτιλία είναι ένα βιώσιμο μέσο μεταφοράς, άξιο σημαντικών επενδύσεων, και παράλληλα είναι η ραχοκοκαλιά των παγκόσμιων οικονομιών ως ουσιαστικό τμήμα του διεθνούς δικτύου μεταφορών.
HELMEPA: Πρωτοβουλία για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας
Η ενεργειακή αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου αποτελεί προτεραιότητα, τόσο με εφαρμογή τεχνικών μετατροπών στα πλοία, όσο και με την «εξυπνότερη» διαχείριση στόλου με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και τεχνητής ευφυΐας (ΑΙ).
Τα νέα εναλλακτικά καύσιμα, όταν θα είναι διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες και σε ευρεία κλίμακα, θα παίξουν φυσικά σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης τόσο σε υπάρχοντα όσο, πολύ περισσότερο, σε νεότευκτα πλοία, προσθέτει ο Σ. Ζολώτας.
Στη συνέχεια ο επικεφαλής του RINA στην Ελλάδα υπογραμμίζει ότι η αλλαγή που εισάγει η ανάγκη για απανθρακοποίηση της ναυτιλίας είναι τόσο μεγάλη, που επιβάλλει να θεωρήσουμε εκ νέου όλες τις πρακτικές μας.
Υδρογόνο
Για τον ίδιο και τον RINA, ένα ιδανικό καύσιμο μηδενικών εκπομπών CO2 είναι το υδρογόνο, το οποίο όμως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αποθηκεύσουμε στο πλοίο, καθώς βέβαια και να προετοιμάσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο διανομής, όπως συμβαίνει με όλα τα ναυτιλιακά καύσιμα σήμερα».
Στον RINA, συνεχίζει ο Σ. Ζολώτας, «αναγνωρίσαμε έγκαιρα τις δυνατότητες του υδρογόνου ως ναυτιλιακού καυσίμου με σκοπό τη σταδιακή μείωση εκπομπών CO2 σύμφωνα με τις απαιτήσεις του IMO αλλά και της ΕΕ και μελετήσαμε τρόπους ώστε να παρακάμψουμε τα προαναφερθέντα προβλήματα διανομής και αποθήκευσης. Αυτό είναι δυνατό με τη θερμική αναμόρφωση του μεθανίου, πρακτικά την αντίδραση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ, LNG), το οποίο είναι ένα καύσιμο με μεγάλη διαθεσιμότητα, με ατμό, με αποτέλεσμα την παραγωγή μόνο της απαραίτητης ποσότητας υδρογόνου για τις ανάγκες των μηχανών, χωρίς καμία αποθήκευση».
Η αντίδραση αυτή διασπά το μόριο του μεθανίου (CH4) πριν μπει στη μηχανή για την καύση και δεσμεύει το άτομο άνθρακα με τη μορφή CO2, που δεν εκπέμπεται αλλά υγροποιείται και αποθηκεύεται στο πλοίο, για παράδοση σε εγκαταστάσεις ξηράς που θα διαχειρίζονται δεσμευμένο CO2 από άλλες βιομηχανίες (λιπασμάτων, τσιμέντου κ.λπ.).
Η σταδιακή πρόσμειξη υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) με το παραγόμενο υδρογόνο επιτυγχάνει την απαιτούμενη μείωση CO2, τόσο επειδή θα καίγεται σταδιακά λιγότερο ορυκτό καύσιμο αλλά κι επειδή η προσθήκη υδρογόνου βελτιώνει την καύση του ΥΦΑ και περιορίζονται οι εκπομπές άκαυστου μεθανίου (methane slip).
Υπό εξέλιξη μάλιστα βρίσκεται η αναλυτική μελέτη πλοίου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου 210.000 DWT με LNG και υδρογόνο, μετά την υπογραφή Κοινού Αναπτυξιακού Σχεδίου του RINA με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Maran Dry Management Inc και την κινεζική SDARI.
Νέες πρωτοβουλίες. Αναφερόμενος στον RINA, ο Σ. Ζολώτας επισημαίνει ότι στον κλάδο της ναυτιλίας «συνεχώς επανεξετάζουμε, προσαρμόζουμε και παρέχουμε υπηρεσίες ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε την ομαλή διαχείριση των πλοίων στις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος».
Το προσωπικό του RINA στον Πειραιά αριθμεί σήμερα περισσότερους από 65 εξειδικευμένους εργαζόμενους πτυχιούχους διαφόρων ειδικοτήτων. Μία από τις νέες πρωτοβουλίες που υλοποιεί είναι η ίδρυση του RINA Surveyors Academy. H Ακαδημία αυτή, τονίζει ο Σ. Ζολώτας, «διεκπεραιώνει όλη την εσωτερική εκπαίδευση των επιθεωρητών μας και φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε τη δραστηριότητα αυτή με φοιτητές πανεπιστημίων και νέους πτυχιούχους στο εγγύς μέλλον, βοηθώντας τους να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση και προσόντα σ’ αυτόν τον σημαντικό κλάδο της ναυτιλίας».


Latest News

Δύο σταθμών DC ταχείας φόρτισης εγκατέστησε ο ΗΡΩΝ στην Α.Θ.Ε.
Οι εγκατεστημένοι ταχυφορτιστές είναι ήδη διαθέσιμοι μέσω της εφαρμογής ΗΡΩΝ Pulse
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW

Τα οφέλη και τα εμπόδια για τη μαζική στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς η επιλογή EV θα μπορούσε να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και την ενεργειακή αυτονομία των πόλεων

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία