
Συνεδριάζοντας στην Αθήνα η ΕΚΤ αποφάσισε να μην προβεί σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου. Αυτή η απόφαση όμως «δεν οφείλεται αποκλειστικά στην ελπίδα πως η μέχρι τώρα νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να επιφέρει αποτελέσματα», εκτιμά η tagesschau.
«Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν επίσης οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας. Εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων οι επιχειρήσεις επενδύουν λιγότερα χρήματα, λόγω του υψηλού κόστους πίστωσης», ενώ πιο συγκρατημένοι είναι και οι καταναλωτές.
Απολογισμός και αυτοκριτική – Η Κριστίν Λαγκάρντ εξομολογείται
Επιπλέον, μεγάλο πλήγμα έχει υποστεί και ο κατασκευαστικός κλάδος. «Τα υψηλά επιτόκια έχουν καταστρέψει πολλά έργα, ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη χρεοκοπήσει και πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών και διαμερισμάτων αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες δυσκολίες να αντεπεξέλθουν στις ολοένα υψηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης».
Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός εμμένει σε ορισμένους τομείς, όπως «στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες παραμένουν δυσανάλογα υψηλές και θα μπορούσαν να επιδεινωθούν κι άλλο εξαιτίας κακών σοδειών. Ακόμη, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει ήδη ανεβάσει και τις τιμές του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να είναι πιθανές περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές ων καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης». Επομένως, παρά το διάλειμμα στις αυξήσεις των επιτοκίων, «το ζήτημα του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει ακόμη», καταλήγει η tagesschau.
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ
Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ δεν επεφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης των ελάχιστων αποθεματικών που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες στις τοπικές νομισματικές αρχές, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 1%.
Αν και υπάρχουν πιέσεις από ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες για προς τα πάνω αναπροσαρμογή τους, ως εναλλακτικό των υψηλότερων επιτοκίων εργαλείο για τον περιορισμό της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προς το παρόν δεν αποτελούν πλειοψηφία εντός του ΔΣ της Ευρωτράπεζας.
Μία αύξηση του προαναφερθέντος ποσοστού θα επηρέαζε την κερδοφορία των τραπεζών, καθώς για τα παρκαρισμένα αποθεματικά εδώ και μερικούς μήνες δεν αποδίδονται τόκοι.
Από την άλλη, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2022 και δέκα διαδοχικές αυξήσεις στους παρεμβατικούς δείκτες της ΕΚΤ, η νομισματική πολιτική δεν αυστηροποιήθηκε περαιτέρω.
Όπως τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα αξιολογήθηκαν ως επαρκή για την αντιμετώπιση σε εύλογο βάθος χρόνου του πληθωρισμού, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα.
Με πληροφορίες από DW


Latest News

Οι δασμοί, η Κίνα και το πιθανό checkmate στο Tik Tok
Οι δασμοί φέρνουν ανατροπές στις διαπραγματεύσεις για το TikTok -Οξύνονται οι αντιθέσεις στις δύο πιο μεγάλες οικονομίες του κόσμου

Αγορές ακινήτων με μετρητά και αδήλωτες μεταβιβάσεις ψάχνει η Εφορία
Ανοίγουν 2.500 φάκελοι αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών - Δειγματοληπτικοί έλεγχοι και σε συμβολαιογράφους

Σταύρος Καλαφάτης: Προτεραιότητα η καινοτομία για την κυβέρνηση
Οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη στην ίδρυση του Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική «ΗΡΩΝ»

Πιερρακάκης: «Ρύθμιση-υπερόπλο« για τον εξωδικαστικό - Εξαλείφουμε τα τελευταία προβλήματα της κρίσης
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη νέα ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού και στις αλλαγές που φέρνει

Ημερίδα για το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας από την Ε.ΕΝ.Ε. στο Delphi Economic Forum
Με αφετηρία τις θέσεις της Ε.ΕΝ.Ε. και την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, η ημερίδα θα συγκεντρώσει κορυφαίους θεσμικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες

Θεοδωρικάκος: Η λύση για τη στέγαση περνάει από τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να παρεμβαίνει με θετικό τρόπο προκειμένου να στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα

Ξεκινά πλειοδοτικός διαγωνισμός για το «Ξενία Ουρανούπολης»
Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός αφορά την μακροχρόνια εκμίσθωση (30 έτη) του δημοσίου ακινήτου - Η ΕΤΑΔ προσκαλεί επενδυτές να αξιοποιήσουν το ακίνητο

Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Οι «υβριδικές επιπτώσεις» των αμερικανικών δασμών
Οπως αναφέρει, οι «ανταποδοτικοί δασμοί» ύψους 20% που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην ΕΕ δημιουργούν εμπορικά εμπόδια που διαταράσσουν, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, τις αγορές των 27 ευρωπαϊκών χωρών και αναστατώνουν τις υφιστάμενες αλυσίδες εφοδιασμού
![Σούπερ μάρκετ: Αυξήσεις τιμών 1,59% τον Μάρτιο [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/supermarketkarotsirafia-1-600x400.jpeg)
«Τσίμπησαν» οι τιμές στο ράφι - Ποια προϊόντα αυξήθηκαν, ποια μειώθηκαν [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ για τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ

Συναγερμός στις ελληνικές εξαγωγές για τους δασμούς - Ποια προϊόντα απειλούνται
Τι λένε στον ΟΤ εκπρόσωποι από τους κλάδους της βρώσιμης ελιάς, της φέτας και του ελαιολάδου