«Θα μπουν 150 εκατ. στο ταμείο του ΟΓΑ σε πρώτη φάση, 1-2 Νοεμβρίου ψηφίζεται η διάταξη και μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες θα καταβάλουμε τις προκαταβολές για τη ζωική παραγωγή». Αυτό είπε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις καστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλίας, εξηγώντας ακόμη ότι όσον αφορά την απομάκρυνση των φερτών υλικών καλύπτεται η δαπάνη από την κρατική αρωγή. «Είναι χιλιάδες τόνοι φερτών υλικών και δεν έχουμε βάλει πλαφόν».
Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ποτέ δεν είχαν πάρει νωρίτερα τις αποζημιώσεις. Δώσαμε παράταση μέχρι 20 Οκτωβρίου. Ο Daniel έγινε 4 Σεπτέμβρη, δώσαμε παράταση και είμαστε έτοιμοι να ακολουθηθεί η διαδικασία για τις αποζημιώσεις».
Όπως επισήμανε, το συνολικό ποσό της αποζημιώσεως θα κριθεί από τη ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών.
«Το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί με την επίσημη καταγραφή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 45 εκ. και θα καλύψουμε κατά 100% την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων σε όσους καταστράφηκαν. Πρέπει να καταθέσουν το φάκελό τους με δωρεάν μελέτες από άλλο πρόγραμμα. Η πρόβλεψη των επιστημόνων είναι πως κάποια κτήματα είναι ήδη έτοιμα να καλλιεργηθούν ενώ κάποια άλλα χρειάζονται μία σειρά από παρεμβάσεις. Ετοιμάζουμε ήδη πρόγραμμα για να δοθούν κατευθύνσεις για να μπορέσουν να επουλώσουν τις πληγές τους. Είναι ανοησίες αυτά που ακούγονται για 4-5 χρόνια».
Η πληρωμή των αποζημιώσεων για την απώλεια φυτικής παραγωγής σε 30.088 γεωργούς, θα δοθεί πριν το τέλος του τελευταίου δεκαημέρου του Νοεμβρίου.
Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είπε πως στη λίμνη Κάρλα υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί υπάρχουν εκτάσεις που μπορεί να περάσει πάνω από ένας χρόνος για να απομακρυνθεί το νερό και γι’ αυτό, όπως είπε, ετοιμάζουν πρόγραμμα ενίσχυσης των συγκεκριμένων αγροτών.
Χωράφια βάλτοι
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αγροτών σημείωσαν ότι βάλτο θυμίζουν τα χωράφια πολλών αγροτών μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και των πλημμυρών που άφησαν πίσω τους μία βαθιά πληγή στη Θεσσαλία.
Μάλιστα, σε πολλά από αυτά δεν έχουν σπεύσει ακόμα οι ελεγκτικές αρχές προκειμένου να διαπιστώσουν και να καταγράψουν την καταστροφή προκειμένου οι άνθρωποι να πάρουν σύντομα την αποζημίωσή τους, όπως αναφέρουν.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) μιλώντας στο Mega, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί μετά από 1,5 μήνα από τις καταστροφικές πλημμύρες επεσήμανε: «Αυτό που φτάνει από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς, είναι ότι έχουν εξαγγελθεί κάποια πράγματα για τις προκαταβολές των ζημιών, μέσα στις επόμενες μέρες. Ζητάμε να μάθουμε πόσο θα είναι το τελικό ποσό της αποζημίωσης και το χρονοδιάγραμμα αυτού. Πρέπει να ανακοινωθούν και οι αποζημιώσεις για τα υπόλοιπα προϊόντα, πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα χωριά, οι άνθρωποι δεν έχουν αντικείμενο, και οι ειδικοί λένε ότι σε δύο χρόνια μπορεί να έχουν καλλιεργήσιμα χωράφια. Πρέπει να εξαγγελθεί ένα μίνιμουμ εισόδημα για να μην φύγουν από τα χωριά τους. Πρέπει να αποζημιωθούν και οι κτηνοτρόφοι. Ο νομός να είναι και για τους επόμενους μήνες σε έκτακτη ανάγκη, και για τους πλειστηριασμούς και αυτά, να δούμε τι θα γίνει με τα ξεμπαζώματα των χωραφιών από τα φερτά υλικά. Μας ζητάνε 1.000 ευρώ το στρέμμα για να ξεμπαζώσουν», τόνισε ο κ. Σατολιάς.
Για τις καταστροφές που έχει υποστεί ο κάμπος ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Βαϊόπουλος τόνισε: «Μετά από δύο μήνες, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν αντικείμενο να ασχοληθούν. Κάποιοι παραγωγοί έχουν πάρει 2.000-4.000 ως προκαταβολή από αποζημίωση που δίνει ο ΕΛΓΑ, δεν είναι από το κράτος είναι από τους παραγωγούς. Για την επόμενη χρονιά η παραγωγή έχει χαθεί στο γάλα, στο βαμβάκι και στο καλαμπόκι».
Latest News
Από 25 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για την αγροτική οδοποιία – Στα 65 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση
Η παρέμβαση για την αγροτική οδοποιία περιλαμβάνει την κατασκευή έργων πρόσβασης σε γεωργική γη ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση
Ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στον πρωτογενή τομέα
Συνάντηση των αρμοδίων ΥπΑΑΤ Κώστα Τσιάρα και Μαρίας Παναγιώτου- Επικαιροποίηση του μνημονίου συνεργασίας
Πώς κινήθηκε η φετινή παραγωγή ελιών «Χαλκιδικής» και «Αμφίσσης»
Σε επανεκτίμηση της φετινής εσοδείας για την επιτραπέζια ελιά «Καλαμών» προχώρησε η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ – Ανησυχία για το μέλλον του ελαιώνα
Βολή κατά των αροτραίων καλλιεργειών – Σε αδιέξοδο οι αγρότες εν μέσω σποράς
Οι αγρότες αντιδρούν στην πρόταση για κατάργηση οικολογικού σχήματος Π1. 31.1. Β για τις σπορές τοπικών ποικιλιών
Ποδαρικό για τα εσπεριδοειδή - Πού κυμαίνονται οι τιμές, πώς αντιδρά η αγορά [γραφήματα]
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την ελληνική και την ευρωπαϊκή παραγωγή στα εσπεριδοειδή - Οι εξαγωγές
Πιστώνονται αύριο 4,1 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για Daniel - Elias
Ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι εκκρεμούν οι περιπτώσεις περίπου εκατό κτηνοτρόφων, οι οποίες εντάχθηκαν στις διαδικασίες αναθεώρησης των πορισμάτων
Πώς θα προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο - Υποστελεχωμένες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες
Την άμεση κάλυψη των κενών των κτηνιατρικών υπηρεσιών με προσλήψεις, ζητά η ΠΟΓΕΔΥ
Η στήριξη της αλιείας αποτελεί πολιτική επιλογή και εθνική δέσμευση
«O κλάδος δεν συνεισφέρει μόνο στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, αλλά και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας». είπε ο Κώστας Τσιάρας
Στο έλεος της ανομβρίας το ελαιόλαδο – Ζημιές στη Δυτική Ελλάδα
Ησυγκομιδή αφυδατωμένων καρπών θα προσδώσει αρνητικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο ελαιόλαδο, επηρεάζοντας την ποιότητά του
Στην Αθήνα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Μαρία Παναγιώτου
Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει συνάντηση με τον ΥπΑΑΤ Κώστα Τσιάρα και επισκέψεις σε ΙΓΕ και Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο