![Γερμανία: Στα ύψη η τιμή ελαιολάδου και φέτας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/10/Capture-61.jpg)
Οι πλημμύρες, οι δασικές πυρκαγιές και η παρατεταμένη ξηρασία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν την ελληνική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και αναμένεται να την επηρεάσουν ακόμη πιο έντονα στο μέλλον.Οι καταστροφικές συνέπειες των ακραίων φυσικών φαινομένων στην Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται και στις τιμές παραδοσιακά ισχυρών ελληνικών προϊόντων στα ράφια των γερμανικών σούπερ-μάρκετ.
Φέτα: Φθηνότερη στο Βερολίνο απ’ ό,τι στην Αθήνα
Ο λόγος κυρίως για δημοφιλή και ιδιαίτερα αγαπητά προϊόντα, όπως το ελληνικό ελαιόλαδο, οι ελιές αλλά ακόμη και η φέτα. Ως προς το ελαιόλαδο, που αποκαλείται «νέος χρυσός», οι τιμές του κυμαίνονται από δέκα ευρώ το λίτρο και αγγίζουν ακόμη και τα 20 ευρώ.
Μια σύντομη βόλτα σε συνοικιακό σούπερ-μάρκετ του Βερολίνου επιβεβαιώνει την τάση αυτή. Στα γερμανικά σούπερ-μάρκετ βρίσκει κανείς κυρίως μπουκάλια του μισού λίτρου, που επίσης είναι απλησίαστα, με πολλούς Γερμανούς καταναλωτές να τα αφήνουν άθικτα, επιλέγοντας άλλα φυτικά έλαια για μαγειρική και σαλάτες. Μάλιστα όσο ανεβαίνει η ποιότητα ή όταν πρόκειται για πιο «ιδιαίτερες» ή βιολογικές ετικέτες οι τιμές μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 20 ευρώ.
Δεν αναμένεται άμεσα μείωση των τιμών
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ, το περιοδικό Focus αναφέρει μάλιστα ότι η Ελλάδα, ο τρίτος σημαντικότερος εξαγωγέας ελαιολάδου στη Γερμανία, υπέστη σοβαρές απώλειες φέτος. Για παράδειγμα στην Ρόδο κάηκαν πολυάριθμοι ελαιώνες με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση της απόδοσής τους κατά 50%. Σε περιοχές όπως η Κρήτη ή η Ζάκυνθος εκφράζονται φόβοι, σύμφωνα με το Focus, για μείωση έως και του 70% της σοδειάς. Όσο για τις διάσημες και στη Γερμανία ελιές Καλαμών, σε ορισμένες περιοχές οι απώλειες εξαιτίας των υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών, μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 80%.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αύξηση καταγράφεται και στις τιμές χονδρικής πώλησης του ελαιόλαδου, από τις οποίες όμως δεν επωφελούνται οι παραγωγοί αλλά οι μεσάζοντες. Το γερμανικό περιοδικό παρατηρεί μάλιστα ότι δεν αναμένεται ομαλοποίηση των τιμών μέχρι το 2024-2025, κι αυτό μόνο εφόσον δεν μεσολαβήσουν κι άλλες φυσικές καταστροφές σε χώρες-παραγωγούς ελαιολάδου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία και η Ιταλία.
Τυρί «πολυτελείας» η ελληνική φέτα
Ενδιαφέρον όμως προκαλούν και οι διακυμάνσεις στην τιμή της ελληνικής φέτας, αγαπημένο τυρί και των Γερμανών καταναλωτών. Τα 200 γραμμάρια συσκευασμένης φέτος σε ένα συνοικιακό σούπερ-μάρκετ της γερμανικής πρωτεύουσας κοστίζουν περίπου 3 ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κομμάτι τυριού φέτας, για το οποίο πλέον οι Γερμανοί καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Το Focus επισημαίνει επίσης ότι το 70% της ελληνικής φέτας παράγεται στη Θεσσαλία, την περιοχή δηλαδή που επλήγη σε τεράστιο βαθμό από τις πλημμύρες, ενώ το 60% της συνολικής παραγωγής ελληνικής φέτας εξάγεται. Η Γερμανία μάλιστα είναι ο «καλύτερος αγοραστής» φέτας, απορροφώντας το ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών.
Δήμητρα Κυρανούδη
Πηγή: DW
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Orange: Βήματα για ευρωπαϊκή κυριαρχία αλλά και συνεργασία με τη Starlink](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_orange_Heydeman_Christel-600x352.png)
Θέλουμε ανεξαρτησία στους δορυφόρους αλλα συνεργαζόμαστε και με τη Starlink, λέει η CEO της Orange
Η Orange παρουσίασε για το 2024, έσοδα 40,2 δισ. ευρω και καθαρά κέρδη 2,9 δισ. ευρώ - Εφτασε πλέον τα 160 εκατ. πελάτες σε Αφρική και Μέση Ανατολή
![Shein – Temu: Τι οδήγησε σε πτώση πωλήσεων – Ο ρόλος Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_temu_shein-600x352.png)
Τι οδήγησε σε πτώση πωλήσεων Shein και Temu - Ο ρόλος Τραμπ
Τι συνέβη με το ψυχολογικό όριο των Αμερικανών στις online αγορές - Η κατάργηση του de minimis για Shein - Temu
![Unilever: Τριπλή είσοδος στο Χρηματιστήριο η Ben & Jerry’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/Captureεξω1-600x444.png)
Η Ben & Jerry’s μπαίνει σε τρία... χρηματιστήρια - Το σχέδιο της Unilever
Δεν κάλυψε τις προσδοκίες σε πωλήσεις η Unilever - Τριπλή είσοδος στο Χρηματιστήριο η Ben & Jerry’s
![Porsche: Σχέδιο 1.900 απολύσεων έως το 2029](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/Porsche-600x338.jpeg)
«Γκάζι» πατά η Porsche για 1.900 απολύσεις έως το 2029
Οι θέσεις εργασίας στην Porsche εξακολουθούν να είναι διασφαλισμένες μέχρι το 2030, ενώ θα ανακοινωθεί σχέδιο εθελούσιων αποχωρήσεων
![Δείκτης Τιμών Παραγωγού: Υψηλότερα από το αναμενόμενο στις ΗΠΑ τον Ιανούαριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/plithorismos-600x328.jpg)
«Τσίμπησε» και ο πληθωρισμός χονδρικής των ΗΠΑ τον Ιανούαριο
Η αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας
![Shiseido: «Βουτιά» για τον ιαπωνικό κολοσσό – Ποιους παρασέρνει στα… βαθιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_Shiseido_Uotani_Masahiko-600x352.png)
«Βουτιά» για τη Shiseido - Ποιους παρασέρνει στα... βαθιά
Ποια είναι τα σχέδια ανάκτησης κερδοφορίας για την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών στον κόσμο - Τα brands της Shiseido
![Bloomberg: Πόσο θα κοστίσουν στην Ευρώπη οι σχεδιασμοί Τραμπ για την Ουκρανία – Τα 3 σενάρια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ukraine_talks-600x352.png)
Πόσο θα κοστίσει στην Ευρώπη η ειρήνη Τραμπ στην Ουκρανία - Τα 3 σενάρια
Το καλύτερο, το χειρότερο και το βασικό σενάριο για το κόστος που θα κληθεί να επωμιστεί η ΕΕ - Η ανάλυση του Bloomberg
![Βρετανία: Απρόσμενη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο – Αδύναμος ο ιδιωτικός τομέας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/revees-600x400.jpg)
Βρετανία: Απρόσμενη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο – Αδύναμος ο ιδιωτικός τομέας
Η αύξηση του ΑΕΠ της Βρετανίας τροφοδοτήθηκε από τις δημόσιες δαπάνες
![Commerzbank: Μειώνει κατά 3.900 τις θέσεις εργασίας – Η ανανεωμένη στρατηγική](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/orlopp-600x389.jpg)
Commerzbank: Μειώνει κατά 3.900 τις θέσεις εργασίας – Η ανανεωμένη στρατηγική
Το σχέδιο της Commerzbank για να αποθαρρύνει την UnitCredit
![Goldman Sachs: Τι σημαίνει για την οικονομία της Ευρώπης η ειρήνη στην Ουκρανία – Τα 2 σενάρια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/eu-ukraine-600x400.jpg)
Πόσο θα επηρεάσει την Ευρώπη η ειρήνη στην Ουκρανία - Τα 2 σενάρια της Goldman
Τι αναφέρει η Goldman Sachs για τις επιδράσεις της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία - Πόσο θα επηρεάσει την Ευρώπη