![Αλλαγή ώρας: Πώς επηρεάζει την υγεία μας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/10/shutterstock_2246482471.jpg)
Όταν ο δείκτης του ρολογιού γυρίζει μια ώρα πίσω, το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας μπορεί να απορυθμιστεί και να φέρει τα πάνω κάτω στην υγεία σας.
Κι ενώ μερικοί μπορεί να χάρηκαν που κέρδισαν μια ώρα έξτρα ύπνου, κάποιοι άλλοι μπορεί να ξύπνησαν με πονοκέφαλο.
Υγεία: Οι γυναίκες πληρώνουν 15,4 δισ. δολάρια περισσότερα από τους άντρες για υγειονομική περίθαλψη
Όταν αλλάζει η ώρα, αλλάζει και ο κιρκάδιος ρυθμός σας – το 24ωρο εσωτερικό σας ρολόι που συγχρονίζεται με την ανατολή και τη δύση του ήλιου – γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες και να πυροδοτήσει ημικρανίες και πονοκεφάλους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει τη σκέψη, την προσοχή, τη μνήμη, την ενέργεια, την όρεξη και τη διάθεσή σας, ενώ μακροπρόθεσμα, συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι ψυχικές διαταραχές.
Μάλιστα, ερευνητές στη Σουηδία παρατήρησαν ότι το ποσοστό των σοβαρών καρδιακών επεισοδίων αυξάνεται από 6% σε 10% τις 3 πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine έδειξε ότι η αλλαγή της ώρας μπορεί να προκαλέσει και κοινωνικό (social) «jet lag».
O όρος «social jet lag» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ασυμφωνία μεταξύ της βιολογικής ώρας, που καθορίζεται από το εσωτερικό ρολόι του σώματος, και των κοινωνικών χρόνων, που υπαγορεύονται κυρίως από κοινωνικές υποχρεώσεις όπως το σχολείο ή η εργασία.
Πώς η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία
Κατά τη χειμερινή ώρα, οι μέρες μικραίνουν και οι νύχτες μεγαλώνουν κι αυτό σημαίνει ότι έρχεστε σε λιγότερη επαφή με το φως του ήλιου. Παράλληλα, όσο χειμωνιάζει και «χαλάει» ο καιρός, μένετε όλο και περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους.
Αυτές οι συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD), η οποία συνήθως ξεκινά στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα και τελικά υποχωρεί με την έναρξη της άνοιξης.
Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση εξηγεί ότι η εποχική κατάθλιψη μπορεί να προκύψει από μια βιοχημική ανισορροπία στον εγκέφαλο που προκαλείται από τις λιγότερες ώρες της ημέρας και το λιγότερο ηλιακό φως, φαινόμενο που μπορεί να έχει ως συνέπεια τη μετατόπιση του βιολογικού ρολογιού, προκαλώντας ποικίλες διαταραχές στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
Μερικά από τα συχνότερα συμπτώματα είναι:
- Αίσθημα λύπης
- Κόπωση
- Αρνητικός τρόπος σκέψης
- Ανησυχία ή άγχος
- Αδυναμία λήψης αποφάσεων και πρωτοβουλιών
- Έλλειψη συγκέντρωσης
- Αυξημένη υπνηλία
- Κακή ποιότητα ύπνου
- Αύξηση βάρους
- Επιθυμία για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι νεαροί ενήλικες, οι γυναίκες και τα άτομα με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό ψυχικών διαταραχών.
Αν παρουσιάζετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχολόγο, οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την κατάσταση με τη σωστή θεραπεία.
Πηγή: in.gr
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Συγκράτηση στη φαρμακευτική δαπάνη και ενίσχυση των γενοσήμων το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elpen-production-600x300.jpg)
Συγκράτηση στη φαρμακευτική δαπάνη και ενίσχυση των γενοσήμων το 2025
Μείωση του clawback, επιμερισμό της δαπάνης σε πρωτότυπα και γενόσημα και χώρο για την καινοτομία, οι στόχοι του υπουργείου Υγείας για το 2025
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Scoreplay: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επενδύει στην εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/giannis-antetokounmpo-sits-steps-600x337.jpg)
Νέο «χτύπημα» από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο - Επενδύει σε εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο
Η τεχνολογία της ScorePlay χρησιμοποιείται από περισσότερους από 200 αθλητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο
![Εργαζόμενοι: Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις – Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις - Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους
Τα ευρήματα της έρευνας Workmonitor της Randstad για τις προσδοκίες των εργαζομένων
![Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tom-robbins-600x400.jpg)
Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς
Την είδηση γνωστοποίησε η σύζυγός του, Αλέξα Ρόμπινς, στο Facebook.
![Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/GjWiqzjWAAAB_8x.jpeg)
Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ
Ο δημοπράτης Ντάνιελ Πιρς βρήκε το βιβλίο πρώτης έκδοσης Χάρι Πότερ ανάμεσα σε αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων.
![Deloitte: Οι είκοσι ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/france-football1-600x442.jpg)
Οι 20 ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα - Η έκθεση της Deloitte [πίνακας]
Η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε ένα νέο ορόσημο, καθώς γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος που καταγράφει έσοδα 1 δισ. ευρώ σε μία μόνο αγωνιστική περίοδo
![Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_1548988871-600x251.jpg)
Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne
Το ενεργό παρόν αλλά και το πολλά υποσχόμενο μέλλον στον χαμηλού κινδύνου καρκίνο προστάτη
![Υγεία: Δύο στους τρεις ακάλυπτους ασθενείς αδυνατούν να πληρώσουν τις θεραπείες τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/dapanesygeia-600x273.jpg)
Γιατί μένουν ακάλυπτες οι ανάγκες ασθενών στην Ελλάδα - Η αρνητική διάκριση στην ΕΕ
Σχεδόν το 70% των ιατρικών αναγκών που δεν καλύπτονται αφορούν οικονομικούς λόγους – Η κρατική χρηματοδότηση πάντα λιγότερη από τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς
![Netflix: Δίνει νέα πνοή σε κλασικές συνταγές της τηλεόρασης του ’50](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/NETFLIX_EXT-600x450.jpg)
Κάντο όπως η τηλεόραση του '50 - Τι επιλέγει το Netflix
Το Netflix επενδύσει σε ζωντανές μεταδόσεις και talk show για να ενισχύσει τα νέα διαφημιστικά εγχειρήματά της