
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία, μια χούφτα δυτικές τράπεζες και έμποροι, από τη Citigroup Inc. έως τον όμιλο Trafigura, είναι όλο και πιο πρόθυμοι να συνάψουν νέες συμφωνίες για ρωσικά μέταλλα, εκμεταλλευόμενοι ευκαιρίες για κέρδος, ενώ οι ανταγωνιστές τους καθυστερούν.
Οι συμφωνίες δείχνουν πώς ορισμένοι έμποροι κινούνται μέσα στο πλέγμα των κυρώσεων και άλλων περιορισμών στη Ρωσία προκειμένου να διατηρήσουν τη ροή των φυσικών της πόρων, εν μέσω αντικρουόμενων μηνυμάτων από τις δυτικές πρωτεύουσες σχετικά με το αν θέλουν οι εταιρείες να διακινούν ρωσικά εμπορεύματα.
Σε μια εποχή που πολλοί αγωνίζονται να βγάλουν χρήματα στο εμπόριο μετάλλων, οι συμφωνίες που αφορούν τις ρωσικές προμήθειες είναι ένας από τους λίγους τομείς όπου είναι δυνατόν να αποκομίσει κανείς ένα σταθερό κέρδος, σύμφωνα με τον επικεφαλής ενός εμπορικού οίκου, με τον οποίο συνομίλησε το Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί πως μια περίοδος αβεβαιότητας σχετικά με το νομικό και δεοντολογικό καθεστώς της εμπορίας ρωσικών μετάλλων δίνει τη θέση της σε μεγαλύτερη σταθερότητα 20 μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
LME: Η Citi πίσω από την αγορά ρωσικού αλουμινίου
Νέες συμφωνίες
Μεταξύ των εμπορικών οίκων, η Trafigura έχει αναζητήσει ενεργά νέες συμφωνίες για την αγορά και την πώληση ρωσικού μετάλλου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, καθώς κινείται για να υπερσκελίσει την αντίπαλη Glencore Plc – η οποία παραμένει σημαντικός αγοραστής ρωσικού αλουμινίου, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει νέες συναλλαγές με τη χώρα.
Και στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), χρηματοπιστωτικές εταιρείες όπως η Citi και η Squarepoint Capital LLP έχουν αγοράσει μεγάλες ποσότητες ρωσικού αλουμινίου που κυριαρχεί πλέον στα αποθέματα του χρηματιστηρίου.
Οι κορυφαίοι έμποροι μετάλλων έχουν υιοθετήσει διαφορετικές στάσεις. Η Glencore δήλωσε τον Μάρτιο του 2022 ότι “δεν θα αναλάβει καμία νέα εμπορική δραστηριότητα όσον αφορά τα ρωσικής προέλευσης εμπορεύματα”, αν και διατηρεί ένα μεγάλο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο για την αγορά αλουμινίου από την United Co. Rusal International PJSC. Η εταιρεία συνέχισε επίσης να αγοράζει χαλκό από τη Ρωσία και να προμηθεύει αλουμίνα τη Ρωσία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία.



“Οι συναλλαγές αυτές αποτελούν μέρος των συμβάσεων που ίσχυαν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και είναι σύμφωνες με την πολιτική μας σχετικά με τις ρωσικές επιχειρηματικές δραστηριότητες που τέθηκε σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου 2022”, δήλωσε εκπρόσωπος. “Η Glencore δεν έχει αναλάβει καμία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα με ρωσικές εταιρείες μετά το ξέσπασμα του πολέμου”.
Η Trafigura, από την άλλη πλευρά, έχει αναζητήσει ενεργά νέες συμφωνίες στη ρωσική βιομηχανία μετάλλων, σύμφωνα με διάφορους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς οι συζητήσεις είναι ευαίσθητες. Έκλεισε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για την αγορά πάνω από 100.000 τόνων χαλκού από την MMC Norilsk Nickel PJSC και έχει επίσης αγοράσει σημαντικές ποσότητες νικελίου από τη ρωσική εταιρεία, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες του γίγαντα των ορυχείων, ανέφεραν οι άνθρωποι.
Η Trafigura έκλεισε συμφωνία για την αγορά σχεδόν 200.000 τόνων αλουμινίου από τη Rusal φέτος, κάτι που αποτελεί άμεση πρόκληση για την Glencore, ανέφεραν άλλα άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Οι αλλαγή στάσης των τραπεζών
Παρόμοια διαφοροποίηση των πολιτικών υπάρχει και στον τραπεζικό κλάδο. Πολύ λίγες τράπεζες είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν την αγορά ρωσικών μετάλλων απευθείας από μια ρωσική εταιρεία, σύμφωνα με εμπόρους και τραπεζίτες, λόγω ανησυχιών που κυμαίνονται από την πιθανή έκθεση σε κυρώσεις έως τις υλικοτεχνικές δυσκολίες και τα ζητήματα ηθικής και φήμης.
Αλλά μόλις το ρωσικό μέταλλο παραδοθεί στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), ορισμένες τράπεζες είναι όλο και πιο πρόθυμες να το αγοράσουν – με το επιχείρημα ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της χρηματοδότησης μιας συναλλαγής που αφορά μια ρωσική οντότητα και της αγοράς μετάλλου μέσω του κύριου χρηματιστηρίου του κόσμου.
Για παράδειγμα, η Citi ήταν ένας από τους πιο ενεργούς αγοραστές ρωσικού αλουμινίου στο LME τους τελευταίους μήνες. Η τράπεζα απέφευγε μέχρι πρόσφατα το μέταλλο που παρήγαγε η Rusal, ανέφερε το Bloomberg τον Αύγουστο, αλλά τώρα είναι ευτυχής ως σημαντικός συμμετέχων στο LME για παραλαβή ρωσικού μετάλλου.
Άλλες μεγάλες τράπεζες στις αγορές μετάλλων που έχουν υιοθετήσει παρόμοια στάση είναι η ICBC Standard Bank Plc και η Macquarie Group Ltd., οι οποίες είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν ρωσικό μέταλλο εάν έχει παραδοθεί στο LME, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Δεν είναι μόνο οι τράπεζες που αγοράζουν ρωσικό μέταλλο στο LME: το hedge fund Squarepoint αγόρασε περίπου 50.000 τόνους αλουμινίου, στη μεγάλη πλειονότητά του ρωσικό, ως άνοιγμα στην αγορά, ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα.
Προειδοποιήσεις
Οι αγορές στηρίζουν την αγορά ρωσικού αλουμινίου, την ώρα που ορισμένοι από τους ανταγωνιστές της Rusal είχαν προειδοποιήσει ότι το LME κινδυνεύει να πλημμυρίσει από ρωσικό μέταλλο που κανείς δεν θα αγοράσει. Σε μια διαβούλευση πριν από ένα χρόνο, το LME εξέτασε και απέρριψε αυτό το επιχείρημα: τελικά αποφάσισε να συνεχίσει να δέχεται ρωσικό μέταλλο.
Παρόλα αυτά, ορισμένες τράπεζες τηρούν μια πιο προσεκτική στάση. Η Bank of Montreal, για παράδειγμα, δεν θα χρηματοδοτήσει καθόλου το ρωσικό μέταλλο, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Εάν στους εμπόρους της τράπεζας διατεθούν warrants για ρωσικό μέταλλο στο σύστημα διακανονισμού του LME, τα μεταπωλούν αμέσως, δήλωσε το ίδιο άτομο.


Latest News

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο

«Καλπάζει» προς τις 4.000 δολάρια ο χρυσός- Τι προβλέπουν Goldman Sachs και UBS
Οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής κατά 6,6% την περασμένη εβδομάδα - Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Οι αγορές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο