Με κέρδη κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα εταιρικά αποτελέσματα να παραμένουν στο επίκεντρο, ενώ οι επενδυτές βρήκαν υποστήριξη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία και στην Ισπανία.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στα ρηχά… κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4%, με τον κλάδο της υγείας να κερδίζει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 7.327 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,20% στις 14.716 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,44% στις 6.825 μονάδες.

Απώλειες 1,9% σημείωσε η μετοχή της HSBC, αν και άρχισε με κέρδη καθώς ανέφερε τεράστια αύξηση 235% στα κέρδη μετά από φόρους στα 6,26 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο, τα οποία ωστόσο ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης από άποψη ενεργητικού ανακοίνωσε επίσης μια επιπλέον αγορά μετοχών έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η γερμανική οικονομία

Παρόλα αυτά, τα τελευταία στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία παραμένει «κολλημένη στη στασιμότητα», ανέφερεαν οι αναλυτές της ING. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης, μειώθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε προσαρμοσμένη βάση.

«Η οικονομία παραμένει επί του παρόντος ελάχιστα πάνω από το προ-πανδημικό επίπεδό της περισσότερα από τρία χρόνια αργότερα. Αυτά τα δεδομένα από μόνα τους υπογραμμίζουν ότι η γερμανική οικονομία έχει καταστεί τουλάχιστον μία από τις αναπτυξιακές υστερήσεις της ευρωζώνης», σχολίασε ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής για την ING Research.

Πέραν του παραπάνω όμως, οι αγορές βρήκαν κάποια στήριξη από την ανακοίνωση ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 3,8% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis). Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, σημειώνοντας πτώση από 4,5% που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο.

Σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, αλλά υποχώρησε 0,2% σε μηνιαία βάση.

Στην Ισπανία

Επίσης, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ισπανία παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο. Η επίδοση του ρυθμού πληθωρισμού αποδόθηκε κυρίως στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες μειώθηκαν λιγότερο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022. Ο ετήσιος ρυθμός του δομικού πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 5,2%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές