Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε σήμερα πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η χώρα του να μην “μπει στον πόλεμο” μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης.

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Υπαρκτός ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι σύμμαχοί της αναλαμβάνουν την ευθύνη για πυρά κατά του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, δηλώνοντας ότι θέλουν να στηρίξουν τη Χαμάς.

Σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μικάτι υπογράμμισε ότι δεν μπορεί “να αποκλείσει μια κλιμάκωση”. “Κάνω το καθήκον μου για να αποτρέψω την είσοδο του Λιβάνου στον πόλεμο”, δήλωσε. “Ο Λίβανος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα”.

Τι θέλει η Χεζμπολάχ;

Ο Μικάτι, ο οποίος ηγείται ντε φάκτο της χώρας που δεν έχει πρόεδρο εδώ και έναν χρόνο, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει αν η Χεζμπολάχ, με την οποία διατηρεί επαφές, θέλει έναν νέο πόλεμο με το Ισραήλ.

“Όλα συνδέονται με τις εξελίξεις στην περιοχή”, δήλωσε, εκτιμώντας ότι ελλείψει μιας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι κίνδυνοι μιας “περιφερειακής κλιμάκωσης” είναι μεγάλοι.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μια κλιμάκωση της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να ωθήσει τη Χεζμπολάχ να επέμβει πιο ανοιχτά.

“Έως σήμερα, βλέπω ότι η Χεζμπολάχ δρα με σύνεση και λογική” αλλά ταυτόχρονα “δεν μπορώ να καθησυχάσω τους Λιβανέζους”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Φόβοι για ευρύτερη ανάφλεξη

Από την 8η Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ βομβαρδίζει συγκεκριμένα ισραηλινές θέσεις κοντά στα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών για να υποστηρίξει τη Χαμάς.

Τα βίαια επεισόδια έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 62 ανθρώπων, εκ των οποίων 47 ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων.

Ωστόσο το κόμμα, που διαθέτει μεγάλο οπλοστάσιο, απέφυγε να βομβαρδίσει σε βάθος το ισραηλινό έδαφος, όπως είχε κάνει κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ισραήλ το 2006.

Ο Μικάτι προειδοποίησε ότι μια κλιμάκωση “δεν θα επηρεάσει μόνο τον Λίβανο”. “Φοβάμαι μήπως μια κλιμάκωση περιλάβει όλη την περιοχή και το χάος όσον αφορά την ασφάλεια επεκταθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή”.

Από την έναρξη του πολέμου, οι σύμμαχοι του Ιράν στοχεύουν επίσης το Ισραήλ από το συριακό έδαφος, καθώς και τις αμερικανικές βάσεις στη Συρία και στο Ιράκ, ενισχύοντας τους φόβους μιας επέκτασης της σύγκρουσης.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι

Διαμεσολάβηση του Κατάρ – «Παραλίγο επιτυχία»

Ο Μικάτι, ο οποίος πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη την Κυριακή στο Κατάρ, υπογράμμισε ότι η Ντόχα “παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κυρίως στην μεσολάβηση που είναι σε εξέλιξη” σε μια προσπάθεια να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο πόλεμος, που εισήλθε σήμερα στην 24η μέρα του, μετρά ήδη χιλιάδες νεκρούς.

Η Χαμάς, που κρατά ομήρους περισσότερους από 230 ανθρώπους, δηλώνει έτοιμη να τους απελευθερώσει με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων από 5.000 Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου δήλωσε ότι μια μεσολάβηση του Κατάρ “παραλίγο να είχε επιτύχει την περασμένη Παρασκευή, αλλά υπονομεύτηκε από τις χερσαίες (επιχειρήσεις) των Ισραηλινών μέσα στη Γάζα”. Επί του παρόντος, το Κατάρ επιδιώκει την “επανάληψη των διαπραγματεύσεων αυτών, ελπίζοντας ότι θα οδηγήσουν σε μια εκεχειρία” και σε μια “ανταλλαγή κρατουμένων”, δήλωσε.

Εκλογή προέδρου

Ο Μικάτι, ο οποίος ηγείται μιας παραιτηθείσας κυβέρνησης με μειωμένες εξουσίες, υπογράμμισε επίσης ότι είναι επείγουσα ανάγκη “ο Λίβανος να εκλέξει πρόεδρο το ταχύτερο δυνατόν”.

“Αυτό το πολιτικό κενό δεν είναι καλό για τον Λίβανο”.

Μετά το τέλος της θητείας του Μισέλ Αούν στις 31 Οκτωβρίου 2022, οι βουλευτές δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσουν να ορίσουν διάδοχο, καθώς το κοινοβούλιο ήταν χωρισμένο μεταξύ της Χεζμπολάχ και των πολιτικών της αντιπάλων.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε “τους βουλευτές να συνεδριάσουν και να εκλέξουν αρχηγό του κράτους” στη χώρα που έχει βυθιστεί σε βαθιά οικονομική κρίση, η οποία έχει οδηγήσει την πλειοψηφία του πληθυσμού στη φτώχεια.

“Οι Λιβανέζοι είχαν αρκετούς πολέμους, τους έζησαν η μια γενιά μετά την άλλη”, πρόσθεσε ο Μικάτι, του οποίου η χώρα γνώρισε, εκτός από τα διάφορα επεισόδια της σύγκρουσης με το Ισραήλ, ένα μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο (1975 -1990).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βαρουφάκης: Σοβαρές καταγγελίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τα «ληστρικά ασφάλιστρα υγείας» με το fund CVC
Plus |

«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC

«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»
Επικαιρότητα |

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»

Η εξαφάνιση του 39χρονου Βασίλη στη Λάρισα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 12 ημέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του.