![Ελληνική οικονομία: Τι συστήνουν τρεις τραπεζίτες μετά την επενδυτική βαθμίδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/oikonomia-1-1024x495-1-1.jpg)
Τις βάσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας διά της αύξησης των παραγωγικών επενδύσεων θέτει η επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα.
Τούτο επισημαίνουν μιλώντας στο «Βήμα» και τον ρεπόρτερ του ΟΤ Άγη Μάρκου οι CEOs τριών συστημικών ομίλων, οι οποίοι υπογραμμίζουν τις σημαντικές προοπτικές μεγέθυνσης της οικονομικής δραστηριότητας προς όφελος των εγχώριων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και της Εθνικής κ. Παύλος Μυλωνάς, τονίζουν ωστόσο ότι ιδιαίτερα στο σημερινό απαιτητικό διεθνές περιβάλλον είναι αναγκαίες η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και η διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας. Όπως επισημαίνουν, η επίτευξη αυτών των στόχων θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω αναβαθμίσεις στο αξιόχρεο της χώρας τα επόμενα χρόνια και για διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
«Ανάπτυξη με όχημα την επενδυτική δραστηριότητα»
Φωκίων Καραβίας CEO Eurobank
«Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η σταδιακή αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες επισφραγίζουν την έξοδο της Ελλάδας από τον κύκλο της κρίσης. Σήμερα πια μπορεί να προσελκύσει μείζονες ξένες επενδύσεις, υψηλής ποιότητας, με μακροπρόθεσμη στρατηγική. Είναι η στιγμή να θέσουμε τον επόμενο στόχο μας για την οικονομία μας. Η Ελλάδα πετυχαίνει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ, όμως, απέχουν ακόμη 10 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Χρειάζεται να διατηρήσουμε για αρκετά χρόνια τη θετική διαφορά στην ανάπτυξη και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με όχημα την επενδυτική δραστηριότητα – ιδιωτική και δημόσια, με εγχώρια και ξένα κεφάλαια, αξιοποιώντας πλήρως και τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους. Η κάλυψη του επενδυτικού κενού δεν είναι μόνο το επόμενο ορόσημο για την ελληνική οικονομία αλλά και αναγκαία προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της».
«Οι θετικές συνέπειες θα είναι σύντομα ορατές»
Xρήστος Μεγάλου Διευθύνων σύμβουλος Τράπεζας Πειραιώς
«Η επιστροφή της χώρας στην ομάδα των χωρών που αποτελούν ασφαλή και άρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό κλείνει, πιστεύω οριστικά μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και ταυτόχρονα ανοίγει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, παρά τις προκλήσεις που παραμένουν έντονες στο διεθνές περιβάλλον, έρχεται να επιβεβαιώσει την ορθή κατεύθυνση του ασκούμενου μείγματος οικονομικής πολιτικής. Ενός μείγματος που στηρίζεται στην αναγκαία διατήρηση δημοσιονομικής σταθερότητας, την περαιτέρω διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση των επενδύσεων σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας.
Οι θετικές συνέπειες θα είναι σύντομα ορατές, καθώς αναμένεται σημαντική εισροή κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές από μακροπρόθεσμους πλέον επενδυτές. Αυτό σηματοδοτεί πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας για τις τράπεζες και σταδιακά θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Παράλληλα, αναμένουμε επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων που θα συμβάλουν θετικά στην περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ, διατηρώντας τη χώρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ με την υψηλότερη ανάπτυξη».
Αφετηρία προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης»
Παύλος Μυλωνάς CEO Εθνικής Τράπεζας
«Οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από 4 αξιολογικούς οίκους το τελευταίο 4μηνο πιστοποιούν την εντυπωσιακή πρόοδο στη δημοσιονομική και τραπεζική εξυγίανση και την αντοχή της ελληνικής οικονομίας σε αλλεπάλληλες κρίσεις. Συνιστούν αφετηρία – και όχι κατάληξη – σε μία δύσκολη πορεία μετάβασης προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με υψηλότερη ανταγωνιστικότητα, μικρότερες ανισότητες και έμφαση στη βιωσιμότητα.
Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές και κλιματικές προκλήσεις και η αναστροφή του πλήγματος στο ανθρώπινο (brain regain) και παραγωγικό κεφάλαιο (κάλυψη του επενδυτικού κενού) από την πολυετή κρίση απαιτούν συνέπεια, μεταρρυθμίσεις και αποτελεσματική συνεργασία κράτους, θεσμών, επιχειρήσεων, τραπεζών. Η απόσταση που μας χωρίζει από την υψηλότερη αξιολόγηση που έχει επιτύχει ιστορικά η χώρα μας, πριν από 15 περίπου χρόνια, υποδηλώνει ότι απομένει ακόμη πολλή προσπάθεια μέσα σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον».
ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Βιομηχανικές περιοχές: Σύσκεψη βουλευτών της ΝΔ και εκπροσώπων του ΠΑΣΕΒΙΠΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/1213-600x450.jpg)
Διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο 4982/22 για τις βιομηχανικές περιοχές ζητούν οι επιχειρήσεις των ΒΙΠΕ
Οι βουλευτές της ΝΔ μαζί με εκπροσώπους του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης «ώστε να διαμορφωθεί ενα βιώσιμο μέλλον» για τις βιομηχανικές περιοχές
![Miele Hellas: Επεκτείνεται σε Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Miele-600x400.jpg)
Η Miele Hellas επεκτείνεται σε Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία
Η επιτυχημένη πορεία της Miele Hellas οδηγεί σε ανάληψη της νέας αρμοδιότητας του νέου Miele Cluster Adria Aegean
![Jumbo: Αυξήθηκαν κατά 11% οι πωλήσεις τον Ιανουάριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/jumbo55.png)
Jumbo: Αύξηση 11% στις πωλήσεις τον Ιανουάριο
Αυξημένες 15% οι πωλήσεις στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Τι αναφέρει η διοίκηση της Jumbo
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![ΑΧΙΑ για Πειραιώς: Μια εύστοχη στρατηγική κίνηση εν μέσω πιέσεων των επιτοκιακών εσόδων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_peiraios_megalou333-600x352.png)
ΑΧΙΑ για Πειραιώς: Μια εύστοχη στρατηγική κίνηση εν μέσω πιέσεων των επιτοκιακών εσόδων
Το σενάριο της απόκτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής το 2025 - Βραχυπρόθεσμες προκλήσεις
![Public: Δύο νέα “Public + home” καταστήματα σε Ίλιον και Ηράκλειο Κρήτης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_Publichome_Ηράκλειο-600x400.jpg)
Δύο νέα “Public + home” καταστήματα σε Ίλιον και Ηράκλειο Κρήτης
Τα νέα μεγάλα “Public + home” αποτελούν μέρος του τριετούς επενδυτικού πλάνου των €10 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρία
![Profile Software: Νέο κέντρο ερευνας και ανάπτυξης στην Πάτρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/profile-software-600x300.webp)
Νέο κέντρο R&D στην Πάτρα για την Profile Software
Το νέο κέντρο R&D της Profile Software θα εστιάζει στη δημιουργία Χρηματοοικονομικών και Επιχειρησιακών λύσεων με χρήση AI και LLM
![Σούπερ μάρκετ: Αύξηση τζίρου 9% στα online – Τι προτιμούν οι καταναλωτές [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/online-supermarket-768x402-1-600x314.jpg)
«Άλμα» 9% στις πωλήσεις των online σούπερ μάρκετ - Η δημοφιλής ημέρας [γραφήματα]
Ποιες κατηγορίες προϊόντων πρωταγωνιστούν στα online σούπερ μάρετ
![Goldman Sachs: Ανεβάζει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών – Αναβαθμίζει την Alpha [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/golman-sachs-600x400.jpg)
Ανεβάζει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs - Αναβαθμίζει την Alpha [πίνακες]
Η Goldman Sachs, υποβαθμίζει την Eurobank – «Αγορά» συστήνει για ΕΤΕ, Πειραιώς
![Motor Oil: Στην ΝRG το 35% της Κόρινθος Power – Στα 56 εκατ. ευρώ το τίμημα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/MOTOROIL_Refineries_yerolymbos-29-600x399.jpg)
Motor Oil: Στην ΝRG το 35% της Κόρινθος Power – Στα 56 εκατ. ευρώ το τίμημα
Τι αναφέρει σε ανακοίνωση η Motor Oil