Υπό το βάρος του ενεργειακού κολοσσού ΒΡ, ο βρετανικός FTSE 100 δεν κατάφερε να ακολουθήσει την άνοδο των ευρωαγορών, οι οποίες βρήκαν στήριξη στα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, τα οποία και καλλιέργησαν εκ νέου τις προσδοκίες για τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,6%, ενώ σε επίπεδο μήνα έκλεισε με απώλειες 4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,08% στις 7.321 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,64% στις 14.810 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,89% στις 6.885 μονάδες.

Wall Street: Δέχεται εταιρικές πιέσεις

Άκρως αρνητική ήταν η εικόνα των δεικτών όμως σε επίπεδο μήνα, καθώς ο FTSE 100 έχασε 2%, ο DAX σημείωσε απώλειες 1,8% και ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1,6%.

Σε επίπεδο τίτλων, απώλειες 4,5% σημείωσε η πετρελαϊκή BP, καθώς ανέφερε απότομη πτώση των κερδών σε ετήσια βάση. Ο βρετανικός ενεργειακός γίγαντας κατέγραψε υποκείμενο κέρδος κόστους αντικατάστασης, που χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης καθαρού κέρδους, ύψους 3,293 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο. Σημείωσε δηλαδή πτώση από 8,15 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, αλλά μια αύξηση από τα κέρδη 2,59 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταγράφηκαν το δεύτερο τρίμηνο.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ

Οι ευρωπαϊκές αγορές βρήκαν σημαντικές στηρίξεις στο ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλό διετίας, στο 2,9%, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 3,1%.

Εν τω μεταξύ, η στατιστική υπηρεσία Eurostat ανακοίνωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, κάτω από την πρόβλεψη για στασιμότητα. Οι μετρήσεις έρχονται αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέκοψε την περασμένη εβδομάδα τη σειρά ρεκόρ των 10 διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων της, καλλιεργώντας τις προσδοκίες για τις επόμενες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της.

Προς αυτές τις εκτιμήσεις συνηγόρησαν και τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στις επιμέρους οικονομίες. Ο γαλλικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, από 4,9% τον Σεπτέμβριο, καθώς οι αυξήσεις των τιμών συνεχίζουν να μειώνονται σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία εκτιμάται στο 3,8% τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2021, ενώ οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση σε εναρμονισμένη βάση της ΕΕ.

Επίσης, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, έναντι αύξησης 0,6% το δεύτερο τρίμηνο. Η εγχώρια ζήτηση, η κατανάλωση των νοικοκυριών και ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ήταν τομείς ισχύος, ενώ το εξωτερικό εμπόριο μειώθηκε απότομα, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτος πτωτικός μήνας

Στη «στρατηγική» των μικρών βημάτων παρέμεινε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να προσεγγίσει τη ζώνη των 1.200 μονάδων, όχι τόσο όμως ώστε να δώσει το μήνυμα της αλλαγής της πλάγιας πορείας του ή της σοβαρής αντιπαράθεσης με τους πωλητές της περιοχής. Ο Οκτώβριος έκλεισε όμως αρνητικά για το ΧΑ, με τον γενικό δείκτη να χάνει 1,34%, κλείνοντας τον τρίτο συνεχόμενο πτωτικό μήνα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,57% στις 1.193,10 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.185,40 μονάδων (-0,08%) και 1.195,26 μονάδων (+0,75%). Ο τζίρος ανήλθε στα 82,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια αξίας 7,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,44% στις 2.927,62 μονάδες, ενώ στο +0,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.945,10 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,58% στις 962,95 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές