Στη «στρατηγική» των μικρών βημάτων παρέμεινε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να προσεγγίσει τη ζώνη των 1.200 μονάδων, όχι τόσο όμως ώστε να δώσει το μήνυμα της αλλαγής της πλάγιας πορείας του ή της σοβαρής αντιπαράθεσης με τους πωλητές της περιοχής. Ο Οκτώβριος έκλεισε όμως αρνητικά για το ΧΑ, με τον γενικό δείκτη να χάνει 1,34%, κλείνοντας τον τρίτο συνεχόμενο πτωτικό μήνα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,57% στις 1.193,10 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.185,40 μονάδων (-0,08%) και 1.195,26 μονάδων (+0,75%). Ο τζίρος ανήλθε στα 82,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια αξίας 7,4 εκατ. ευρώ.

Ύποπτες τοποθετήσεις σε συγκεκριμένα χαρτιά

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,44% στις 2.927,62 μονάδες, ενώ στο +0,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.945,10 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,58% στις 962,95 μονάδες.

«Κλέφτες και αστυνόμοι»

Οι αρκετές μέχρι τώρα αποτυχίες του γενικού δείκτη να διαπεράσει τη ζώνη των 1.200 μονάδων έχουν καταστήσει την περιοχή το ψυχολογικό όριο που θα πρέπει να διαπεράσουν οι long για να μπορέσουν να πάρουν τα ηνία της αγοράς. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που η «ενέδρα» των πωλητών στις 1.200 μονάδες λειτούργησε ανασταλτικά στους ήδη διστακτικούς αγοραστές.

Βέβαια η πολιορκία του ψυχολογικού αυτού επιπέδου θα πρέπει να συνοδευτεί και με τζίρο, που στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτό να βελτιωθεί, με τις συναλλαγές να αποτυπώνουν αν μη τι άλλο αυτή τη διστακτικότητα πολλών χαρτοφυλακίων. Άλλωστε, οι μεν αγοραστές περιμένουν τα «τεχνικά σήματα» της ολοκλήρωσης της πτωτικότητας του τελευταίου τριμήνου, οι δε πωλητές έχουν εξαντλήσει τα σχέδια τους κάτω από τη γραμμή των 1.200 μονάδων και επιζητούν καλύτερες τιμές.

Όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στον ot.gr, βλέπουμε στην αγορά μια εμβρυακή μορφή του chicken game, περιμένοντας όλοι να λυθεί η συσσώρευση για να αποτυπώσουν πιο γλαφυρά τις στρατηγικές τους. Ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα είναι ένα ερώτημα, αλλά όσο η αγορά κρατιέται κοντά στο άνω εύρος της συσσώρευσής της, τότε το σενάριο της ανοδικής εκτόνωσης κερδίζει πιθανότητες.

Το θετικό είναι ότι υπάρχουν καθημερινά τίτλοι που αναλαμβάνουν το βάρος της παραμονής του γενικού δείκτη πλησίον των τοπικών υψηλών, συντηρώντας έστω κάποιες προσδοκίες για την μακροπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Άλλωστε μπορεί να απογοήτευσε αρκετά η πορεία της αγοράς μετά τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχουν τη σημασία τους.Είναι ξεκάθαρο όμως ότι η αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως από το αρνητικό διεθνές κλίμα.

Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν με επιθετικό τρόπο να μειώσουν την προσφορά χρήματος και αυτό αργά ή γρήγορα θα φανεί στις αποτιμήσεις των εισηγμένων. Αυτό βέβαια που κρατά ακόμη την ελληνική αγορά, σε αντίθεση με άλλες δικαίως αποτιμημένες, είναι ότι σε πλείστες περιπτώσεις διαπραγματεύεται ακόμη με discount, συντηρώντας τις προσδοκίες σε ένα περιβάλλον όπου οι αποδόσεις θα είναι πιο απαιτητικές για να επιτευχθούν.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Τιτάνας ξεχώρισε με το +4,86% που κατέγραψε, με τον ΟΠΑΠ, τη Cenergy και την Quest να σημειώνουν άνοδο που ξεπέρασε το 3%. Στο +2,28% έκλεισε η Βιοχάλκο, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil, με τη ΔΕΗ να κλείνει αμετάβλητη. Βαρίδια για την αγορά, στον αντίποδα, ήταν τα αρνητικά πρόσημα σε Autohellas, Alpha Bank, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Εθνική, Coca Cola, Jumbo και Eurobank, με τον Σαράντη να κλείνει στο -1,13%.

Η Frigoglass συνέχισε με ένα ακόμη +9,52% σήμερα με τον όγκο της να υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με χτες στα 1,23 εκατ. τεμάχια, ενώ και η Lavipharm έκλεισε στο +8,28% με όγκο 292 χιλιάδες τεμάχια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών