Η νέα σελίδα που έχει ανοίξει για την ελληνική κεφαλαιαγορά, μετά και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από δύο τουλάχιστον αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επενδυτικούς οίκους (DBRS, S&P), έχει επαναφέρει τα σενάρια για την εξωστρέφεια των εισηγμένων.

Μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες αναμένεται και η αναβάθμιση – επαναφορά του χρηματιστηρίου Αθηνών στις ώριμες αγορές.

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό μετά την χερσαία επίθεση του Ισραήλ

Και μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει «πικράνει» αρκετούς, εγχώριους κυρίως, επενδυτές με τις επιδόσεις του το τελευταίο δίμηνο και πλέον, αλλά ουδείς αμφιβάλει ότι, τουλάχιστον οι μεγάλες εισηγμένες, έχουν αλλάξει προφίλ και γίνονται πιο εξωστρεφείς, προκειμένου να αποδείξουν ότι δικαιούντο ένα μέρος των θεσμικών κεφαλαίων που σταδιακά θα εισρέει στα ελληνικά assets.

Και, όπως σε όλο το σύμπαν των αγορών, η εμπιστοσύνη και τα διεθνή διαπιστευτήρια είναι ένα καλό εφόδιο στην προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων.

Ακολουθεί τους «5» ο Μυτιληναίος

Στις σκοτεινές ώρες της υπερδεκαετούς κρίσης της Ελλάδας, η Coca Cola έδειξε το δρόμο της παράλληλης διαπραγμάτευσης των μετοχών της, προκειμένου να ξεπεράσει τα πρωτοφανή εμπόδια που αντιμετώπισε όλος ο επιχειρηματικός κόσμος από τη χρεοκοπία της χώρας. Από το 2013 βρίσκεται σε ταυτόχρονη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (LSE).

Με τη Βιοχάλκο να ακολουθεί το παράδειγμα της το 2014, με ταυτόχρονη διαπραγμάτευση στο Euronext Βρυξελλών. Το δρόμο των Βρυξελλών πήραν και οι Cenergy το 2016 και ο Τιτάνας το 2019, με τον τελευταίο να εντάσσεται και στον Euronext Παρισιού. Η AustriaCard Holding (πρώην Inform Λύκος) έγινε η πέμπτη εταιρεία που εντάχθηκε στους dual lists Χρηματιστηρίου Αθηνών, με παράλληλη διαπραγμάτευση στη Βιέννη.

Η αλλαγή έδρας, αν και πολύ «ευαίσθητο θέμα», κατά τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, ο οποίος δεν έχει κρύψει ότι όλα τα σενάρια για την εισαγωγή μετοχών της εταιρείας και σε διεθνές χρηματιστήριο (dual listing) είναι ανοιχτά.

Η μετοχή έχει εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις της φέτος, καθώς η άνοδος της και οι επιχειρηματικοί χειρισμοί της διοίκησης έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον πολλών κεφαλαίων, ενώ ο ίδιος ο Μυτιληναίος έχει επιβεβαιώσει ότι είναι σε επαφή με επενδυτικούς οίκους για την ενίσχυση της χρηματοδότησης μας είτε με τη μορφή της εισαγωγής σε κάποιο χρηματιστήριο είτε με τη μορφή έκδοσης ομολόγου.

Άλλωστε, όπως έχουν επισημάνει αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, με την ταυτόχρονη εισαγωγή των μετοχών σε δύο χρηματιστήρια, οι εταιρείες εξασφαλίζουν αυτόματα «αυξημένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης εργασιών, ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση σε υπηρεσίες και προϊόντα, διείσδυση σε νέες αγορές και κατά συνέπεια μεγαλύτερη διεθνή αναγνωρισιμότητα.

Οι «άλλοι» 3 (;)

Προετοιμάζεται μεν αλλά δεν βιάζεται η Ιντραλοτ για την είσοδο σε αμερικανικό χρηματιστήριο (dual listing), όπως είχε δηλώσει προ 10 μηνών ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Σ. Κόκκαλης στην παρουσίαση της εταιρείας στους αναλυτές, με το ενδιαφέρον πλέον να είναι μεγάλο, καθώς ολοκληρώθηκε επιτυχώς και η δεύτερη αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας, με στόχο την έξοδο από την επιτήρηση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπάρχουν δύο ακόμη μη εισηγμένες εταιρείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο διπλής διαπραγμάτευσης, με την Αθήνα να είναι όμως το δεύτερο σκαλοπάτι και το Λονδίνο το πρώτο. Η πρώτη προέρχεται από τον κλάδο πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων και η δεύτερη από τον κλάδο της ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπό το βάρος της Motor Oil – Μάχη για τις 1.400 μονάδες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Υπό το βάρος της Motor Oil κινείται ο Γενικός Δείκτης - Μάχη για τις 1.400 μονάδες

Η μετοχή της Motor Oil δείχνει να βρίσκεται υπό τη μεγάλη πίεση της εξόδου αρκετών χαρτοφυλακίων, μετά την αναπάντεχη απόφαση του οίκου MSCI να την αφαιρέσει από τον δείκτη Standard Greece