Αφενός, έχουμε τη συμπεριφορά των μετοχών στο ταμπλό.
Παρατηρώντας πρωτίστως εκείνες που ανθίστανται στα πτωτικά σκέλη, όπως και το τρέχον των 10 πτωτικών στις τελευταίες 14 εβδομάδες.
Στο οποίο δεν μπορούμε να αποδώσουμε πτωτικές διαθέσεις, παρά μόνο μια αδύναμη πλαγιολίσθηση που μας εκνευρίζει.
Αρχικά, εξαιρώντας κάποιες που καταρρέουν για δικούς τους λόγους, οι περισσότερες δεν τα έχουν πάει και άσχημα, με οτν Γενικό Δείκτη να βλέπει -11% στο προαναφερθέν διάστημα.
Νικήτριες (μεταξύ άλλων) οι ΙΝΤΕΚ, ΙΝΛΟΤ, ΙΝΚΑΤ, ΣΑΡ, ΟΠΑΠ, CENER, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, TITC, MYTIΛ, ΣΑΝΜΕΖΖ, ΦΒΜΕΖΖ, ΕΥΡΩΒ, ΟΛΠ. Οι περισσότερες έχουν δεχθεί μονοψήφια ποσοστά απώλειας στο τελευταίο τρίμηνο και καλύτερη συμπεριφορά από τον Δείκτη.
Αφετέρου, έχουμε εκείνες που μαζεύουν μεσοσταθμικά καλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Όπως οι ΜΠΡΙΚ (εν όψει συμφωνίας με INTEΡΚΟ), ΚΑΡΕΛ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΙΝΤΕΚ, CENER, ΦΡΛΚ, ΒΦΜΕΖΖ, ΣΑΝΜΕΖΖ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ.
Και αναγνωρίζοντας ότι όλες σχεδόν οι παραπάνω έχουν χαρίσει ισχυρά κέρδη στους μετόχους, αλλά και σαν εταιρείες/όμιλοι έχουν παραδώσει συνεχόμενα ικανοποιητικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις, μπορούμε να αποφανθούμε για την επικείμενη επενδυτική προτίμηση.
Και τούτο είναι αληθές ιδωμένο και από τη σκοπιά των αναμενόμενων ροών κεφαλαίων από θεσμικά χαρτοφυλάκια που επιτρέπεται πλέον να εισέλθουν στη χρηματαγορά μας.
Προσπερνώντας ανούσιες μαντεψιές και συγκλίνοντας στο συμπέρασμα ότι το διεθνές περιβάλλον (βλ. γεωστρατηγική κρίση στη Μ. Ανατολή και πληθωρισμο-υψηλά επιτόκια), παραμένουμε να κοιτάμε υπομονετικά τη μετοχική αγορά, και να είμαστε έτοιμοι να τοποθετηθούμε γερά “εκ του ασφαλούς” μόλις αρχίσει να αχνοφαίνεται λύση της επενδυτικής πολιορκίας.
Σε αντίθετη περίπτωση, επίσης θα πρέπει να αφήσουμε συναισθήματα και να απεγκλωβιστούμε ταχέως, για ευνόητους λόγους.
Εκτός από το μετοχικό σκέλος, αναμένουμε να βελτιωθεί αισθητά το ομολογιακό μας σκέλος, πρωτίστως στα χρεόγραφα δημοσίου, ήτοι ομολογίες και έντοκα γραμμάτια.
Οι αποδόσεις που αυτήν τη στιγμή προσφέρονται σε τέτοια εργαλεία είναι αξιοπρεπέστατες, και θεωρητικά βρίσκονται πολύ ψηλά στην κατάταξη βάσει λόγου απόδοσης/κινδύνου.
Κι αυτό διότι το 4% των ΕΓΕΔ και 4%+ στις ομολογίες (ανάλογα την ωρίμανση) σε ένα πλαίσιο οικονομίας που πήρε επίσημα στην επενδυτική βαθμίδα είναι ενδιαφέρον.
Τέλος, μια γκάμα εταιρικών ομολόγων από σοβαρούς εκδότες, τα οποία μάλιστα διαπραγματεύονται απευθείας στο ταμπλό μας (ελαχ. 1000€) είναι μια καλή εναλλακτική, με αποδόσεις (στη λήξη) ακόμα πιο υψηλές. Ενδεικτικά, οι εκδόσεις των ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΛΧΑ, ΑΡΑΙΓ.