Η εμβληματική κατοικία με θέα στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο βρίσκεται το 540 El Camino Del Mar, και βγαίνει τώρα στην αγορά για 25 εκατομμύρια δολάρια, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal. Πωλήτρια είναι η δεύτερη σύζυγος του Γουίλιαμς, Μάρσα Γκέρσες Γουίλιαμς, η οποία έζησε στο σπίτι για περισσότερα από 30 χρόνια και μεγάλωσαν εκεί τα παιδιά τους.

Αρχιτεκτονικό αριστούργημα

Το σπίτι Sea Cliff χτίστηκε το 1962 και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ερλ Μπ. Μπερτζ. Ο Μπερτζ ήταν ο κύριος αρχιτέκτονας για την Allen & Co., μια εταιρεία που πιστώθηκε με την ξεχωριστή εμφάνιση και αίσθηση της γειτονιάς Sea Cliff του Σαν Φρανσίσκο.

Ο Μπερτζ μεγάλωσε στο Pacific Heights στις αρχές του 20ου αιώνα. Μετά την αποφοίτησή του, συνέχισε να εργάζεται με δύο γίγαντες της αρχιτεκτονικής του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο: ως μαθητευόμενος του θρυλικού Άλμπερτ Φαρ και ως σχεδιαστής για τον Γουίλιαμ Χέιζ. Ο ίδιος εργάστηκε επίσης στον σχεδιασμό του Wolf House, σχεδιασμένο για τον συγγραφέα Τζακ Λόντον στο Glen Ellen, το οποίο κάηκε μυστηριωδώς πριν προλάβει να τελειώσει.

Γουόρεν Μπάφετ: Το λιτό σπίτι που αγάπησε τα τελευταία 60 χρόνια

Το 540 El Camino Del Mar κατασκευάστηκε για την οικογένεια Όλσον, δημιουργούς της Oliver J. Olson & Company, μιας επιτυχημένης επιχείρησης ξυλείας, ναυτιλίας και ρυμούλκησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Το περιφραγμένο αγροτεμάχιο έχει εμβαδόν 1.593 τετραγωνικών μέτρων, γεγονός που το καθιστά «ένα από τα μεγαλύτερα περιφραγμένα και περιτοιχισμένα οικόπεδα κατοικιών, στο Σαν Φρανσίσκο», σύμφωνα με την επίσημη καταχώριση. Από αυτό το ιταλικό αναγεννησιακό αρχοντικό των 20 δωματίων, οι Όλσον θα μπορούσαν εύκολα να παρακολουθούν τον στόλο τους, καθώς  απολάμβαναν ανοιχτή ανεμπόδιστη θέα, προς τη γέφυρα Golden Gate για άλλη μια δεκαετία.

Στην κατοχή του Γουίλιαμς

Ο Ρόμπιν και η Μάρσα Γουίλιαμς αγόρασαν το ακίνητο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ήθελαν να εκσυγχρονίσουν και να επεκτείνουν την έπαυλη, αλλά δεν ήθελαν να κρύψουν την αρχική ομορφιά του σχεδιασμού του Μπερτζ. Οι νεοι ιδιοκτήτες ούτε λίγο ούτε πολύ το γκρέμισαν και το ξαναέφτιαξαν από την αρχή ανακαινίζοντας και εκσυγχρονίζοντας όλα τα βασικά συστήματα και το επέκτειναν στα σημερινά του 985 τετραγωνικά μέτρα σε τρία επίπεδα», είπε ο μεσίτης της Compass Στίβεν Μαυρομιχάλης στην τοπική ιστοσελίδα SFGATE. «Ωστόσο, έκαναν μεγάλο κόπο για να διατηρήσουν τα σπάνια και πολύτιμα οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν το 1926, τα οποία απλά δεν είναι πλέον διαθέσιμα στην κατασκευή σύγχρονων κατοικιών».

Το αποτέλεσμα είναι η πολυτελής έπαυλη που βλέπουμε σήμερα. Από την πρόσοψη από λαξευμένο μάρμαρο και πέτρα που καλύπτεται από κεραμίδια από τερακότα μέχρι τις πόρτες από βαρύ ξύλο μέχρι το εσωτερικό με σφυρήλατο σίδερο, χαλκό και βαμμένα πλακάκια, το αρχοντικό διαθέτει τόσο κλασικές όσο και μοντέρνες λεπτομέρειες. Υπάρχουν δοκάρια στις πανύψηλες οροφές, ολόκληρες πόρτες από γυαλί και μπανιέρες με θέα στη θάλασσα. Στη βιβλιοθήκη η ξύλινη επένδυση του τοίχου κρύβει ένα μπαρ.

Το σπίτι διαθέτει επίσης μια αίθουσα πολυμέσων, ένα γραφείο και μια πολυτελή κύρια σουίτα με ιδιωτικό μπαλκόνι Juliet και ένα “ασφαλές δωμάτιο / γραφείο / αίθουσα διαλογισμού” κρυμμένο πίσω από έναν τοίχο με επένδυση.

Το επίπεδο του κήπου διαθέτει γυμναστήριο και σάουνα, καθώς και ξενώνα με ένα υπνοδωμάτιο. Το αρχοντικό ανοίγει σε αίθριο με πλακάκια, κήπους, τζάκι και χώρο μπάρμπεκιου, τα οποία βρίσκονται όλα έχουν πανοραμική θέα στον κόλπο, τη γέφυρα και τα ακρωτήρια του Σαν Φρανσίσκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Tέχνη και Ζωή |

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη

Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.