Με σημαντικά κέρδη υποδέχτηκε η Wall Street τη δεύτερη απόφαση μη μεταβολής των επιτοκίων από τη Federal Reserve, ανοίγοντας το Νοέμβριο με αρκετές προσδοκίες για να ανατροπή της πτωτικής πορείας των τελευταίων τριών μηνών αλλά και τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας στο μέτωπο της νομισματικής σύσφιξης.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,67% στις 33.275 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,05% στις 4.237 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,64% στις 13.061 μονάδες.

Είναι η δεύτερη στη σειρά συνεδρίαση που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατηρεί σταθερά τα επιτόκια της, στο εύρος του 5,25% με 5,5%, με την απόφαση να έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και την αμερικανική οικονομία, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, οι προειδοποιήσεις για νέα αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου και το πρόσφατο ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων έχουν περιπλέξει τις προοπτικές.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Με το «δεξί» στον Νοέμβριο

Υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα

Αν και αναμενόμενη η απόφαση της Fed έφερε ανακούφιση στις αγορές, ειδικά σε εκείνη των ομολόγων, η οποία υποδέχθηκε την απόφαση με υποχώρηση των αποδόσεων. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε περισσότερο από 7 μονάδες βάσης στο 4,799%. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε περίπου 9 μονάδες βάσης στο 4,985% και κάτω από το επίπεδο του 5%.

Θετική ήταν και η υποδοχή σε επίπεδο τίτλων, με τον κλάδο της πληροφορικής να υπεραποδίδει, σημειώνοντας κέρδη άνω του 1%. Οι εταιρείες ημιαγωγών Advanced Micro Devices και Micron Technology κέρδισαν 9% και 3%, αντίστοιχα. Η Nvidia έκλεισε υψηλότερα κατά 3%.

Δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των αποδόσεων, η Fed είναι λιγότερο πιθανό πλέον να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο”, σχολίασε ο Damanick Dantes, στρατηγικός αναλυτής χαρτοφυλακίου στην Global X. “Οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες από τη συνεδρίαση της FOMC του Σεπτεμβρίου έχουν επιτύχει εν μέρει τους στόχους της Fed”.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση δεν απέκλεισε μια αύξηση τον επόμενο μήνα, λέγοντας ότι η ιδέα ότι θα ήταν δύσκολο να αυξηθούν τα επιτόκια μετά από παύση για δύο συνεδριάσεις ήταν λανθασμένη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιθάσευση του πληθωρισμού θα απαιτήσει πιθανότατα επιβράδυνση της ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας. “Οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές και πιστωτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό”, ανέφερε.

Πέραν όμως των παραπάνω, η Wall Street προσπάθησε να αξιολογήσει τι θα σημάνει στην πράξη τα λεπτομερή σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών για το μέγεθος των μελλοντικών εκδόσεων ομολόγων, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το αυξανόμενο φορτίο χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Οικονομικών θα δημοπρατήσει ομόλογα ύψους 112 δισ. δολαρίων την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέμεναν και οι αναλυτές της Wall Street.

Την ίδια ώρα, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα τον Οκτώβριο ήταν πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, σύμφωνα με την ADP. Οι εταιρείες πρόσθεσαν 113.000 εργαζόμενους τον περασμένο μήνα, χαμηλότερα από τους 130.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Τέλος, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της μεταποίησης των Ηνωμένων Πολιτειών μειώθηκε στο 46,7% τον Οκτώβριο από 49% που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού (ISM). Ο δείκτης ήταν χαμηλότερος από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές και παρέμεινε στην περιοχή της συρρίκνωσης.

“Από τους έξι μεγαλύτερους μεταποιητικούς κλάδους, μόνο ένας – τρόφιμα, ποτά και προϊόντα καπνού – κατέγραψε άνοδο τον Οκτώβριο”, σχολίασε ο Timothy Fiore, πρόεδρος της επιτροπής της ISM Manufacturing Business Survey Committee. “Η ζήτηση παραμένει ήπια, αλλά η εκτέλεση της παραγωγής είναι σταθερή σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, καθώς οι εταιρείες των μελών της επιτροπής συνεχίζουν να διαχειρίζονται τις εκροές, τις εισροές υλικών και – πιο επιθετικά – το κόστος εργασίας”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street