Ένα ακόμη βήμα σημειωτόν για το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, το οποίο διστάζει να κάνει το άλμα και να βγει από τη συσσώρευση, παραμένοντας στη ζώνη εκείνη που οι αγοραστές δεν έχουν πάρει όλα τα σήματα που χρειάζονται για να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,28% στις 1.196,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.188,10 μονάδων (-0,42%) και 1.199,64 μονάδων (+0,55%). Ο τζίρος ανήλθε στα 58,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,7 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,5 εκατ. τεμάχια αξίας 3,3 εκατ.  ευρώ.

Wall Street: Νευρικότητα και μεταβλητότητα

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε αμετάβλητος στις 2.927,62 μονάδες, ενώ στο +1,23% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.968,98 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,91% στις 954,16 μονάδες.

Στη ζώνη του Λυκόφωτος…

Ούτε μπρος… ούτε πίσω. Σε αυτή τη ζώνη παρέμεινε και σήμερα το χρηματιστήριο, το οποίο αδυνατεί να λύσει το γόρδιο δεσμό της συσσώρευσης και να αποκτήσει μια καλύτερη τάση. Ιδίως όμως βάθος, καθώς η συναλλακτική του δραστηριότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, θυμίζοντας λίγο τους δύσκολους μήνες του 2022, την περίοδο δηλαδή που είχε προηγηθεί της έναρξης της πολύμηνης ανόδου.

Χαρακτηριστική είναι και η φράση που είπε στον ot.gr αναλυτής της ελληνικής αγοράς, ότι το ΧΑ είναι «σαν να βρίσκεται σε μια αίθουσα αναμονής, όπου ο χρόνος κυλάει αργά και μερικές φορές… βασανιστικά». Αν και δεν λείπουν κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις που αφήνουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας, ενώ ουδείς μπορεί να παραβλέψει το ότι ο γενικός δείκτης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες πλησίον των 1.200 μονάδων, με τη συντήρηση κοντά στα τοπικά υψηλά των 1.207 μονάδων να την έχουν αναλάβει μη τραπεζικοί τίτλοι, εντούτοις η αγορά περιμένει τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Η περίοδος που θα προηγηθεί των τελικών εξελίξεων με τα μερίδια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε Alpha Bank και Εθνική είχε επισημανθεί πρόσφατα από αρκετούς αναλυτές, καθώς θα επηρεάσει τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές αρκετών χαρτοφυλακίων. Δεν είναι λίγοι αυτοί μάλιστα που αναμένουν τις εξελίξεις ειδικά στην Εθνική Τράπεζα, καθώς η διάθεση του 20% του ΤΧΣ θα «σηκώσει» αρκετά κεφάλαια από την αγορά, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν επηρεάσει την πορεία όλης της αγοράς.

Μέχρι τότε όμως, οι αγοραστές δεν θα αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να βάλουν τις μετοχές του στην κορυφή της ήπιας ανοδικής κίνησης. Άλλωστε, και το διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί κινήσεις υψηλού ρίσκου, με πολλά χαρτοφυλάκια να παραμένουν υπομονετικά στη μετοχική αγορά, αναμένοντας να τοποθετηθούν “εκ του ασφαλούς” μόλις αρχίσει να αχνοφαίνεται λύση της επενδυτικής πολιορκίας.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, τα Ελληνικά Πετρέλαια έσωσαν το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, καθώς σημείωσαν άλμα 5,34%, με τις Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy, Τιτάν και Βιοχάλκο να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Quest, ΕΛΧΑ, Coca Cola, Autohellas, Λάμδα και Πειραιώς. Στον αντίποδα, η Eurobank έκλεισε με απώλειες 1,75%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Εθνική, Aegean, Jumbo, Motor Oil και ΔΕΗ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών