
Απαντήσεις για το τι συνέβη με την καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης σε 538.768 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους ύψους 488.384.809,32 ευρώ δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι το συνολικό ποσό της βασικής ενίσχυσης, το οποίο με βάση το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ κλήθηκε ο Οργανισμός να κατανείμει σε δικαιώματα και να καταβάλει στους δικαιούχους, ήταν 829.000.000 ευρώ σε αντίθεση με πέρυσι που ήταν πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η πληρωμή έγινε αποκλειστικά με τη χρήση δεδομένων από την κυβερνητική πλατφόρμα του gov.gr όπου φιλοξενείται η μια και μοναδική Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Επικρατείας η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 14-4-2022.
Αυγενάκης: Ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ
«Για το έτος 2023, ένα χρόνο μετά από την ανωτέρω απόφαση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρείχε στους Έλληνες αγρότες την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023, που είναι το πρώτο έτος εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ, ακολουθώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τις οδηγίες του ΥπΑΑΤ. Παρά τις καθυστερήσεις στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και την έλλειψη σε τεχνική υποστήριξη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με αυταπάρνηση των υπαλλήλων του, κατάφερε να συλλέξει με επιτυχία το σύνολο των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης για το πρώτο έτος εφαρμογής του ΣΣ ΚΑΠ ’23-’27 της χώρας. Αντίθετα με τα όσα λέγονται, οι αιτήσεις συλλέχθηκαν, υποβλήθηκαν σε διασταυρωτικό έλεγχο και επεξεργάστηκαν αξιόπιστα για την πραγματοποίηση της προκαταβολής στις 27/10/2023».
Μειωμένος ο προϋπολογισμός
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδίου το οποίο κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκε με την αριθμ. 8270/21-11-2022 απόφαση της, (Κεφάλαιο 5.1 σελ. 327) προβλέπονται τα εξής:
Το συνολικό ποσό της βασικής ενίσχυσης, το οποίο με βάση το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ κλήθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να κατανείμει σε δικαιώματα βασικής ενίσχυσης και να καταβάλει στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση το 2023, ήταν 829.000.000 ευρώ σε αντίθεση με πέρυσι που το αντίστοιχο ποσό ήταν πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ΣΣ ΚΑΠ ’23-’27, επιπλέον του ποσού της Βασικής Ενίσχυσης, θα προστεθούν στις προσεχείς πληρωμές:
- Η αναδιανεμητική στήριξη ύψους 174 εκατ. ευρώ η οποία προορίζεται για την ενίσχυση των μικρών και νέων παραγωγών σύμφωνα με τον κατωτέρω πίνακα:

- Οι νέοι γεωργοί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΣΣ ΚΑΠ.(κεφάλαιο 30 σελ. 352): «Εφόσον για την παρούσα παρέμβαση διατεθούν 28.000.000 €, το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 56.749.801 €, δηλ. τα 28.749.801 €, θα διατεθούν για την πρώτη εγκατάσταση των νέων γεωργών στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αγροτικής ανάπτυξης»
- Τα οικολογικά σχήματα συνολικού ύψους 425 εκατ ευρώ και
- Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις ύψους 145 εκ ευρώ στις οποίες έχουν προστεθεί η ενίσχυση για το μαλακό σιτάρι και τον αραβόσιτο.
Τι έγινε με τα βοσκοτόπια – Δεσμευμένα 15 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως επισημαίνει στη διευκρινιστική ανακοίνωσή του, υλοποιώντας το εγκεκριμένο ΣΣ ΚΑΠ ’23-’27 και την απόφαση 519/135068 του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 9/5/2023, απέκλεισε την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ΠΕ1 (βοσκοτόπια) χωρίς τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου. Λόγω των αλλαγών της νέα ΚΑΠ δεν κατέστη δυνατός ο διαχωρισμός των δικαιωμάτων της κάθε αγρονομικής περιφέρειας προκειμένου να εξαιρεθούν τα επίμαχα δικαιώματα και να πληρωθούν τα υπόλοιπα. Για το λόγο αυτό τα ΑΦΜ των δικαιούχων δεσμεύτηκαν και θα ακολουθήσει νεότερη επεξεργασία. Πρόκειται για 9.300 ΑΦΜ συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ.
«Ως αρμόδιος φορέας για την επεξεργασία, την κατανομή των δικαιωμάτων και τον έλεγχο των κοινοτικών ενισχύσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ τον τελευταίο χρόνο προσπαθεί να αναστρέψει την μεγάλη αναδιανομή δικαιωμάτων που επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα μέσω του Εθνικού Αποθέματος από εκείνους που δήλωναν βοσκοτόπια χωρίς ζώα στερώντας από τους Έλληνες κτηνοτρόφους εκτάσεις και ποσά ενισχύσεων απαραίτητα για την επιβίωση τους», σημειώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι στα πλαίσια των ελέγχων του, προχώρησε στη δέσμευση 6.000 ΑΦΜ τα οποία ελέγχονται από τον Οργανισμό αλλά και τη δικαιοσύνη για δημιουργία τεχνητών συνθηκών για τη λήψη κοινοτικών ενισχύσεων και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην ανάκτηση των παρανόμως εισπραχθέντων ενισχύσεων. Συνολικά το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτή την κατηγορία δεσμεύσεων ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.
Όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρόσφατα διενεργηθείς δημοσιονομικός έλεγχος του ΕΓΤΕ (για τη Βασική ενίσχυση και την Πράσινη ενίσχυση) για το έτος 2022, από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκληρώθηκε, χωρίς κανένα εύρημα.


Latest News

Κέλλας: Προωθούμε κοινή στρατηγική για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
«Να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητές μας», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Σταμενίτης: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Βιετνάμ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
Τι εξετάστηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη με την Πρεσβευτή του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Pham Thi Thu Huong

Η τελική κατάταξη δικαιούχων για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων
Η παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και την μετατροπή αφορά 4.479 στρέμματα με αμπέλι σε όλη τη χώρα– Δείτε όλους τους δικαιούχους
![Δασμοί Τραμπ: Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/agrotis_1505-600x391.jpg)
Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]
Οι δασμοί Τραμπ το 2018 έφερε απώλειες στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ περίπου 27 δισ. δολάρια, με το 71% των απωλειών να σχετίζονται με τη σόγια

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ