
Η πανδημία έδειξε ότι έχουμε τις επιστημονικές και βιομηχανικές δυνατότητες να αναπτύσσουμε και να παράγουμε μαζικά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια γρήγορα εν όψει νέων απειλών. Αλλά η επιτυχία των εμβολίων κατά της CΟVID-19 αντανακλά επίσης άοκνες προσπάθειες δύο δεκαετιών από επιστήμονες στον ακαδημαϊκό και τον ιδιωτικό τομέα. Και όταν έφτασε η στιγμή της αλήθειας, μια έγκαιρη ένεση δημόσιου κεφαλαίου έφερε αυτό το έργο πέρα από τη γραμμή του τερματισμού.
Η παροχή πρόσβασης σε βασικά κεφάλαια είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημιουργία της τοπικής και περιφερειακής υποδομής που απαιτείται για την παραγωγή προϊόντων που βασίζονται σε τεχνολογία mRNA. Ο ΠΟΥ έχει αναγνωρίσει ρητά αυτή την ανάγκη εγκαινιάζοντας ένα πρόγραμμα μεταφοράς τεχνολογίας mRNA, με κέντρο τη Νότια Αφρική και νέες συνεργασίες κοινής χρήσης τεχνολογίας μεταξύ εταιρειών σε τουλάχιστον 15 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMIC).
Ωστόσο, θα χρειαστεί ισχυρή οικονομική και πολιτική υποστήριξη για να διασφαλιστεί η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας. Για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις LMIC θα μπορούσαν να προχωρήσουν περαιτέρω με τη δημιουργία περιφερειακών κόμβων Ερευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Γενικότερα, καθώς οι κυβερνήσεις δείχνουν ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη βιομηχανική πολιτική, θα πρέπει να αναγνωρίσουν την ευκαιρία να κινητοποιήσουν περισσότερες επενδύσεις, καινοτομία και ανάπτυξη γύρω από τον στόχο του Υγεία για Ολους. Η Βραζιλία, προς τιμήν της, έχει ήδη ευθυγραμμιστεί με τη βιομηχανική πολιτική μέσω του Health Economic-Industrial Complex, το οποίο θα χρησιμοποιήσει τις δημόσιες προμήθειες για να δημιουργήσει μια εγχώρια αγορά για τοπικά αναπτυγμένα εμβόλια mRNA, αποφέροντας σημαντικά οφέλη για την υγεία και τα οικονομικά.
Καθώς οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για μια Συμφωνία Πρόληψης, Ετοιμότητας και Αντίδρασης πανδημίας σημειώνουν πρόοδο, το ζήτημα της διασφάλισης έγκαιρης, ισότιμης πρόσβασης στα ιατρικά αντίμετρα – συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών mRNA – πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο. Η πλατφόρμα mRNA έχει τεράστιες δυνατότητες να προσφέρει πρωτοποριακές θεραπείες και εμβόλια για ασθένειες που πλήττουν κυρίως τα LMIC και θα μπορούσαν να παραχθούν τοπικά και οικονομικά.
Για να οικοδομήσουμε αυτή τη μορφή ανθεκτικότητας πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους ερευνητές, τους κατασκευαστές και τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών να διαμορφώσουν περιφερειακά οικοσυστήματα Ε&Α και βιομηχανίας προς το συμφέρον του κοινού καλού. Μόνο τότε η τεχνολογία mRNA θα φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.
Η Mariana Mazzucato είναι ιδρυτική διευθύντρια στο UCL Institute for Innovation and Public Purpose, πρόεδρος στο Council on the Economics of Health for All του World Health Organization


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας