Μπορεί οι αγορές να προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να προσαρμοστούν στο μότο «υψηλότερα, για μεγάλο χρονικό διάστημα» των κεντρικών τραπεζών, το οποίο αφορά καθαρά τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού, αλλά η Capital Economics αναμένει ότι θα υπάρξει μια μεγάλη έκπληξη. Οι κεντρικές τράπεζες θα υποχρεωθούν σε αλλαγή ρότας, καθώς η ύφεση θα χτυπήσει τις μεγάλες οικονομίες.
Πληθωρισμός: Ο στόχος του 2% μπορεί να μην είναι «ιερός» για πολύ ακόμη
Όπως εξηγεί η Capital Economics, αν και οι εκτιμήσεις περί ύφεσης δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη, τουλάχιστον στον βαθμό που φοβούνται αρκετοί αναλυτές, αυτό φαίνεται να αντανακλά προσωρινούς παράγοντες. Τα νοικοκυριά έχουν εξαντλήσει τις οικονομίες που συγκεντρώθηκαν χάρη στην υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι παραγωγοί μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις εκκρεμότητες τώρα που οι ελλείψεις ανήκουν στο παρελθόν. Και οι δύο επωφελήθηκαν από τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων νωρίτερα μέσα στο έτος.
Αλλά κανένα από αυτά τα στηρίγματα δεν θα διαρκέσει και είναι ολοένα και πιο σαφές ότι η μέχρι σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κάνει τη δουλειά της. Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν σφίξει δραματικά και η πιστωτική ανάπτυξη έχει αποδυναμωθεί ή ακόμη και έχει γίνει αρνητική σε όλες τις προηγμένες οικονομίες, διαπιστώνει η Capital Economics.
Την ίδια ώρα, οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας θα τονώσουν λίγο τον πληθωρισμό στις προηγμένες οικονομίες, αλλά αυτός ο αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί εύκολα από τη συνεχιζόμενη μείωση του δομικού πληθωρισμού.
Αλλαγή ρότας
Ως εκ τούτου, η Capital Economics αμφιβάλλει ότι η Fed, η ΕΚΤ ή η Τράπεζα της Αγγλίας θα επιτύχουν τις τελικές αυξήσεις των επιτοκίων που αναμένουν οι αγορές και η Fed είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η σχετικά σταθερή αύξηση των μισθών θα σημαίνει ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν στα υψηλότερα επίπεδα για λίγο περισσότερο στην Ευρώπη, αλλά όταν έρθουν οι περικοπές η Capital Economics πιστεύει ότι θα είναι πιο επιθετικές από ό,τι συνήθως.
Μετά από μια περίοδο στασιμότητας, η Κίνα θα βιώσει μια μέτρια κυκλική ανάκαμψη χάρη στην ενίσχυση της πολιτικής υποστήριξης. Ωστόσο, οι ισχυροί δομικοί αντίθετοι άνεμοι σημαίνουν ότι η βελτίωση δεν θα διαρκέσει για πολύ και οι θετικές παγκόσμιες ροές θα είναι περιορισμένες. Μπορεί ακόμη και να υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις εάν η ανθεκτική ζήτηση από την Κίνα αυξήσει περαιτέρω τις τιμές των εμπορευμάτων.
Latest News
Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το ΧΑ, με Πειραιώς κόντρα στον ΟΠΑΠ
Τεχνικά το χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να κρατά το επίπεδο των 1.380 μονάδων - Επόμενος στόχος οι 1410 μονάδες
Μάχη πάνω στις 1.390 μονάδες δίνει το ΧΑ, έντονη η μεταβλητότητα
Το βλέμμα στις ΗΠΑ και από το ελληνικό χρηματιστήριο
Με τα βλέμματα στις ΗΠΑ οι ευρωαγορές, στα ύψη η μεταβλητότητα
Αμερικανικές εκλογές και συνεδρίαση της Fed στο επίκεντρο
Ανοδικά οι ασιατικές αγορές, άλμα για την SK Hynix
Οι αγορές της Ιαπωνίας ήταν κλειστές σήμερα λόγω αργίας
Ανοδος για το πετρέλαιο με φόντο τη μετάθεση της αύξησης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+
Την Κυριακή, ο OPEC+ανακοίνωσε ότι θα μεταθέσει για έναν ακόμη μήνα την αύξηση της παραγωγής στο πετρέλαιο
Εκλογές και Fed δίνουν τον παλμό στη Wall Street - Δύσκολη εβδομάδα για τις αγορές
Οι αμερικανικές εκλογές και η συνεδρίαση του Νοεμβρίου της Fed δημιουργούν ένα κλίμα με έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street
Ο άνθρωπος πίσω από τον όρο «The Magnificent Seven» λύνει τη σιωπή του
Γνωρίστε τον αναλυτή που χρησιμοποίησε τον όρο Magnificent Seven για τις μετοχές τεχνολογίας που διαφεντεύουν τη Wall Street
Στο...κυνήγι του Satoshi Nakamoto - Ποιος είναι τελικά ο δημιουργός του Bitcoin;
Στα ειδησεογραφικά γραφεία ήρθε πρόσκληση για συνέντευξη Τύπου όπου ο δημιουργός του Bitcoin θα αποκαλυπτόταν - Τι συνέβη τελικά
Έρχεται δύσκολη εβδομάδα στις αγορές - Τι δείχνει ο δείκτης της BofA
Η πιθανή αστάθεια τις επόμενες 30 ημέρες στις αγορές έχει αυξηθεί εν όψει των εκλογών της Τρίτης (5/11)
Απόλυτη καταστροφή ο Οκτώβριος στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι συνέβη
Κατεγράφησαν οι χειρότερες μηνιαίες απώλειες του έτους για Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη. Υποτιμημένες οι περισσότερες μετοχές σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.