
Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή η νομοθετική διάταξη που ρυθμίζει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για το 2024 και θεσπίζει το ειδικό τιμολόγιο που θα εφαρμόζει το σύνολο των προμηθευτών και θα αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα με βάση μηχανισμό διακύμανσης που θα θεσπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πρόκειται για το πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών ρεύματος κατά την επόμενη χρονιά, δεδομένου ότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η ισχύς των έκτακτων μέτρων που θεσπίστηκαν το καλοκαίρι του 2022, λόγω της ενεργειακής κρίσης, για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ανακοίνωση των τιμών λιανικής που ισχύουν κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα.
ΥΠΕΝ: Έμμεσο πλαφόν και στη λιανική ρεύματος
Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, το Ειδικό Τιμολόγιο θεσπίζεται «προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμητικοί κίνδυνοι από την επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την πτώση των τιμών».
Oι βασικές ρυθμίσεις
Οι βασικές ρυθμίσεις της διάταξης που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπουν τα εξής:
-Στο Ειδικό Τιμολόγιο θα μεταφερθεί το σύνολο των καταναλωτών με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια σταθερής τιμής και όσους επιλέξουν να υπαχθούν σε άλλο τιμολόγιο που προσφέρει ο προμηθευτής.
-Οι προμηθευτές θα διαθέτουν ένα Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας για κάθε κατηγορία πελατών Χαμηλής Τάσης. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023, οι προμηθευτές θα πρέπει να εημερώσουν τους πελάτες τους για τους συμβατικούς και τιμολογιακούς όρους των προϊόντων προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2024.
– Η τελική τιμή του ρεύματος στο πλαίσιο του Ειδικού Τιμολογίου θα ανακοινώνεται από τους προμηθευτές έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα, και θα προκύπτει από το άθροισμα της Βασικής Τιμής Προμήθειας και του Μηχανισμού Διακύμανσης. Ο τρόπος υπολογισμού του μηχανισμού διακύμανσης και των συντελεστών του Ειδικού Τιμολογίου, οι ορισμοί των μεταβλητών συντελεστών του μηχανισμού διακύμανσης, τα χρονικά διαστήματα μεταβολής των συντελεστών και της Βασικής Τιμής Προμήθειας, ο τρόπος επισήμανσης και αποτύπωσης στους Λογαριασμούς Κατανάλωσης θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.
– Όλα τα τιμολόγια θα αποστέλλονται στη ΡΑΑΕΥ και θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της προκειμένου να μπορούν να τα συγκρίνουν οι καταναλωτές έως την 5η ημέρα κάθε μήνα.
-Παραμένουν το πλαφόν 5 ευρώ το μήνα στο πάγιο καθώς και η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτής ή τιμολογίου προμήθειας οποτεδήποτε χωρίς αποζημίωση του προμηθευτή λόγω της πρόωρης αποχώρησης του Πελάτη, εκτός από την περίπτωση διακοπής σύμβασης σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου.
Το νέο πλαίσιο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.


Latest News

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Σενάριο fast track διαγωνισμού για τα blocks που ζητά η Chevron
Μετά τη Chevron και τρίτος πετρελαϊκός όμιλος έχει στο ραντάρ τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τον CEO της ΕΔΕΥΕΠ

Θα ξαναρχίσει να ρέει πετρέλαιο από τη Ρωσία;
Το ερώτημα για το πετρέλαιο παραμένει για τις ευρωπαϊκές εμπορικές εταιρείες -Τι θα γίνει με την λήξη του πολέμου

Παπασταύρου: Ψήφος εμπιστοσύνης το ενδιαφέρον της Chevron – Ενισχύει την ΑΟΖ της χώρας μας
Εντός του 2025 όλες οι διαδικασίες για τις έρευνες τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου

Πώς Chevron και ExxonMobil έρχονται πιο κοντά στην ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου
Ένα συνεχόμενο πεδίο ερευνών 81.655 τ.χλμ. για κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες δημιουργείται για Chevron και ExxonMobil

Παγκόσμιο ρεκόρ ενεργειακής κατανάλωσης το 2024
Υποχωρεί η παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες προς όφελος της ηλεκτροπαραγωγής

Μπορεί η Gazprom να «αναστηθεί»; - Το μεγάλο σχέδιο για την εξυγίανση του άρρωστου γίγαντα
Η Ελένα Ιλιούχινα είναι η «εκλεκτή» του Πούτιν για την αναδιάρθωρση της Gazprom - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

ΔΕΣΦΑ: Εγκρίθηκε από τη ΡΑΑΕΥ το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την περίοδο 2024-2033
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει 71 συνολικά έργα για την ενίσχυση της εξαγωγικής δυνατότητας της χώρας σε φυσικό αέριο και την επέκταση του εγχώριου δικτύου μεταφοράς

Drill, baby, drill... από Chevron και για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης
Νέο χτύπημα… από τη Chevron για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες – Αποδέχεται η κυβέρνηση το ενδιαφέρον για τα δύο blocks «Νότια Κρήτη Ι» και «Νότια Κρήτη ΙΙ»

Σε αναζήτηση ισορροπίας το φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Καταλύτης το LNG
Νευρικές διακυμάνσεις καταγράφει το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά - Συγκρατημένη αισιοδοξία