Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς μετά τις ΕΚΤ και Federal Reserve, η Bank of England έδωσε με τη σειρά της το μήνυμα της παύσης της νομισματικής σύσφιξης, δίνοντας τη δυνατότητα στην οικονομία να «ανασάνει» από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,6%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κερδίζει 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,42% στις 7.446 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,48% στις 15.143 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,85% στις 7.060 μονάδες.

Συνεχίζεται το ράλι στη Wall Street

Σε επίπεδο τίτλων, κέρδη που έφτασαν το 3,4% σημείωσε η Novo Nordisk, καθώς ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις ρεκόρ για το τρίτο τρίμηνο, αν και όπως είπε οι προμήθειες του εξαιρετικά δημοφιλούς φαρμάκου απώλειας βάρους Wegovy θα συνεχίσουν να είναι περιορισμένες. Ο φαρμακευτικός κολοσσός της Δανίας σημείωσε πωλήσεις για το τρίτο τρίμηνο 58,73 δισεκατομμυρίων κορονών Δανίας (8,34 δισεκατομμύρια δολάρια), αύξηση 29% από την ίδια περίοδο πέρυσι, λόγω της ζήτησης για τα κορυφαία φάρμακα Ozempic και Wegovy στις ΗΠΑ.

Άνοδο 4,5% σημείωσε και ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο, περίπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Η εταιρεία επωφελήθηκε από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και τα περιθώρια διύλισης.

Οι μετοχές της Lufthansa σημείωσαν άλμα 7,9%, χάρη στα κέρδη τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία απέδωσε τα θετικά αποτελέσματα στην ισχυρή καλοκαιρινή ζήτηση, τη δυνατότητα να προσφέρει μεγαλύτερη χωρητικότητα και τις συνεχιζόμενες υψηλές αποδόσεις.

Από την άλλη, η ING υποχώρησε κατά 1,2%, παρά το γεγονός ότι το τρίτο τρίμηνο σημείωσε άλμα 103% στα κέρδη της, φτάνοντας τα 1,98 δισ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 32,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και ανήλθαν στα 5,84 δισ. ευρώ.

Οι αγορές ενίσχυσαν τα κέρδη τους αφού η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια. Η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη, αφού η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέκοψαν επίσης τις αυξήσεις. Η Fed έλαβε την απόφαση την Τετάρτη εν μέσω ενδείξεων οικονομικής ανάπτυξης, ενώ οι συνθήκες στην αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός παραμένουν πάνω από τον στόχο της. Η απόφαση περιελάμβανε επίσης αναβάθμιση της γενικής εκτίμησης της Fed για την οικονομία.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με άλμα 2% ξέσπασε ανοδικά

Μετά από αρκετές συνεδριάσεις χαμηλών πτήσεων, αλλά και ενός περίπου μήνα κάτω από τις 1.200 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα κατάφερε να κάνει ένα ανοδικό ξέσπασμα, βελτιώνοντας κατά πολύ την τεχνική του εικόνα, αφού έκλεισε πάνω από τη βασική του αντίσταση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,96% στις 1.219,99 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.199,66 μονάδων (+0,27%) και 1.219,99 μονάδων (+1,96%). Ο τζίρος ανήλθε στα 94,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,7 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 138 χιλ. τεμάχια αξίας 2,7 εκατ.  ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές