Θα έλθει μια μέρα που ο Βενιαμίν Νιτανιάχου, Ισραηλινός πρωθυπουργός, θα πληρώσει μάλλον ακριβά, τα τραγικά του λάθη, με σκοπό την επανοδό του στην εξουσία. Υποβάθμισε έτσι το άσβεστο μίσος της Χαμάς για το Ισραήλ και πίστεψε ότι «χαϊδεύοντάς» την, θα εξυπηρετούσε τα σχέδιά του για τη Δυτική Όχθη και την υπονόμευση του διεφθαρμένου καθεστώτος του Παλαιστίνιου Μαχμούτ Αμπάς.
Στο πλαίσιο αυτό, έχοντας δρομολογήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία για εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα ηγεσία της, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ,θεώρησε ότι το παλαιστινιακό ζήτημα υποβαθμιζόταν και παρά κάποιες εκθέσεις που του είχαν υποβληθεί από τις μυστικές υπηρεσίες του, τις αγνόησε. Τι έλεγαν όμως οι εκθέσεις αυτές· Πολύ απλά, έδιναν ειδικό βάρος σε μια δημοσκόπηση του ερευνητικού δικτύου Arab Barometer, στην οποίαν οι ερευνητές του υπογράμμιζαν τη βαθειά δυσαρέσκεια που απλωνόταν στον πληθυσμό της Γάζας για τα έργα και τις ημέρες της Χαμάς στην πυκνοκατοικημένη αυτή περιοχή, όπου η βία αποτελούσε καθεστώς.
Τα ευρήματα της έρευνας αυτής, που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας σε ενημερωτικό δελτίο του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, αποκαλύπτουν ότι πριν την 7η Οκτωβρίου 2023, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας, αντί να υποστηρίζει τη Χαμάς, ήταν αγανακτισμένη με την αναποτελεσματική διακυβέρνηση μιας ένοπλης ομάδας μαφιόζων, που απροκάλυπτα επιδιδόταν σε παρανομίες και εγκληματικές πράξεις. Επίσης, οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας δεν ευθυγραμμίζονταν με την ιδεολογία της Χαμάς, της οποίας ο στόχος είναι να καταστρέψει το ισραηλινό κράτος. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα είχε ταχθεί υπέρ μιας λύσης δύο κρατών με μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη και το Ισραήλ να υπάρχουν δίπλα δίπλα.
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι η παραπάνω έρευνα για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, είχε πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας και με την υποστήριξη του National Endowment for Democracy των ΗΠΑ.
Επισημαίνουμε επίσης ότι το Arab Barometer, από το 2006, έχει πραγματοποιήσει μεγάλες έρευνες κοινής γνώμης σε 16 χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, που θεωρούνται εξόχως έγκυρες.
Όλες οι έρευνες έχουν σχεδιαστεί για να είναι αντιπροσωπευτικές σε εθνικό επίπεδο, με τις περισσότερες από αυτές (συμπεριλαμβανομένων των τελευταία έρευνα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα) να διεξάγονται με συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο στους τόπους διαμονής των ερωτηθέντων και τα δεδομένα που συλλέγονται δημοσιοποιούνται. Σε κάθε χώρα, οι ερωτήσεις της έρευνας στοχεύουν στη μέτρηση των στάσεων και των αξιών των ερωτηθέντων σχετικά με μια ποικιλία οικονομικών, πολιτικών και διεθνών ζητημάτων.
Οι πιο πρόσφατες συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου και 8 Οκτωβρίου, με έρευνα σε 790 ερωτηθέντες στη Δυτική Όχθη και 399 στη Γάζα (Οι συνεντεύξεις στη Γάζα ολοκληρώθηκαν στις 6 Οκτωβρίου). Τα ευρήματα της έρευνας αποκάλυπταν ότι οι κάτοικοι της Γάζας είχαν πολύ μικρή εμπιστοσύνη στην υπό τη Χαμάς ηγεσία της κυβέρνησής τους με το 44% να μην την εμπιστεύεται καθόλου.
Όταν οι συμμετέχοντες στις συνεντεύξεις ρωτήθηκαν πως θα ψήφιζαν αν γίνονταν προεδρικές εκλογές στη Γάζα, μόνοι το 24% δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον υποψήφιο της Χαμάς. Ήταν επίσης ολοφάνερο από τις απαντήσεις, ότι οι κάτοικοι της Γάζας ήθελαν πολιτική αλλαγή και αρκετοί από τους νεότερους δεν απέκλειαν καθόλου δυναμικές διεκδικήσεις. Παράλληλα, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δεν έκρυβαν την αποστροφή τους για τις καταχρήσεις νεόπλουτων μελών της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης, για την οποίαν η αναφορά στη λέξη δημοκρατία προκαλούσε άκρατο γέλιο.
Αυτές οι τάσεις, σε συνδυασμό και με ειρηνικές εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, είναι κατάδηλο πλέον ότι ώθησαν τη Χαμάς να θέσει σε εφαρμογή ένα παλαιότερο σχέδιό της, όχι μόνο για αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, αλλά και καλλιέργεια μίσους του μουσουλμανικού κόσμου έναντι της Δύσης.
Όπως τονίζει ο Λιβανέζος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Γκασάν Σαλαμέ, «….η Χαμάς ήταν πεισμένη ότι η Δύση βρίσκεται σε παρακμή και άρα θεώρησε καλή τη στιγμή να ξεσηκώσει εναντίον της τον μουσουλμανικό κόσμο…». Και από την άποψη αυτή, όπως υποστηρίζει ο Γάλλος καθηγητής Ζιλ Κεππέλ, η Ευρώπη με τα 40 εκατομμύρια μουσουλμάνους που έχει στην καρδιά της (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ην. Βασίλειο, Ολλανδία), αποτελεί σήμερα λαμπρό στόχο… Διότι αν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν δείξει αυτοσυγκράτηση στη χερσαία επίθεση στη Γάζα, τότε ο Νετανιάχου θα έχει πέσει σε μια καλοστημένη παγίδα. Μια παγίδα που δεν αφορά μόνο το Ισραήλ, αλλά ολόκληρο το δυτικό κόσμο και τον δημοκρατικό πολιτισμό του.
Σαφέστατη πρόθεση της Χαμάς και του Ιράν που τη στηρίζει, μαζί με την Τουρκία και το Κατάρ, είναι να ξεσηκώσει τα 2 δισεκατομμύρια μουσουλμάνους που κατοικούν σε 57 χώρες του πλανήτη κατά μιας χώρας 20.000 τετρ. χλμ. και 10 εκατομμυρίων κατοίκων, ώστε μέσω αυτού του ξεσηκωμού να υπονομευθεί και η δυτική συνοχή. Προς όφελος βέβαια της Κίνας, της Ρωσίας και των λοιπών αυταρχικών καθεστώτων.
Κατά τα λοιπά, η εξυπηρέτηση αυτή, για τους «απελευθερωτές» της Χαμάς, θα μεταφραστεί σε ισλαμικές βίλλες στα τουρκικά παράλια και σε οάσεις του Κατάρ με τα απαραίτητα ουρί του παραδείσου επί της γης.
Latest News
Ρευστό τοπίο
Ποιο παράγοντες κάνουν ρευστό το πολιτικό τοπίο;
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Η Αμερική αντιμέτωπη με την επιστροφή του Τραμπ
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο
Ακριβά σπίτια, δύσκολες δανειοδοτήσεις
Το σκηνικό αυτό, των ακριβών σπιτιών και των δύσκολων δανειοδοτήσεων, που διαμορφώνεται δεν αφορά τίποτα αμέριμνους επενδυτές, αλλά ανθρώπους που ψάχνουν σπίτι για να στεγάσουν την οικογένειά τους
Ο πόλεμος των φιλελεύθερων
Σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ φιλελευθέρων σοσιαλιστών και ελευθεριαζόντων ακτιβιστών, που σήμερα παίζουν το παιχνίδι Πούτιν και λοιπών αυταρχικών ηγετών.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού
Κληρονομιές: Ορισμένα νομικά θέματα και όχι μόνο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές
Το σασπένς των επιδοτήσεων
Στην ελληνική περιφέρεια αυτές τις μέρες κυριαρχεί ένα θέμα στις συζητήσεις, ο χρόνος καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων