![Ημιαγωγοί: Ολλανδικές εταιρείες επενδύουν στο Βιετνάμ – Νέα ισορροπία με την Κίνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/chips.jpg)
Επενδύσεις στο Βιετνάμ σχεδιάζουν ολλανδικές εταιρείες ημιαγωγών και προμηθευτές, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες της Δύσης επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα. Αιτία, οι αυανόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Δύσης οι οποίες έχουν περιορίσει τις πωλήσεις των πιο προηγμένων τσιπ της Ολλανδίας στην Κίνα.
Apple: Αποκαλυπτήρια για νέα laptop, iMac και νέα πιο ισχυρά τσιπ
Περίπου δώδεκα από τις σχεδόν 30 επιχειρήσεις που συνόδευαν τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε σε επίσκεψή του στο Ανόι ήταν εκπρόσωποι εταιρειών τσιπ ή προμηθευτές εταιρειών ημιαγωγών, σύμφωνα με τον κατάλογο της αντιπροσωπείας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η BE Semiconductor Industries (Besi), μια ολλανδική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού τσιπ, ανακοίνωσε ότι έλαβε έγκριση για να πραγματοποιήσει μια αρχική επένδυση ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για τη μίσθωση ενός εργοστασίου στο νότιο τμήμα της χώρας.
Η επένδυση της Besi αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, με σχέδια για την κατασκευή δικού της εργοστασίου στο Βιετνάμ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, δήλωσε στο Reuters ο αντιπρόεδρος της εταιρείας για τις παγκόσμιες δραστηριότητες, Henk Jan Poerink.
Έρχονται και άλλες επενδύσεις
Ο Ρούτε δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως θα ακολουθήσουν και άλλες ολλανδικές εταιρείες και προμηθευτές τσιπ, σημειώνοντας το μέγεθος της επιχειρηματικής αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει.
Ο Poerink δήλωσε ότι την Besi θα ακολουθήσουν και άλλες ολλανδικές εταιρείες για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος ημιαγωγών στο Βιετνάμ, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον δύο άλλες εταιρείες της αντιπροσωπείας σχεδιάζουν να επενδύσουν.
Αρνήθηκε να τις κατονομάσει, αλλά πρόσθεσε ότι μια άλλη που δεν συμμετείχε στην αποστολή, η VDL Enabling Technologies Group, είχε επίσης αποφασίσει να επενδύσει στη χώρα.
Ο αντιπρόεδρος της Besi σημείωσε ότι κύριος λόγος της επένδυσης στο Βιετνάμ ήταν η εταιρεία να έρθει πιο κοντά στους πελάτες της, που αποτελούν κορυφαίους παίκτες στον τομέα των ηλεκτρονικών και των ημιαγωγών.
Το Βιετνάμ φιλοξενεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο συναρμολόγησης τσιπ της Intel και είναι επίσης σημαντικός κόμβος παραγωγής για τους κολοσσούς της Νότιας Κορέας Samsung και LG.
«Λιγότερη στήριξη στην Κίνα», το νέο δόγμα
Ο Poerink δήλωσε ότι η στρατηγική της εταιρείας συνεπάγεται λιγότερη στήριξη στην Κίνα, όπου ωστόσο συνέχισε να αναπτύσσεται, αλλά μόνο για να εξυπηρετήσει την αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά.
Είπε ότι σχεδίαζε να μεταφέρει ορισμένες δραστηριότητες από την Κίνα στο Βιετνάμ, σύμφωνα με ό,τι έκαναν οι πελάτες της Besi.
Άλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν παρόμοιους λόγους για το ενδιαφέρον των ολλανδικών εταιρειών για το Βιετνάμ, ιδίως καθώς αυξάνονται οι εμπορικοί περιορισμοί και κορυφαίες εταιρείες, όπως η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού τσιπ ASML , δεν μπορούν πλέον να πωλούν τα πιο προηγμένα μηχανήματά τους στο Πεκίνο.
Ορισμένες από τις εταιρείες που συνοδεύουν τον Ρούτε είναι προμηθευτές της ASML, αλλά η εταιρεία δεν έστειλε εκπρόσωπο.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ πάτησε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
![Shein: Πώς σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/shein-600x400.jpg)
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.
![Συνάλλαγμα: Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς – Τι φέρνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/trader-wall-768x512-1-600x400.jpg)
Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς συναλλάγματος – Τι φέρνει ο Τραμπ
Μετά από πολλά χρόνια «ηρεμίας», οι traders στην αγορά συναλλάγματος βιώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους την αδρεναλίνη των γρήγορων κινήσεων
![Ζιμπάμπουε: Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mosi-oa-tunya-gold-coin.jpg)
Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων της Ζιμπάμπουε
Τα νομίσματα έχουν γίνει ανάρπαστα από θεσμικούς επενδυτές και απλούς πολίτες
![AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/Northvolt-600x343.jpeg)
AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt
Τα AP Funds είχαν επενδύσει 5,8 δισ. σουηδικές κορώνες (531 εκατ. δολάρια) σε μετοχές και μετατρέψιμο χρέος της Northvolt